ΔΙΕΘΝΗ

Άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη – Οι διαφορές μεταξύ τους δεν αφήνουν περιθώρια συνεννόησης

Άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη – Οι διαφορές μεταξύ τους δεν αφήνουν περιθώρια συνεννόησης

H άνοδος της ακροδεξιάς φαίνεται ότι είναι η κυρίαρχη τάση στις ευρωεκλογές. Τα εθνικιστικά και ξενοφοβικά κόμματα στη δυτική Ευρώπη εμφανίζονται ενισχυμένα, ενώ ο Βίκτορ Όρμπαν σαρώνει στην Ουγγαρία. Μήλον της έριδος για πολλές ευρωομάδες είναι το κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι.

Σε πρόσωπο – κλειδί των ευρωεκλογών εξελίσσεται η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι την οποία πολιορκούν διάφορες ευρωομάδες, με στόχο τη στήριξή της. Όπως υποστηρίζει το Politico, εκτός από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας συνεργασίας μαζί της, τη Μελόνι πολιορκεί η Λεπέν, αλλά και ο Ορμπάν ενώ η ίδια φαίνεται να έχει ξεχάσει το φασιστικό της παρελθόν και να απολαμβάνει τη δημοτικότητά της.

«Θέλουμε να κάνουμε στις Βρυξέλλες αυτό που κάναμε στη Ρώμη πριν από ενάμισι χρόνο. Να χτίσουμε μία κεντροδεξιά κυβέρνηση και στην Ευρώπη και επιτέλους να στείλουμε τους αριστερούς, τους κομμουνιστές, τους πράσινους και τους κίτρινους – που έχουν κάνουν τόση ζημιά στην ήπειρό μας εδώ και χρόνια – στην αντιπολίτευση», δηλώνει η πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έβγαιναν στους δρόμους της Ουγγαρίας για να στηρίξουν τον Βίκτορ Ορμπάν, του οποίου το κόμμα αποβλήθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και έκτοτε φλερτάρει με τους ακροδεξιούς σχηματισμούς.

«Παλεύουμε για την ειρήνη, πρέπει να αποφύγουμε τον πόλεμο, πρέπει να ενωθούμε… Πρέπει να αλλάξουμε την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρει ο Ζόλταν Φούλοπ, υποστηρικής του Ορμπάν.

Πιστός στην αντιευρωπαϊκή και φιλορωσική ρητορική, ο λαϊκιστής ηγέτης της Ουγγαρίας υποστηρίζει: «Πρέπει να εμποδίσουμε την Ευρώπη να πάει σε πόλεμο που θα την καταστρέψει. Φίλοι μου, η Ευρώπη σήμερα ετοιμάζεται για πόλεμο».Ανοδικά κινείται και η ακροδεξιά Λεπέν στη Γαλλία, με το κόμμα της να παίρνει στις δημοσκοπήσεις ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από το κόμμα του Γάλλου Προέδρου. Η επικεφαλής της λίστας της Αναγέννησης εξαπέλυσε επίθεση στην ακροδεξιά.

«Να μην παραιτηθούμε για να τους αφήσουμε τα ηνία, ούτε σήμερα ούτε αύριο. Μην τους αφήσουμε να δηλητηριάσουν τη δημοκρατία μας. Δε θα είναι ποτέ τους δημοκράτες. Μ’ ακούτε; Ποτέ!» τονίζει η Βαλερί Χαγιέ, επικεφαλής λίστας της Αναγέννησης.

Παρά τα σημαντικά ποσοστά που φαίνεται να παίρνουν τα ακροδεξιά κόμματα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, σημαντικός παράγοντας για την επόμενη ημέρα είναι το γεγονός ότι – παρά τις προσπάθειες να συνεννοηθούν για να σχηματίσουν μία συμπαγή ευρωομάδα – οι μεταξύ τους σχέσεις δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια συνεννόησης.

Υποχωρεί ο Μακρόν στη Γαλλία

Tην πολιτική κατάσταση σε Γαλλία και Γερμανία περιέγραψαν οι ανταποκριτές της ΕΡΤ στις δύο χώρες, Θωμαΐς Παπαϊωάννου και Γιώργος Παππάς.

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν στη Γαλλία ότι το κόμμα του Εμανουελ Μακρόν κινδυνεύει να μείνει στην τρίτη θέση ο Γάλλος πρόεδρος κάνει ένα ντεμαράζ για να βελτιώσει τα πεσμένα ποσοστά του.

 ΠΗΓΗ: ertnews.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Κανάλια επικοινωνίας ενεργοποιήθηκαν μετά τις πρόσφατες αναφορές του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, που αφορούσαν την Κύπρο και οι τοποθετήσεις έχουν πλέον καταστεί κατά πολύ ηπιότερες, όπως ανέφεραν στο ΡΙΚ αρμόδιες πηγές. Παράλληλα, συνέχιζαν οι ίδιες πηγές, δημοσιεύματα μέσων που βρίσκονται κοντά στη Χεζμπολάχ, υποβαθμίζουν πια το θέμα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top