Η κυριαρχία, το «κράτος» και οι εγγυήσεις της Τουρκίας έχουν ζωτική σημασία για τους Τουρκοκύπριους είπε ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος μιλώντας σε πάνελ στην Κωνσταντινούπολη για την 50η επέτειο της τουρκικής εισβολής, ανέφερε ότι δεν πρόκειται ποτέ να τα εγκαταλείψουν αυτά.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει σήμερα ότι ο Τ/κ ηγέτης χαρακτήρισε κομβικό σημείο για τον τουρκικό κόσμο την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και υποστήριξε πως αν καθυστερούσε ακόμα λίγο να γίνει, θα αφανιζόταν ο τουρκοκυπριακός «λαός» και η Κύπρος θα μετατρεπόταν σε ελληνικό νησί.
Επανέλαβε ότι τελείωσαν οι προσπάθειες για εξεύρεση ομοσπονδιακής λύσης, οι οποίες διήρκεσαν χρόνια και δεν έδωσαν αποτέλεσμα και χαρακτήρισε «πραξικόπημα την μονομερή ένταξη των Ελληνοκυπρίων στην ΕΕ».
Αν υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, συνέχισε, αυτό θα γίνει με αποδοχή της νέας πολιτικής του και για μια δίκαιη και μόνιμη λύση χρειάζεται να γίνει αποδεχτή η κυριαρχία, το ισότιμο διεθνές καθεστώς και το «κράτος» του τουρκοκυπριακού «λαού».
Ανέφερε ότι θα συνεχιστούν οι εγγυήσεις της Τουρκίας και ότι θα αγωνιστούν για το θέμα αυτό.«Θα προστατεύουμε την τδβκ μέχρι τέλους». Πρόσθεσε ότι το ψευδοκράτος πρέπει να είναι οπωσδήποτε μέρος της συμφωνίας κι αυτό είναι σημαντικό για την ύπαρξη, την ταυτότητα και την κουλτούρα των Τουρκοκυπρίων στο νησί.
Συνέδριο για λύση δύο κρατών στο Λονδίνο
Στο μεταξύ, η διαδικτυακή Κίπρις ποστασί μετέδωσε ότι συνέδριο με τίτλο «Κύπρος 2054: Ο δρόμος για μια λύση δύο κρατών» πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο. Από την Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών (SOAS) του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Συμμετείχαν η «αντιπρόσωπος» του ψευδοκράτους στη βρετανική πρωτεύουσα, Τσιμέκ Κεσκίν, ο Πρέσβης της Τουρκίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Οσμάν Κοράι Ερτάς και ο «ειδικός σύμβουλος» του Τουρκοκύπριου ηγέτη για τις διεθνείς σχέσεις και τη διπλωματία, Χουσεΐν Ισίκσαλ.
Η κ. Κεσκίν υποστήριξε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά πιστεύει ότι οι διαπραγματεύσεις που θα φέρουν αποτελέσματα στο νησί μπορούν να γίνουν μόνο μεταξύ δύο ισότιμων κρατών. «Για το λόγο αυτό, ο τουρκοκυπριακός λαός απαιτεί την αναγνώριση των εγγενών δικαιωμάτων του, ιδιαίτερα την κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του κράτους μας, πριν από την έναρξη μιας πιθανής νέας διαδικασίας, διότι πιστεύουμε ότι μόνο διαπραγματεύσεις μεταξύ ίσων έχουν πιθανότητες επιτυχίας. Διαφορετικά, η έναρξη μιας νέας διαδικασίας δεν θα είναι παρά χάσιμο χρόνου και ενέργειας. Ως εκ τούτου, η προσδοκία μας από τη διεθνή κοινότητα είναι να αποδεχθεί την πραγματικότητα επί του εδάφους. Πρόκειται για ένα νησί, δύο λαούς, δύο κράτη. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός».
Ο Τούρκος Πρέσβης στο Λονδίνο είπε ότι τα αιτήματα των Τουρκοκυπρίων για κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς είναι ουσιαστικά κεκτημένα δικαιώματά τους. «Οι Τουρκοκύπριοι έχουν νόμιμα αιτήματα τόσο για την εκπλήρωση των παραβιασμένων θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, όσο και για την ικανοποίηση των ανησυχιών τους για την ασφάλεια», ανέφερε.
Η προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων είναι ο πρωταρχικός στόχος τόσο της εξωτερικής πολιτικής, όσο και της πολιτικής εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας, ως μητέρα πατρίδα, πρόσθεσε. «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με κάθε ευκαιρία για την υιοθέτηση της λύσης των δύο κρατών από τη διεθνή κοινότητα».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στη Λάρνακα: Πέθανε ο ιδιοκτήτης γνωστής ταβέρνας - Δείτε φωτογραφία του
• Ώρες αγωνίας: Χάθηκαν τα ίχνη 14χρονου στη Λάρνακα - Φωτογραφία του στη δημοσιότητα
• Το Politico δίνει πέντε λόγους που το 2025 μπορεί να είναι καλύτερο από το 2024
• Σε αναμονή οι κάτοικοι ορεινών κοινοτήτων για το «επίδομα θέρμανσης» – Πότε θα δοθεί
• Οι αργίες του 2025: Δείτε πότε πέφτουν και πόσα τριήμερα έχει το νέο έτος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις