ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνθήκες καύσωνα στην Κύπρο: Αυτά πρέπει να πράττουν εργοδότες και εργοδοτούμενοι - Οι μετρήσεις θερμοκρασίας και υγρασίας - Πίνακες

Συνθήκες καύσωνα στην Κύπρο: Αυτά πρέπει να πράττουν εργοδότες και εργοδοτούμενοι - Οι μετρήσεις θερμοκρασίας και υγρασίας - Πίνακες

Το διάταγμα που εκδόθηκε πέρυσι για την προστασία των εργαζομένων, οι οποίοι είναι εκτεθειμένοι στις συνθήκες του καύσωνα, εξακολουθεί να ισχύει, ανέφερε χθες ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Παναγιώτου.

Το ThemaOnline επικοινώνησε με την Πρώτη Λειτουργό Επιθεώρησης Εργασίας, Ευαγγελίτσα Τσουλόφτα για να μάθει και να παραθέσει περισσότερες πληροφορίες στους αναγνώστες.

Συγκεκριμένα όπως σημείωσε, οι εργοδότες και οι αυτοεργοδοτούμενοι έχουν υποχρέωση να μετρούν την υγρασία και την θερμοκρασία στον χώρο εργασίας τους και να ρυθμίζουν ανάλογα την εργασία, με διαλείμματα ή ανάπαυση (διακοπή της εργασίας) όπως φαίνεται στον πιο κάτω πίνακα.

Στον πίνακα αυτό παρουσιάζεται η επιβαλλόμενη σχέση εργασίας – αλλαγή εργασίας/ανάπαυσης για διάφορες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα της εργασία (ελαφριά, μέτρια και βαριά).

Επιπρόσθετα και σύμφωνα με το διάταγμα το οποίο εκδόθηκε το 2023, όταν εκδίδεται προειδοποίηση από το Τμήμα Μετεωρολογίας σε κόκκινο επίπεδο επικινδυνότητας, διακόπτονται οι βαριές και μέτριες εργασίες καθ΄ όλη τη διάρκεια ισχύος της προειδοποίησης, και σε πορτοκαλί επίπεδο επικινδυνότητας διακόπτονται οι υπαίθριες και μέτριες εργασίες μεταξύ των ωρών 12:00πμ – 16:00μμ.

Επίσης, και στις δύο περιπτώσεις που εκδίδεται προειδοποίηση σε πορτοκαλί και κόκκινο επίπεδο επικινδυνότητας μεταξύ των ωρών 12:00πμ – 16:00μμ σταματούν οι υπηρεσίες παράδοσης προϊόντων – delivery.

Επιπλέον, ανέφερε ότι οι εργοδότες γνωρίζοντας ότι αναμένονται αυτές οι δύσκολες συνθήκες πρέπει εκ των προτέρων να οργανώνουν και να προγραμματίζουν τις εργασίες τους ώστε οι βαριές εργασίες να εκτελούνται κατά τις δροσερές ώρες, να έχουν στον χώρο εργασίας κατάλληλο σκιερό χώρο για το διάλλειμα των εργαζομένων και να υπάρχει άφθονο νερό κι εκεί όπου είναι εφικτό να γίνεται εναλλαγή εργαζομένων.

Παράλληλα, από πλευράς των εργαζομένων, αυτοί θα πρέπει να ντύνονται ελαφριά, να μην καταναλώνουν μεγάλα γεύματα και οινοπνευματώδη ποτά. Οι εργοδότες θα πρέπει να ενημερώνουν τους εργοδοτούμενους τους για το κίνδυνο και τα μέτρα προστασίας.

Όπως σημείωσε η κ. Τσουλόφτα, τον ερχόμενο Ιούλιο και Αύγουστο προγραμματίζεται στοχευμένη εκστρατεία για την επιθεώρηση εργοταξίων και άλλων χώρων όπου εκτελούνται υπαίθριες εργασίες και πρόσθεσε ότι όταν εκδίδονται προειδοποιήσεις σε πορτοκαλί και κόκκινο επίπεδο επικινδυνότητας, τότε οι επιθεωρήσεις γίνονται πιο εντατικές.

Επίσης, η κ. Τσουλόφτα ανέφερε ότι το Υπουργείο παροτρύνει τους εργαζομένους σε περίπτωση που δεν λαμβάνονται μέτρα και κινδυνεύουν, να ενημερώνουν, να αρνούνται να εργάζονται και να προβαίνουν σε καταγγελία στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας. Οι καταγγελίες μπορούν να γίνονται είτε επώνυμα είτε ανώνυμα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Κανάλια επικοινωνίας ενεργοποιήθηκαν μετά τις πρόσφατες αναφορές του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, που αφορούσαν την Κύπρο και οι τοποθετήσεις έχουν πλέον καταστεί κατά πολύ ηπιότερες, όπως ανέφεραν στο ΡΙΚ αρμόδιες πηγές. Παράλληλα, συνέχιζαν οι ίδιες πηγές, δημοσιεύματα μέσων που βρίσκονται κοντά στη Χεζμπολάχ, υποβαθμίζουν πια το θέμα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top