ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Δικαστήριο εγκρίνει την προσωρινή απαγόρευση του δικτύου Al Jazeera για λόγους εθνικής ασφάλειας

Ισραήλ: Δικαστήριο εγκρίνει την προσωρινή απαγόρευση του δικτύου Al Jazeera για λόγους εθνικής ασφάλειας

Ισραηλινό δικαστήριο επικύρωσε σήμερα την απαγόρευση για 35 ημέρες της λειτουργίας του Al Jazeera στο Ισραήλ που επέβαλε η κυβέρνηση, για λόγους εθνικής ασφάλειας και ένας υπουργός είπε πως ελπίζει πως αυτή θα παραταθεί για άλλες 45 ημέρες μετά τη λήξη της το ερχόμενο Σάββατο.

Στις 5 Μαΐου, οι ισραηλινές αρχές πραγματοποίησαν έφοδο σε δωμάτιο ξενοδοχείου στην Ιερουσαλήμ που χρησιμοποιείται ως γραφείο από το Al Jazeera και είπαν ότι κλείνουν την επιχείρηση όσο διαρκεί ο πόλεμος στη Γάζα, κατηγορώντας το τηλεοπτικό δίκτυο ότι προτρέπει σε εχθροπραξίες εναντίον του Ισραήλ.

Το Al Jazeera χαρακτήρισε τις κατηγορίες «επικίνδυνο και γελοίο ψέμα» που θέτει τους δημοσιογράφους του σε κίνδυνο.

Η σημερινή δικαστική απόφαση εγκρίνει με αναδρομική ισχύ την απαγόρευση των 35 ημερών μέχρι τις 8 Ιουνίου.

Στενή σχέση μεταξύ Al Jazeera και Χαμάς καταγγέλλει το δικαστήριο - Για δολοφονίες δημοσιογράφων από το Ισραήλ κάνει λόγο το δημοσιογραφικό μέσο

Ο δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου του Τελ Αβίβ Σάι Γιανίβ είπε πως έλαβε στοιχεία, τα οποία δεν προσδιόρισε, για μακρά και στενή σχέση ανάμεσα στην παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς και το Al Jazeera, που έχει έδρα το Κατάρ, κατηγορώντας το τηλεοπτικό δίκτυο ότι προωθεί τους σκοπούς της Χαμάς.

«Η ελευθερία της έκφρασης έχει ιδιαίτερη σημασία στη διάρκεια περιόδων πολέμου. Ωστόσο, όταν υπάρχει σημαντική βλάβη στην κρατική ασφάλεια, η τελευταία σκέψη έρχεται πρώτη», έγραψε.

Το Al Jazeera, που έχει επικρίνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα, από εκεί απ' όπου μεταδίδει καθόλη τη διάρκεια του πολέμου, δήλωσε στο δικαστήριο πως δεν υποκινεί τη βία ή την τρομοκρατία και πως η απαγόρευση είναι ένα δυσανάλογο μέτρο, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς για διασυνδέσεις με τη Χαμάς, ανέφερε πως οι δημοσιογράφοι του έχουν ένα ευρύ πεδίο εμπιστευτικών πηγών τόσο στην ισραηλινή όσο και στην παλαιστινιακή πλευρά.

Το δίκτυο κατηγορεί το Ισραήλ ότι έχει σκοτώσει εκ προθέσεως αρκετούς από τους δημοσιογράφους του στη Γάζα. Το Ισραήλ λέει πως δεν θέτει στο στόχαστρο δημοσιογράφους.

Οι ισραηλινοί πάροχοι δορυφορικής και καλωδιακής τηλεόρασης ανέστειλαν τις μεταδόσεις του Al Jazeera ακολουθώντας τις κυβερνητικές οδηγίες της 5ης Μαΐου. Ο υπουργός Επικοινωνιών δήλωσε σήμερα ότι σκοπεύει να παρατείνει την απαγόρευση για άλλες 45 ημέρες.

Το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών και οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκριναν τη διακοπή της λειτουργίας του Al Jazeera στο Ισραήλ.

Το Κατάρ, όπου έχουν τη βάση τους αρκετοί πολιτικοί ηγέτες της Χαμάς, προσπαθεί να μεσολαβήσει για την επίτευξη μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων που θα μπορούσε να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα.

Πηγή: protothema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε μία περίοδο «εσωστρέφειας» βρίσκονται τα κόμματα του κέντρου, τα οποία αφού ξεπέρασαν το πρώτο σοκ από την ήττα των διπλών εκλογών, ψάχνουν απαντήσεις για το τι πραγματικά έφταιξε ώστε να φτάσουν σε αυτό το απογοητευτικό σημείο, που βρίσκονται σήμερα. Παρά τα μηνύματα που έλαβαν από τους πολίτες, φαίνεται πως οι ηγεσίες των τριών κομμάτων να μην αντιλαμβάνονται το τεράστιο πρόβλημα ή αρνούνται να το αντιληφθούν, ενώ θεωρούν τα κόμματά τους, ως περιουσιακό τους στοιχείο, αρνούμενοι να παραιτηθούν. Σε μία εποχή όπου η κοινωνία έχει δώσει την απάντησή της, επιλέγοντας τον νεαρό Φειδία Παναγιώτου, ο οποίος έλαβε μεγαλύτερο ποσοστό από το σύνολο των ποσοστών των τριών κομμάτων ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, οι ηγεσίες τους εξακολουθούν να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top