ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές: Οι αναποφάσιστοι το μεγάλο δέλεαρ - Στην τελική κούρσα τα κόμματα

Ευρωεκλογές: Οι αναποφάσιστοι το μεγάλο δέλεαρ - Στην τελική κούρσα τα κόμματα

Βρισκόμαστε στην τελική στροφή πριν από τις διπλές εκλογές της Κυριακής 9 Ιουνίου και αυτό το οποίο προβληματίζει τις πολιτικές δυνάμεις είναι οι αναποφάσιστοι, οι οποίοι δεν ξέρουν ποιο κόμμα θα ψηφίσουν ή αν θα πάνε στις κάλπες.

Σύμφωνα με τις  δημοσκοπήσεις, ένα σημαντικό μέρος του εκλογικού σώματος που φτάνει μέχρι και 28% σε κάποιες περιπτώσεις δηλώνει αναποφάσιστο, με τα κόμματα κυρίως εκείνα τα οποία παρουσιάζουν χαμηλά ποσοστά συσπείρωσης μέχρι τώρα, να δίνουν σκληρή μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή.

Τα κόμματα που παρουσιάζουν τη μικρότερη συσπείρωση, είναι σύμφωνα με τις μετρήσεις, ο ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, η ΔΗΠΑ και οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ. Στο ΑΚΕΛ, φαίνεται ότι η συσπείρωση φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και 74%. Αν την ερχόμενη Κυριακή οι μετρήσεις επαληθευθούν, τότε το ποσοστό αποχής θα είναι αρκετά σημαντικό. Το σκηνικό ωστόσο παραμένει αρκετά ρευστό και αυτό που ίσως σώσει την παρτίδα, θα είναι οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι οποίες θα αναγκάσουν τους ψηφοφόρους να πάνε στις κάλπες, γιατί στην περίπτωση των τοπικών εκλογών, η ψήφος είναι πολύ προσωπική.

Από σήμερα μέχρι την Κυριακή 9 Ιουνίου, τα κόμματα προετοιμάζονται για την τελική επίθεση με παγκύπριες προεκλογικές εκδηλώσεις. Ο ΔΗΣΥ προετοιμάζεται για την μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας, την ερχόμενη Πέμπτη. ΑΚΕΛ ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ ολοκλήρωσαν τις δικές τους προεκλογικές συγκεντρώσεις, ενώ το ΕΛΑΜ προγραμματίζει τρεις επαρχιακές συγκεντρώσεις για αυτή την εβδομάδα.

Το Κίνημα Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών πραγματοποίησε την τελική του προεκλογική συγκέντρωση την Κυριακή στέλνοντας το μήνυμα, οι πολίτες να ρίξουν πράσινο, στο μαύρο.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Περδίκης απευθυνόμενος στους πολίτες, έστειλε το μήνυμα πως «είμαστε χρήσιμη ψήφος. Είμαστε η ψήφος που προσφέρει και παράγει έργο, η ψήφος που πολεμά το μαύρο και φέρνει την ελπίδα».

Κάλεσμα κυβέρνησης στους πολίτες να προσέλθουν στην κάλπη

Μία εβδομάδα πριν από τις διπλές εκλογές, η Κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες και να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα. Σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης υπέδειξε ότι «κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι κρίσιμη, ιδιαίτερα για μια ημικατεχόμενη πατρίδα, καλούμε και στέλνουμε μήνυμα προς όλους τους συμπολίτες και συμπολίτισσες μας, να προσέλθουν την άλλη Κυριακή στις κάλπες και να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα, για το οποίο παλαιότερες γενιές έχουν θυσιαστεί για να αποκτήσουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη «ως κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο εσωτερικών εργαζόμαστε πυρετωδώς για να διασφαλίσουμε ότι και κατά τη διάρκεια της μέρας των εκλογών- όπου θα έχουμε διπλές εκλογές με πολλά ψηφοδέλτια αντιλαμβάνεστε τον βαθμό της πολυπλοκοτητας- έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε μία περίοδο «εσωστρέφειας» βρίσκονται τα κόμματα του κέντρου, τα οποία αφού ξεπέρασαν το πρώτο σοκ από την ήττα των διπλών εκλογών, ψάχνουν απαντήσεις για το τι πραγματικά έφταιξε ώστε να φτάσουν σε αυτό το απογοητευτικό σημείο, που βρίσκονται σήμερα. Παρά τα μηνύματα που έλαβαν από τους πολίτες, φαίνεται πως οι ηγεσίες των τριών κομμάτων να μην αντιλαμβάνονται το τεράστιο πρόβλημα ή αρνούνται να το αντιληφθούν, ενώ θεωρούν τα κόμματά τους, ως περιουσιακό τους στοιχείο, αρνούμενοι να παραιτηθούν. Σε μία εποχή όπου η κοινωνία έχει δώσει την απάντησή της, επιλέγοντας τον νεαρό Φειδία Παναγιώτου, ο οποίος έλαβε μεγαλύτερο ποσοστό από το σύνολο των ποσοστών των τριών κομμάτων ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, οι ηγεσίες τους εξακολουθούν να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top