ΔΙΕΘΝΗ

Η Λουιζιάνα καθιερώνει τον χειρουργικό ευνουχισμό σεξουαλικών παραβατών

Η Λουιζιάνα καθιερώνει τον χειρουργικό ευνουχισμό σεξουαλικών παραβατών

Όσοι διαπράττουν σεξουαλικά εγκλήματα κατά παιδιών στη Λουιζιάνα ενδέχεται στο εξής να υποβάλλονται σε χειρουργικό ευνουχισμό, με βάση νομοσχέδιο που ενέκρινε το Κογκρέσο της Πολιτείας.

Είναι η πρώτη φορά που θα εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία τη Δευτέρα, επιτρέπει στους δικαστές να διατάζουν τον χειρουργικό ευνουχισμό κατηγορουμένων που καταδικάστηκαν για ορισμένα σοβαρά εγκλήματα, όπως για βιασμό ανηλίκων κάτω των 13 ετών. Το νομοσχέδιο θα προωθηθεί τώρα στο γραφείο του Ρεπουμπλικάνου κυβερνήτη Τζεφ Λάντρι. Οι εκπρόσωποί του δεν απάντησαν στην ερώτηση αν σκοπεύει να το υπογράψει για να καταστεί νόμος.

Λίγες Πολιτείες, όπως η Λουιζιάνα, η Καλιφόρνια και το Τέξας, έχουν νόμους που δίνουν στους δικαστές τη δυνατότητα να διατάζουν τον χημικό ευνουχισμό των καταδίκων, σε ορισμένες περιπτώσεις. Είναι όμως ένα λιγότερο παρεμβατικό μέτρο, που περιλαμβάνει τη χορήγηση φαρμάκων που αναστέλλουν τη λειτουργία των ορμονών.

Η Λουιζιάνα θα γίνει η πρώτη Πολιτεία που θα επιτρέψει ως ποινή τον χειρουργικό ευνουχισμό, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση για Ορθολογικούς Νόμους για τα σεξουαλικά αδικήματα (NARSOL), μια οργάνωση που αντιτάχθηκε στο νομοσχέδιο.

Με βάση το νομοσχέδιο, ένας γιατρός διορισμένος από το δικαστήριο θα πρέπει να κρίνει ως εμπειρογνώμονας ότι ο κατηγορούμενος είναι «κατάλληλος υποψήφιος για χειρουργική επέμβαση». Στη συνέχεια ο δικαστής θα μπορεί να διατάξει τον χειρουργικό ευνουχισμό του.

Η NARSOL υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια βάναυση τιμωρία καθώς, σε αντίθεση με τον χημικό ευνουχισμό, ο χειρουργικός δεν είναι αναστρέψιμος. «Είναι, στην καλύτερη περίπτωση, αναποτελεσματικό μέτρο και, στη χειρότερη, βάρβαρο», είπε η εκπρόσωπος Σάντι Ρόζεκ.

Μολονότι το νομοσχέδιο υποστηρίχθηκε κατά κύριο λόγο από τους Ρεπουμπλικάνους, που έχουν την πλειοψηφία στο πολιτειακό Κογκρέσο, η εισηγήτριά του ήταν η Δημοκρατική γερουσιάστρια Ρετζίνα Μπάροου. «Θέλω να είμαι σίγουρη ότι τα παιδιά μας είναι ασφαλή», είπε σε μια ακρόαση τον περασμένο μήνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πήρε εξιτήριο ο Μάριος Καρογιάν - Θα παραμείνει σπίτι για ξεκούραση

Τιμές καυσίμων: Μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των επαρχιών - Περαιτέρω αυξήσεις στον ορίζοντα - Πίνακες

Θεραπεία με το… σταγονόμετρο: Σοβαρές ελλείψεις σε καινοτόμο φάρμακο - Πότε θα είναι ξανά διαθέσιμο

Συμπλοκή στις φυλακές Κορυδαλλού - Πληροφορίες για ένα νεκρό και ένα τραυματία

Μονή Αββακούμ: Ανανεώθηκε το διάταγμα κράτησης του Νεκτάριου - Στο κελί για ακόμα 8 ημέρες

Στο Netflix η πρώτη κυπριακή ταινία - Από πότε θα είναι διαθέσιμη



Φόνος στην Ορμήδεια: Στη δημοσιότητα το όνομα του 52χρονου θύματος - Καταζητείται 45χρονος

Φόνος στην Ορμήδεια: Στη δημοσιότητα το όνομα του 52χρονου θύματος - Καταζητείται 45χρονος

Στη δημοσιότητα δόθηκε το όνομα του θύματος, για τον φόνο που διαπράχθηκε το βράδυ της Τρίτης 25 Ιουνίου, στην Ορμήδεια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top