ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΑΝ: «Ανάγκη ύπαρξης σχεδίων παρέμβασης στην κρίση στα σχολεία»

ΥΠΑΝ: «Ανάγκη ύπαρξης σχεδίων παρέμβασης στην κρίση στα σχολεία»

Την ανάγκη ύπαρξης σχεδίων παρέμβασης στην κρίση στα σχολεία για την ελαχιστοποίηση της σύγχυσης και του τραύματος, σημείωσε τη Δευτέρα η Υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου στον χαιρετισμό της σε συνέδριο στη Λάρνακα με θέμα την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών ψυχολόγων στη διαχείριση κρίσεων, σημειώνοντας ότι, μια κρίση μέσα σε μια σχολική κοινότητα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των μαθητών και να διαταράξει τη μαθησιακή διαδικασία.

Η κ. Μιχαηλίδου εξέφρασε την πεποίθηση ότι το εργαστήριο αυτό για το μοντέλο PREPaRE, ένα πρόγραμμα για την πρόληψη σχολικών κρίσεων και παρέμβαση σε αυτές βασισμένο σε τεκμηριωμένα στοιχεία, «θα βοηθήσει τους σχολικούς ψυχολόγους και τα σχολεία να προετοιμαστούν αποτελεσματικά και να ανταποκριθούν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης».

Σημείωσε ότι το εργαστήριο αυτό προσφέρει την ευκαιρία σε σημαντικό αριθμό σχολικών ψυχολόγων της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του Υπουργείου Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού να λάβουν πολύτιμες πληροφορίες για θέματα σχολικής ασφάλειας που αφορούν τόσο τη σωματική όσο και την ψυχολογική φροντίδα των μαθητών.

Τα σχολεία, πρόσθεσε η Υπουργός,  είναι υπεύθυνα για τη διασφάλιση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος, την προώθηση της προσωπικής ανάπτυξης και τη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων όλων των ατόμων. «Υπό κανονικές συνθήκες, τα σχολεία λειτουργούν αποτελεσματικά», σημείωσε, «ωστόσο|, πρόσθεσε, «στο διαρκώς εξελισσόμενο σχολικό τοπίο, δυστυχώς συμβαίνουν κρίσεις και αποτελούν μέρος της πραγματικότητας».

Όροι όπως κρίση, έκτακτη ανάγκη, καταστροφή, τραγωδία, τραύμα και άγχος συνδέονται συνήθως με τα σχολεία σήμερα, ανέφερε η κ. Μιχαηλίδου. «Αυτές οι κρίσεις μπορεί να ποικίλλουν από μεμονωμένα τραύματα έως περιστατικά που επηρεάζουν ολόκληρο το σχολείο και την ευρύτερη κοινότητα», είπε, σημειώνοντας ότι, είναι πραγματικότητα ότι κάθε σχολείο, ακόμη και σε μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος, μπορεί να αντιμετωπίσει κάποια κρίση ανά πάσα στιγμή.

Η Υπουργός είπε ακόμη ότι, εν μέσω μιας κρίσης, τα σχολεία αντιμετωπίζουν «μοναδικές προκλήσεις και πιέσεις». Η εξισορρόπηση των τακτικών λειτουργιών τους με την ανάγκη προσαρμογής σε απρόβλεπτες και ασταθείς περιστάσεις δεν είναι εύκολη υπόθεση, σημείωσε, αναφέροντας ότι το σχολικό προσωπικό, οι γονείς, οι μαθητές και η κοινότητα γενικότερα θα μπορούσαν να επηρεαστούν από ένα οδυνηρό γεγονός.

«Κατά συνέπεια, η οργάνωση ενός αποτελεσματικού σχεδίου παρέμβασης σε κρίσεις και η άμεση αποκατάσταση της κανονικής λειτουργίας καθίσταται πρόκληση για τα σχολεία σε τέτοιες καταστάσεις», δήλωσε.

Η παρέμβαση στην κρίση στα σχολεία αναγνωρίζεται πλέον «ως επείγουσα ανησυχία για τη δημόσια υγεία που απαιτεί άμεση δράση», είπε η Υπουργός σημειώνοντας ότι τα σχολεία και οι υπηρεσίες υποστήριξης «είναι ζωτικής σημασίας» για την πρόληψη και τη διαχείριση κρίσεων.

Σε περίπτωση κρίσιμου περιστατικού, συνέχισε, τα σχολεία και η κοινότητα πρέπει να είναι προετοιμασμένα να ανταποκριθούν άμεσα και να παρέχουν την απαραίτητη υποστήριξη για την ανάκαμψη.

Είναι απαραίτητο να υπάρχουν εκ των προτέρων σχέδια παρέμβασης στην κρίση για την ελαχιστοποίηση της σύγχυσης και του τραύματος, είπε η Υπουργός. «Χωρίς προσπάθειες παρέμβασης ή σχέδια, οι συναισθηματικές αντιδράσεις μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινή λειτουργία των μαθητών, επηρεάζοντας τόσο τη σχολική όσο και την οικογενειακή ζωή», πρόσθεσε. «Οι προκλήσεις που αφορούν την κοινωνικο-συναισθηματική ευημερία των μαθητών μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες, οδηγώντας δυνητικά σε μακροπρόθεσμα ψυχοκοινωνικά προβλήματα», είπε ακόμη. Μια κρίση ή ένα τραυματικό γεγονός μέσα σε μια σχολική κοινότητα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των μαθητών και να διαταράξει τη μαθησιακή διαδικασία, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Υπουργό Παιδείας, οι σχολικοί ψυχολόγοι στην Κύπρο αντιμετωπίζουν ποικίλες κρίσεις στην καθημερινή τους εργασία, κάτι που αναδεικνύει την ανάγκη για ενισχυμένη και ολοκληρωμένη γνώση. «Η άμεση και αποτελεσματική απόκριση σε αυτές τις καταστάσεις αποδεικνύεται ταυτόχρονα πρόκληση και απαραίτητη για αυτούς τους επαγγελματίες και τις υπηρεσίες υποστήριξης», είπε. Οι ενέργειες που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια κρίσεων όχι μόνο προσφέρουν άμεση ανακούφιση αλλά και θέτουν τα θεμέλια για μακροπρόθεσμη ανάκαμψη και ανθεκτικότητα, πρόσθεσε.

«Με τον παροχή υπηρεσιών υποστήριξης, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενδυναμωθούν στο να αποκτήσουν μια βαθύτερη κατανόηση της κατάστασης, να αναλογιστούν τα συναισθήματά τους και να είναι εξοπλισμένοι για να προσφέρουν άμεση βοήθεια στους μαθητές και τις οικογένειές τους», είπε η κ. Μιχαηλίδου.

Η κατανόηση τέτοιων σημαντικών θεμάτων και η απόκτηση δεξιοτήτων για την πρόληψη και αντιμετώπιση πιθανών κρίσεων είναι ζωτικής σημασίας για τη σχολική ψυχολογική υπηρεσία, τα σχολεία και το Υπουργείο, πρόσθεσε.

Επομένως, είπε κλείνοντας, η εκπαίδευση που παρέχεται κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, «θα είναι πραγματικά επωφελής».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τα έκαναν «Γης Μαδιάμ» στη Λεμεσό - Βίντεο από την άγρια συμπλοκή, η κατάσταση της υγείας των τραυματιών

Ηλεκτροπληξία: Οι κίνδυνοι και πώς μπορείς να προστατευθείς - Χιλιάδες τα ακατάλληλα υλικά στην αγορά

Απαγόρευση κινητών: Θα εφαρμοστεί με τη νέα σχολική χρονιά; Οι διαφωνίες και τα «στρατόπεδα» στη Βουλή

Σε πολιτικό συνέδριο τον Οκτώβριο οδηγείται η ΕΔΕΚ - Δεν τίθεται θέμα παραίτησης της ηγεσίας

Λευκός καπνός στη Σύνοδο Κορυφής - Συμφωνία των «27» για Φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλας

Μονή Αββακούμ: Ο Νεκτάριος φέρεται να εξόφλησε αυτοκίνητο με εισφορές πιστών – «Ο Ταμασού έχει έκθεση που τον δικαιώνει…»



Συγχαρητήρια ΠτΔ σε Φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλας - «Η ΕΕ θα προσφέρει ακόμη περισσότερα στους πολίτες της»

Συγχαρητήρια ΠτΔ σε Φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλας - «Η ΕΕ θα προσφέρει ακόμη περισσότερα στους πολίτες της»

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης συνεχάρη τους Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Αντόνιο Κόστα και την Κάγια Κάλας για την επιλογή τους για την ηγεσία των θεσμών της ΕΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top