ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωεκλογές 2024: Άνοδος της Ακροδεξιάς και «Βατερλώ» για Μακρόν με 15%, στο 32% το κόμμα της Λεπέν - «Στραπάτσο» για Σολτς

Ευρωεκλογές 2024: Άνοδος της Ακροδεξιάς και «Βατερλώ» για Μακρόν με 15%, στο 32% το κόμμα της Λεπέν - «Στραπάτσο» για Σολτς

Το exit poll της Ifop Fiducial στη Γαλλία φέρνουν το κόμμα της Μαρίν Λεπέν στο 32,4% με το κόμμα του Μακρόν μόλις στο 15,2%.

Ακολουθούν οι Σοσιαλιστές με 14,3%, η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν με 8,3%, οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι με 7%, οι Οικολόγοι με 5,6%. Περί το 5,1% λαμβάνει το ακροδεξιό κόμμα του Ερίκ Ζεμούρ.


Η συμμετοχή εκτιμάται περί το 52,5% του εκλογικού σώματος και είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή στις ευρωεκλογές τα τελευταία 30 χρόνια στη Γαλλία

Στις ευρωεκλογές του 2019 το κόμμα της Μαρίν Λεπέν είχε έρθει και πάλι πρώτο με 23,31% έναντι 22,41% που είχε λάβει η παράταξη Μακρόν. Την τρίτη θέση είχαν καταλάβει οι Οικολόγοι με 13,47%, την τετάρτη οι Ρεπουμπλικάνοι με 8,48%, την πέμπτη η Ανυπότακτη Γαλλία με 6,31% και την έβδομη οι Σοσιαλιστές με 6,19%. Τα υπόλοιπα κόμματα δεν είχαν υπερβεί το 5% και συνεπώς δεν είχαν εκλέξει ευρωβουλευτή με βάση τον γαλλικό ευρωεκλογικό νόμο.


Άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη φέρνουν οι ευρωεκλογές, «στραπάτσο» για Σολτς στη Γερμανία

Οι εκτιμήσεις που ήθελαν την Ακροδεξιά σε άνοδο στην Ευρώπη σε μεγάλες χώρες επιβεβαιώνονται από τα πρώτα αποτελέσματα βάσει των exit poll.

Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα αποτελέσματα από τη Γερμανία όπου το exit poll επιβεβαιώνει τις δημοσκοπήσεις που φέρνουν τους Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σόλτς στην τρίτη θέση. Ήδη το CDU έθεσε ευθέως ζήτημα νομιμοποίησης της κυβέρνησης – είναι ώρα για «νέο ξεκίνημα» τονίζει.

germany_exit-poll


Στην τρίτη θέση φέρνουν τα exit poll στη Γερμανία τους Σοσιαλδημοκράτες του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη δημοσκοπική πτώση του κόμματος εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.


Ο συνασπισμός των Χριστιανοδημοκρατικών (CDU/CSU) φέρεται να κερδίζει την πρώτη θέση στις Ευρωεκλογές σύμφωνα με τα exit poll στη Γερμανία, με ποσοστό 29,5%. Ακολουθεί το AfD με 16,5%, προσπερνώντας τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD (14%), καθώς και τους Πράσινους, οι οποίοι καταποντίζονται, πέφτοντας στο 12%.


Τα αντίστοιχα ποσοστά στις προηγούμενες Ευρωπαϊκές εκλογές, το 2019 είχαν ως εξής: CDU/CSU 28.9%, Πράσινοι 20.5%, SPD 15.8% και AfD 11.0%. Είναι προφανές ότι τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε το ριζοσπαστικό ακροδεξιό κόμμα AfD (Alternative für Deutschland), το οποίο έχει περιθωριοποιηθεί ακόμη και από «αδελφά» ευρωπαϊκά κόμματα από την υπόλοιπη Ευρώπη, όπως το Εθνικο Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν στη Γαλλία.

Οι επιδόσεις για την AfD είναι ενδεικτικές για την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019, το κόμμα ενίσχυσε τα ποσοστά του κατά 5,5% (πάντα σύμφωνα με τη δημοσκόπηση έξω από τα εκλογικά τμήματα). Είναι μια μεγάλη επιτυχία για το κόμμα που τους τελευταίους μήνες πλήττεται από σκάνδαλα και υποθέσεις που αφορούν διαφθορά και κατασκοπεία, όπως σχολιάζει τo Politico.

Εν τω μεταξύ, και τα ποσοστά για τους Πράσινους είναι οδυνηρή έκπληξη: είναι στο 12%, δηλαδή 8,5 μονάδες κάτω από την προηγούμενη ευρωπαϊκή αναμέτρηση. Το FDP, ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος είναι στο 5%.

Καλή είναι η επίδοση για το κόμμα «Ενωση Ζάρα Βάγκενκνεχτ» που στην πρώτη του εμφάνιση σε αναμέτρηση καταγράφει ένα 5,5%. Είναι ένας ιδιόμορφος συνδυασμός ανάμεσα σε αριστερές οικονομικές πολιτικές και σε δεξιές θέσεις για το μεταναστευτικό. Το Κόμμα της Αριστεράς, είναι μόλις στο 2,8%.

Παράλληλα, ευθέως ζήτημα νομιμοποίησης του κυβερνητικού συνασπσιμού SPD/Πρασίνων/FDP έθεσε ο γενικός γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Κάρστεν Λίνεμαν, σχολιάζοντας το exit poll

Μιλώντας στο πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο Λίνεμαν τόνισε ότι ο καγκελάριος «πρέπει να θέσει ζήτημα εμπιστοσύνης στην Bundestag» και πρόσθεσε ότι απαιτείται είτε «νέο ξεκίνημα» είτε «αλλαγή πορείας».

Η Φον ντερ Λάιεν πανηγυρίζει τη νίκη του κόμματός της

Η πρώτη δήλωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις σημερινές ευρωεκλογές ήρθε αργά το απόγευμα, αφότου έκλεισαν οι κάλπες στη Γερμανία. Η απερχόμενη επικεφαλής της Κομισιόν και εκ νέου υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για μια νέα θητεία στις Βρυξέλλες, χαιρέτισε το αποτέλεσμα των exit polls στη χώρα της που συμφωνούν σε εμφατική νίκη της συμμαχίας CDU/CSU και συντριβή και των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον καγκελάριο Σολτς: «Είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτό που παρουσιάζει. Η πιο δυνατή δύναμη, σταθερή στις δύσκολες στιγμές - και με διαφορά».

Στην πρώτη του δήλωση εξάλλου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης (CDU-CSU) Φρίντριχ Μερτς μίλησε για «μια καταστροφή για τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και μια πικρή καταστροφή για την καγκελάριο«.

Στο μεταξύ τα στελέχη του ακροδεξιού AfD ήδη πανηγυρίζουν την δεύτερη θέση του κόμματος. Ο επικεφαλής του κόμματος στη Βολυή Tino Chrupalla χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ως ιστορικό: «Πετύχαμε ένα υπέροχο αποτέλεσμα και πιστεύω ότι θα συνεχίσει να βελτιώνεται όσο προχωρά το βράδυ. Η δεύτερη θέση σήμερα μας ανήκει», είπε ο Chrupalla. Προσθέτοντας ότι αυτή η επίδοση είναι μια «καλή αρχή για την εκλογική χρονιά που ανοίγει», καθώς τον Σεπτέμβριο θα διεξαχθούν τρεις περιφερειακές εκλογές στην πρώην ανατολική Γερμανία (Σαξονία, Θουριγγία, Βρανδεμβούργο), όπου η ακροδεξιά βρίσκεται στην κορυφή στις δημοσκοπήσεις σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου.

Επίσης, η συμπρόεδρος του Κόμματος των Πρασίνων Ρικάρντα Λανγκ, δήλωσε απογοητευμένη με τα εκλογικά αποτελέσματα: «Δεν ήταν αυτό που περιμέναμε, δεν είναι αυτός ο στόχος που είχαμε θέσει για εμάς στην αρχή της εκστρατείας, θα το αντιμετωπίσουμε όμως μαζί», δήλωσε η ίδια στο ARD.

austria-exit-poll



Στην Αυστρία, το ακροδεξιό κόμμα FPÖ του Χέρμπερτ Κικλ βγαίνει πρώτο, σύμφωνα με τα exit poll που έδωσαν στη δημοσιότητα τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Το FPÖ συγκεντρώνει ποσοστό 27% (+9,8% από το 2019) και ακολουθεί το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) με 23,5% (-11,1%), ανατρέποντας τα προγνωστικά που το ήθελαν στην τρίτη θέση.

Αντίστοιχα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPÖ) βρίσκεται οριακά πιο πίσω με 23% (-0,9%) και την τέταρτη θέση μοιράζονται για την ώρα οι Πράσινοι (-3,6%) και οι φιλελεύθεροι NEOS (+2,1%) με 10,5%. Το Κομμουνιστικό Κόμμα (KPÖ) κερδίζει 3% και το κόμμα των επικριτών των μέτρων κατά της πανδημίας DNA περιορίζεται στο 2,5%. Το εκλογικό μέτρο για την εκλογή ευρωβουλευτή στην Αυστρία είναι το 4%.

Το FPÖ αναδεικνύεται για πρώτη φορά τη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας.

«Είμαστε με διαφορά η ισχυρότερη δύναμη σε μια εθνική αναμέτρηση. Αυτό δείχνει καθαρά ότι οι άνθρωποι στην Αυστρία θέλουν αξιοπιστία και αλλαγή. Και αυτό θα το καταλάβει κανείς και το φθινόπωρο», σχολίασε ο τρίτος εθνικός πρόεδρος του FPÖ Νόρμπερτ Χόφερ, με το βλέμμα στις εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην Αυστρία μετά το καλοκαίρι.

Στην Ολλανδία, το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας (Partij voor de Vrijheid, PVV) του νυν πρωθυπουργού της Ολλανδίας Γκέερτ Βίλντερς φέρεται να κερδίζει 7 έδρες στη νέα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου, σημειώνοντας άλμα από τη μία και μοναδική έδρα που είχε κερδίσει στις προηγούμενες Ευρωεκλογές.

Παρόλ' αυτά, το PVV δεν κατάφερε να νικήσει τον συνασπισμό μεταξύ Πράσινων και Σοσιαλιστών, ο οποίος φέρεται να αποσπά 8 έδρες, ξεπερνώντας κατά μία την παράταξη του Βίλντερς.

Τα ως άνω αποτελέσματα είναι προσωρινά και προκύπτουν από την ανάλυση των exit poll στην Ολλανδία, όπου η προσέλευση των ψηφοφόρων έφτασε το 47%.

Συγκεκριμένα τα ποσοστά:

Πράσινοι/Σοσιαλιστική Συμμαχία (PvdA/GL): 21.6%
Κόμμα Ελευθερίας (PVV - Γκέερτ Βίλντερς): 17.7%

Κατανομή εδρών

Σύμφωνα με τις προβλέψεις ως τις 20:15, το europeelects.eu αποτυπώνει σε έδρες το νέο συσχετισμό των Πολιτικών Ομάδων (Κομμάτων) στο νέο Ευρωκοινοβούλιο.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα παραμένει κυρίαρχο, διευρύνοντας τις έδρες του από τις 177 στις 187.

Ωστόσο, τα μεγαλύτερα κέρδη αναμένεται να καταγράψουν οι δύο υπερ-συντηρητικές παρατάξεις (ECR και ID), αυξάνοντας τη δύναμή τους κατά 20 έδρες συνδυαστικά.

Αντιστοίχως, μεγάλη είναι η πτώση των Πρασίνων, αλλά και της ομάδας Renew Europe, στην οποίαν ανήκει, μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών κομμάτων, το κόμμα του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, Renaissance.

Ειδικότερα ανά παράταξη:

Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα: 187 (+10)
Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών: 135 (-4)
Renew Europe Group: 90 (-13)
Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών ECR: 71 (+2)
Ομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας ID: 67 (+18)
Ομάδα τωv Πρασίvωv/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία: 55 (-17)
Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - GUE/NGL: 35 (-2)
Μη εγγεγραμμένοι: 80 (+19)

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Κανάλια επικοινωνίας ενεργοποιήθηκαν μετά τις πρόσφατες αναφορές του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, που αφορούσαν την Κύπρο και οι τοποθετήσεις έχουν πλέον καταστεί κατά πολύ ηπιότερες, όπως ανέφεραν στο ΡΙΚ αρμόδιες πηγές. Παράλληλα, συνέχιζαν οι ίδιες πηγές, δημοσιεύματα μέσων που βρίσκονται κοντά στη Χεζμπολάχ, υποβαθμίζουν πια το θέμα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top