ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε εφαρμογή οι νέες ποινές για παράνομη αλιεία - Θα φτάνουν έως €400.000

Σε εφαρμογή οι νέες ποινές για παράνομη αλιεία - Θα φτάνουν έως €400.000

Σε ισχύ τίθενται οι νέες ποινές για παράνομη αλιεία και ρύπανση της θάλασσας με μέγιστη τις €400.000, σύμφωνα με το Τμήμα Αλιείας, μετά την ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των τροποποιήσεων του περί Αλιείας Νόμου (Κεφ 135) και του Περί Εφαρμογής Κοινοτικών Αποφάσεων που Αφορούν Θέματα Αλιείας Νόμου 134(Ι)/2006. Στόχος, σύμφωνα με το Τμήμα Αλιείας, είναι να καταστεί το σύστημα ελέγχου πιο αποτελεσματικό για την πάταξη και αποτροπή της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα περισσότερα αδικήματα που αφορούν παραβάσεις αλιείας στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν μέγιστη ποινή τις €50.000 από €8.500 που ήταν προηγουμένως, ενώ για ρύπανση της θάλασσας η μέγιστη ποινή αυξήθηκε από €50.000 σε €100.000. Επιπρόσθετα, για σοβαρές παραβάσεις που αφορούν παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία, καθώς και για παραβάσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), αλλά και εκτός υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι ποινές μπορεί να φτάσουν τις €400.000.

Για παραβάσεις που αφορούν στην Κοινή Αλιευτική Πολιτική (ΚΑλΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διευρύνεται το πεδίο που μπορεί το δικαστήριο να επιβάλει κατάσχεση. Συγκεκριμένα, το δικαστήριο μπορεί να διατάξει ακόμη και την κατάσχεση σκάφους που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάπραξη αδικήματος που αναφέρεται στο Νόμο 134(Ι) του 2006 έως 2024.

Το Τμήμα Αλιείας σημειώνει ότι η ανακοίνωση για τις νέες ποινές δημοσιεύεται σήμερα με αφορμή και τη Διεθνή Ημέρα για την καταπολέμηση της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας, «υπογραμμίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την προστασία των θαλασσών μας και την προώθηση της βιώσιμης αλιείας».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απαντά στον Τούρκο ΥΠΕΞ ο ΠτΔ: «Αντιλαμβάνομαι τη δύσκολη θέση που βρίσκεται, λόγω της αναγνώρισης του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας»

Απαντά στον Τούρκο ΥΠΕΞ ο ΠτΔ: «Αντιλαμβάνομαι τη δύσκολη θέση που βρίσκεται, λόγω της αναγνώρισης του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας»

Επιβεβαίωσε τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ απάντησε και στο Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, τονίζοντας ότι η Κύπρος είναι κέντρο επιχειρήσεων αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας και απομάκρυνσης αμάχων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top