ΔΙΕΘΝΗ

Κλιματική αλλαγή: Συχνότερες και εντονότερες οι φυσικές καταστροφές, όπως οι πλημμύρες στη Βραζιλία

Κλιματική αλλαγή: Συχνότερες και εντονότερες οι φυσικές καταστροφές, όπως οι πλημμύρες στη Βραζιλία

Τα ορυκτά καύσιμα και οι καύσεις δέντρων και δασών έχουν διπλασιάσει τις πιθανότητες να πραγματοποιηθούν έντονες και καταρρακτώδεις πλυμμήρες και φυσικές καταστροφές σαν αυτές που κατέστρεψαν τη Βραζιλία, σύμφωνα με νέα μελέτη που διεξήγαγε το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών της χώρας.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, καταστροφές τέτοιας κλίμακας, που είναι η χειρότερη που έχει πλήξει την χώρα, θα γίνουν πιο συχνές στο μέλλον, αν δεν υπάρξει απότομη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που θερμαίνουν τον πλανήτη.

Ένα δισεκατομμύριο το οικονομικό κόστος των πλημμύρων στη Βραζιλία- Τεράστια η ανθρώπινη παρέμβαση

Υπενθυμίζεται πως οι πλημμύρες στη Βραζιλία ήταν η αιτία θανάτου 169 ανθρώπων και προκάλεσαν την καταστροφή σπιτιών και σοδειών.

Οι πλημμύρες επιδεινώθηκαν από την αποψίλωση των δασών, αλλά ταυτόχροανα, η κακή διαχείριση της κατάστασης έκανε το πρόβλημα δυσκολότερα διαχειρίσιμο. Υπολογίζεται πως περίπου 80.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν και έχασαν την πρόσβασή τους σε πόσιμο νερό, αλλά και ηλεκτρικό ρεύμα. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της κορύφωσης των βροχοπτώσεων την 1η Μαΐου, η πόλη της Σάντα Μαρία σημείωσε ρεκόρ βροχόπτωσης 24 ωρών με 213,6 χιλιοστά, αναφέρει ο Guardian.

Το οικονομικό κόστος αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ και οι τρομερές επιπτώσεις στη γεωργία αναμένεται να αυξήσουν τις τιμές του ρυζιού, μιας και το Ρίο Γκράντε ντο Σουλ που επλήγει από τις πλημμύρες παράγει συνήθως το 90% της σοδειάς της Βραζιλίας και των γαλακτοκομικών προϊόντων σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που διεξήγαγαν τη μελέτη, τις τελευταίες δεκαετίες, οι φυσικές αντιπλημμυρικές εγκαταστάσεις, όπως τα παραποτάμια δάση και οι βάλτοι, εκχερσώθηκαν για να γίνουν χωράφια, συχνά κατά παράβαση των περιβαλλοντικών κανονισμών. Η καταστροφή στο Πόρτο Αλέγκρε επιδεινώθηκε από τα αδύναμα αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία υποτίθεται ότι αντέχουν 6 μέτρα νερό, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες άρχισαν να καταρρέουν στα 4,5 μέτρα.

Επιστήμονες από την ομάδα World Weather Attribution επιβεβαίωσαν την ισχυρή ανθρώπινη επίδραση ως αποτέλεσμα της πλημμυρικής καταστροφής, την τέταρτη που έπληξε τη νοτιότερη πολιτεία της Βραζιλίας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Συχνότερες και πιο έντονες οι ακραίες φυσικές καταστροφές

Οι ειδικοί ανέλυσαν μια τετραήμερη και μια δεκαήμερη περίοδο των πλημμυρών συνδυάζοντας μετεωρολογικές παρατηρήσεις με αποτελέσματα από κλιματικά υπολογιστικά μοντέλα. Διαπίστωσαν ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή έκανε τις ακραίες βροχοπτώσεις δύο έως τρεις φορές πιο πιθανές και περίπου 6% έως 9% πιο έντονες. Η επίδραση αυτή ήταν παρόμοια με τη φυσική επίδραση του φαινομένου Ελ Νίνιο.

Εκτός από την αύξηση της συχνότητας και της έντασης των ισχυρών βροχοπτώσεων, η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει ωθήσει την τροπική ζώνη νοτιότερα, η οποία λειτουργεί ως τείχος στην κεντρική Βραζιλία που εμποδίζει τα ψυχρά μέτωπα που έρχονται από την Ανταρκτική. Ως αποτέλεσμα, οι πλημμύρες που κάποτε ήταν πιο συνηθισμένες βορειότερα στη Σάντα Καταρίνα είναι τώρα πιο συνήθεις στο Ρίο Γκράντε ντο Σουλ.

Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι η παγκόσμια θέρμανση αυξάνει επίσης τη συχνότητα των φαινομένων Ελ Νίνιο και Λα Νίνια, τα οποία συνδέονται με ακραία καιρικά φαινόμενα. Δεν υπήρξε ουδέτερο έτος χωρίς κανένα από τα δύο φαινόμενα την τελευταία δεκαετία. «Αυτά τα γεγονότα θα γίνουν πιο συχνά και πιο σοβαρά», καταλήγουν.

Για να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανές επιπτώσεις μελλοντικών καταστροφών, οι συγγραφείς προτείνουν έναν πιο ολοκληρωμένο αστικό σχεδιασμό, μεγαλύτερες επενδύσεις σε αντιπλημμυρικά έργα και μεγαλύτερη προσοχή στη δίκαιη κοινωνική ανάπτυξη, διότι υπάρχει ο κίνδυνος οι κοινότητες με χαμηλό εισόδημα βρίσκονται στις πιο ευάλωτες περιοχές. Όπως πάντα, ωστόσο, το πιο σημαντικό μέτρο είναι η ταχεία μείωση της καύσης των δέντρων και των ορυκτών καυσίμων.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μονή Αββακούμ: Ραγδαίες εξελίξεις - Πληροφορίες ότι η Κλαϊδη εγκαταλείπει την υπεράσπιση του Νεκτάριου

Κατακλυσμός 2024: Όλες οι εκδηλώσεις της Κύπρου – Αυτοί είναι οι τραγουδιστές –έκπληξη- που θα έρθουν στο νησί

«Χρυσό» το καρπούζι: Αυτός είναι ο λόγος που πήραν «φωτιά» οι τιμές - Αναμένεται νέα άνοδος και σε άλλα προϊόντα

ΗΠΑ: Σάλος από διαφήμιση με twerking σε γυμναστήριο σχολείου για τουρνουά μπάσκετ - Ακυρώθηκε η εκδήλωση

Ανείπωτη θλίψη για τον 41χρονο Παναγιώτη - Καταγγελία ότι απεβίωσε λόγω ασυνεννοησίας γιατρών

Άννα Μονογιού: Τα συγκινητικά λόγια για τον Διονύση Τσακνή - Εμφανίστηκε σε live σύνδεση



ΟΗΕ: Δεν προγραμματίστηκε ταξίδι της Ολγκίν στην Κύπρο

ΟΗΕ: Δεν προγραμματίστηκε ταξίδι της Ολγκίν στην Κύπρο

Δεν έχει προγραμματιστεί ταξίδι της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ στην Κύπρο, δήλωσε την Παρασκευή ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του ΓΓ, Φαρχάν Χακ κατά τη διάρκεια της Ενημέρωσης Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη, ενώ στις 19 Ιουνίου είχε αναφερθεί σε προσεχές ταξίδι της κ. Ολγκίν.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top