ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ. Δικαιοσύνης: «Αδιαπραγμάτευτος στόχος η ενίσχυση της ασφάλεια των πολιτών»

Υπ. Δικαιοσύνης: «Αδιαπραγμάτευτος στόχος η ενίσχυση της ασφάλεια των πολιτών»

Αδιαπραγμάτευτος στόχος και προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση του αισθήματος της ασφάλειας των πολιτών, ανέφερε τη Δευτέρα το βράδυ ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Μάριος Χαρτζιώτης διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι «εργαζόμαστε μεθοδικά και με σοβαρότητα, για λήψη στοχευμένων μέτρων που διασφαλίζουν τη δημόσια τάξη, την ασφάλεια και την ειρήνη».

Σε ομιλία του με θέμα «Η Δικαιοσύνη, ο Νόμος και η Τάξη στην Κύπρο», που διοργάνωσε τη Δευτέρα το ΚΥΚΕΜ στη Λάρνακα, ο Υπουργός αναφέρθηκε στα βήματα που γίνονται, τόσο στον τομέα της απονομής της δικαιοσύνης, όσο και στον τομέα της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, προσθέτοντας πως η απονομή της δικαιοσύνης «αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες του κράτους δικαίου και της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών».

Παράλληλα συνέχισε «σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης με την αναθεώρηση της νομοθεσίας ή/και την εισαγωγή νέων νομοθεσιών, που αφορούν στην αναδιοργάνωση του νομικού μας συστήματος και την αναβάθμιση της ποιότητας της δικαιοσύνης στον τόπο μας».

Ανέφερε ακόμα ότι η άποψη που συμμερίζονται όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στην απονομή της δικαιοσύνης τόσο το ευρύ κοινό στην Κύπρο όσο και ευρωπαϊκοί και διεθνείς οργανισμοί είναι ότι η ταχύτητα με την οποία αυτή απονέμεται σήμερα, απέχει πολύ από το να είναι ικανοποιητική. Η Κύπρος, είπε, συγκαταλέγεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χαμηλότερες επιδόσεις, όσον αφορά στον χρόνο που απαιτείται για την εκδίκαση των αστικών υποθέσεων και παρατηρείται σημαντική συσσώρευση τέτοιων υποθέσεων, τόσο σε πρώτο, όσο και σε δεύτερο βαθμό.

Ως Κυβέρνηση, είπε ο κ. Χαρτζιώτης «θεωρούμε χρέος μας να διαφυλάξουμε το κύρος της Δικαιοσύνης στον τόπο μας, ως το ισχυρό θεμέλιο κάθε ευνομούμενου κράτους. Θεωρούμε χρέος μας να οικοδομήσουμε ένα σύστημα δικαιοσύνης που, πρωτίστως, θα εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και θα λειτουργεί προς όφελος των πολιτών» είπε.

Στην ομιλία του ο Υπουργός αναφέρθηκε στην εργασία που άρχισε να γίνεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως η ενίσχυση και προώθηση των εναλλακτικών τρόπων επίλυσης των διαφορών, καθώς επίσης η τροποποίηση της νομοθεσίας για την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων, ενώ συνεχίζεται η υλοποίηση των έργων που έχουν ήδη ξεκινήσει και βρίσκονται σε εξέλιξη τα οποία υλοποιούνται από τα δικαστήρια.

Άμεση προτεραιότητα, συνέχισε δόθηκε στο έργο της εκκαθάρισης των καθυστερημένων υποθέσεων στα Δικαστήρια ενώ την ίδια στιγμή είπε ότι προωθείται η ψηφιοποίηση των δικαστηρίων με την εισαγωγή και εφαρμογή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, η οποία στοχεύει πρωτίστως στην εξυπηρέτηση του ίδιου του κοινού.

Ακόμα προωθείται η Ακουστική Ψηφιακή Καταγραφή Πρακτικών Συνεδριάσεων Δικαστηρίου, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης του έργου το 2025 καθώς και η εφαρμογή των νέων Κανονισμών Πολιτικής Δικονομίας, που ισχύουν από την 1η Σεπτεμβρίου 2023.

Πολύ σημαντικό πυλώνα της δικαιοσύνης, συνέχισε ο Υπουργός αποτελεί η δημιουργία νέων δικαστηρίων. Αναφέρθηκε στη λειτουργία, του νέου Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και του νέου Ανωτάτου Δικαστηρίου, ενώ αναμένεται επίσης η λειτουργία του Εμπορικού Δικαστηρίου και του Ναυτοδικείου.

Τόνισε παράλληλα τη σημασία της δημόσιας τάξης, της ευνομίας και της εσωτερικής ασφάλειας, ιδιαίτερα αυτή τη χρονική περίοδο, όπου οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής δημιουργούν νέες προκλήσεις στους τομείς της ασφάλειας και σε συνδυασμό με την εμφάνιση νέων μορφών και πρακτικών διάπραξης εγκλημάτων, επιβάλλουν την ανάγκη συνεχούς εγρήγορσης και λήψης αυξημένων προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε και στην ενίσχυση του αισθήματος της ασφάλειας των πολιτών, που είναι, όπως είπε, τόσο για τον ίδιο προσωπικά όσο και για την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη αδιαπραγμάτευτος στόχος και προτεραιότητα. «Οι πολίτες της χώρας μας θα πρέπει να είναι, αλλά και να αισθάνονται ασφαλείς» είπε και διαβεβαίωσε πως «εργαζόμαστε μεθοδικά και με σοβαρότητα, για τη λήψη εκείνων των στοχευμένων μέτρων που διασφαλίζουν τη δημόσια τάξη, την ασφάλεια και την ειρήνη και την ίδια στιγμή θα αποκαταστήσουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό το κλονισμένο αίσθημα ασφάλειας, αλλά και εμπιστοσύνης των πολιτών προς όλους τους θεσμούς».

Αναφέρθηκε ακόμα στην έξαρση «του σοβαρού εγκλήματος, με αποκορύφωμα τις προ μερικών μηνών βομβιστικές και εμπρηστικές επιθέσεις κατά λειτουργών της δικαιοσύνης και είπε ότι το συγκεκριμένο γεγονός σε συνδυασμό με κάποια ειδεχθή όπως τα χαρακτήρισε εγκλήματα που διαπράχθηκαν το τελευταίο διάστημα, έχει ανησυχήσει όλους και γι’ αυτό η Αστυνομία προχώρησε άμεσα στη λήψη, επιπρόσθετων προληπτικών/αποτρεπτικών, αλλά και κατασταλτικών μέτρων.

Ο Μάριος Χαρτζιώτης διαβεβαίωσε τέλος πως είναι πλήρως αφοσιωμένος και επικεντρωμένος και θα κάνει ο,τι χρειάζεται για ν’ αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ανάλυση - Απειλές Χεζμπολάχ: Πώς μια πολεμική σύρραξη θα μας επηρεάσει οικονομικά - Οι πτυχές και τα ακραία σενάρια

Κατακλυσμός 2024: Όλες οι εκδηλώσεις της Κύπρου – Αυτοί είναι οι τραγουδιστές –έκπληξη- που θα έρθουν στο νησί

«Χρυσό» το καρπούζι: Αυτός είναι ο λόγος που πήραν «φωτιά» οι τιμές - Αναμένεται νέα άνοδος και σε άλλα προϊόντα

Απόστολος Λύτρας: Πρώτη νύχτα στη φυλακή - Τα επόμενα βήματα της Δικαιοσύνης - Φωτογραφίες και βίντεο

Άννα Βίσση: Μας δείχνει στο Instagram το νέο της κούρεμα - Δείτε φωτογραφία

Πυρκαγιά σε εξοχική κατοικία τα ξημερώματα - Εκτεταμένες ζημιές, επηρεάστηκαν και παλιά οχήματα



Στελέχη κομμάτων του κέντρου πετάνε το γάντι στις ηγεσίες τους - Στο στόχαστρο η συνεργασία με την Κυβέρνηση

Στελέχη κομμάτων του κέντρου πετάνε το γάντι στις ηγεσίες τους - Στο στόχαστρο η συνεργασία με την Κυβέρνηση

Σε μία προσπάθεια να ξανασυστηθούν στους πολίτες που τους γύρισαν την πλάτη, βρίσκονται οι πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες μέσα από τα συλλογικά όργανα προβαίνουν σε απολογισμό του αποτελέσματος των εκλογών της 9ης Ιουνίου. Μπορεί για τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ οι απώλειες σε ψήφους να ήταν μεγάλες, όμως όπως έχουμε γράψει ξανά, το καθένα από τα δύο μεγάλα κόμματα κρύφτηκαν προς το παρόν πίσω από τις «νίκες» τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top