ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2024: Τι απαγορεύεται την παραμονή και την ημέρα της ψηφοφορίας

Εκλογές 2024: Τι απαγορεύεται την παραμονή και την ημέρα της ψηφοφορίας

Τις απαγορεύσεις που ισχύουν σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης εκλογικής νομοθεσίας, για την παραμονή και την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας, ανακοίνωσε ο Γενικός Έφορος Εκλογών. Παράλληλα, με ανακοίνωσή του υπενθυμίζονται τα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν για Κύπριους εκλογείς σε πόλεις του εξωτερικού.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, απαγορεύεται την παραμονή και ανήμερα των εκλογών η μετάδοση, διαφήμιση ή δημοσίευση οποιασδήποτε είδησης ή ανακοίνωσης, με πληρωμή ή χωρίς πληρωμή. Απαγορεύονται, επίσης, οι δημόσιες συγκεντρώσεις και διοργάνωση ομιλιών και δημόσιων συζητήσεων, καθώς και η ανάρτηση διαφημιστικών πινακίδων οποιουδήποτε συνδυασμού ή υποψηφίου. Τέλος, απαγορεύεται η δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων ή δημοσκοπήσεων εξόδου (exit polls).

Σημειώνεται ότι εξαίρεση του κανόνα αποτελούν οι εφημερίδες, που κυκλοφορούν την παραμονή των εκλογών, οι οποίες μπορούν να δημοσιεύουν μόνο ειδήσεις από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις της προηγούμενης μέρας.

Τέλος, όσον αφορά το υλικό που βρίσκεται στο διαδίκτυο, διευκρινίζεται ότι οι ιστοσελίδες των πολιτικών κομμάτων και υποψηφίων μπορούν να παραμείνουν σε λειτουργία την παραμονή και την ημέρα των εκλογών, καθώς η επίσκεψη σε αυτές γίνεται με τη θέληση του χρήστη του διαδικτύου. Κατ’ αναλογία, περιεχόμενο που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή λογαριασμούς κόμματος / υποψηφίου ή του εκλογικού επιτελείου στο διαδίκτυο πριν την παραμονή των εκλογών, μπορεί να παραμείνει. Διαφημίσεις με ή χωρίς πληρωμή ή/και συνδέσεις που παραπέμπουν σε λογαριασμούς του κόμματος / υποψηφίου και μπορούν να εκληφθούν ως διαφήμιση, θα πρέπει να αφαιρεθούν. Κατά την πιο πάνω περίοδο, απαγορεύεται επίσης η ανάρτηση καινούργιου περιεχομένου.

Σημειώνεται ότι οι παραβάτες των πιο πάνω διατάξεων του Νόμου είναι ένοχοι ποινικού αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης, υπόκεινται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τον έναν χρόνο ή πρόστιμο μέχρι €5.000 ή και στις δυο ποινές μαζί.

Συνολικά 17 εκλογικά κέντρα για 4.643 εκλογείς στο εξωτερικό

Συνολικά 17 εκλογικά κέντρα ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών ότι θα λειτουργήσουν σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο και Βέλγιο, για να εξυπηρετήσουν 4.643 εκλογείς κατά τις επικείμενες ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, στη Αθήνα θα λειτουργήσουν τρία εκλογικά κέντρα για 1558 εκλογείς. Στη Θεσσαλονίκη δύο εκλογικά κέντρα για 661 εκλογείς. Από ένα εκλογικό κέντρο θα λειτουργήσει σε άλλες πέντε πόλεις της Ελλάδας, στην Πάτρα για 267 εκλογείς, στα Ιωάννινα για 114, στην Κομοτηνή για 101, στο Ηράκλειο για 136 και στον Βόλο για 86.

Στο Λονδίνο θα λειτουργήσουν τρία εκλογικά κέντρα, ένα στην Ύπατη Αρμοστεία για 503 εκλογείς και δύο στο Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο για 577 εκλογείς. Από ένα εκλογικό κέντρο θα λειτουργήσει σε άλλες τρεις πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου, στο Μάντσεστερ για 98 εκλογείς, στο Μπέρμινγκχαμ για 131 εκλογείς και στη Γλασκώβη για 58 εκλογείς. Επίσης, θα λειτουργήσει ένα εκλογικό κέντρο στις Βρυξέλλες για 353 εκλογείς.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε μία περίοδο «εσωστρέφειας» βρίσκονται τα κόμματα του κέντρου, τα οποία αφού ξεπέρασαν το πρώτο σοκ από την ήττα των διπλών εκλογών, ψάχνουν απαντήσεις για το τι πραγματικά έφταιξε ώστε να φτάσουν σε αυτό το απογοητευτικό σημείο, που βρίσκονται σήμερα. Παρά τα μηνύματα που έλαβαν από τους πολίτες, φαίνεται πως οι ηγεσίες των τριών κομμάτων να μην αντιλαμβάνονται το τεράστιο πρόβλημα ή αρνούνται να το αντιληφθούν, ενώ θεωρούν τα κόμματά τους, ως περιουσιακό τους στοιχείο, αρνούμενοι να παραιτηθούν. Σε μία εποχή όπου η κοινωνία έχει δώσει την απάντησή της, επιλέγοντας τον νεαρό Φειδία Παναγιώτου, ο οποίος έλαβε μεγαλύτερο ποσοστό από το σύνολο των ποσοστών των τριών κομμάτων ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, οι ηγεσίες τους εξακολουθούν να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top