ΔΙΕΘΝΗ

Άνοδος ακροδεξιάς στην Ευρώπη: Δεν είναι μόνο οι ηλικιωμένοι – Και νέοι ψηφίζουν ευρωσκεπτικισμό

Άνοδος ακροδεξιάς στην Ευρώπη: Δεν είναι μόνο οι ηλικιωμένοι – Και νέοι ψηφίζουν ευρωσκεπτικισμό

Τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήρθαν να επιβεβαιώσουν τις ενδείξεις των δημοσκοπήσεων ότι τα ακροδεξιά κόμματα ενισχύονται σε όλη σχεδόν την Ευρώπη και οι νεαροί ψηφοφόροι συμμετέχουν ενεργά σε αυτή την τάση.

Σύμφωνα με έρευνα του Politico για τις πολιτικές προτιμήσεις των νέων σε πέντε χώρες – Βέλγιο, Γαλλία, Πορτογαλία, Γερμανία, Φινλανδία – οι νεότεροι ψηφοφόροι υποστηρίζουν αντιμεταναστευτικά και αντισυστημικά κόμματα σε αριθμούς ίσους ή ακόμη και περισσότερους από τους μεγαλύτερους ψηφοφόρους.

Η μελέτη επισημαίνει όμως μια σημαντική διαφοροποίηση: οι νεαρές γυναίκες συχνά υποστηρίζουν κόμματα με αριστερό προσανατολισμό, ενώ τα κόμματα κατά της μετανάστευσης βρίσκουν περισσότερο ευήκοα ώτα μεταξύ των νεαρών ανδρών.

Γαλλία

Στη Γαλλία, η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση, υπό την ηγεσία του 28χρονου ανερχόμενου πολιτικού αστέρα Τζόρνταν Μπαρντέλα, οφείλει μεγάλο μέρος της εκλογικής της επιρροής στη ευρεία συμπάθεια που κέρδισε μεταξύ των νέων.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίζουν ένα σημαντικό ρόλο από αυτήν την άποψη: με δεδομένη την έντονη παρουσία του Μπαρντέλα στο TikTok, οι δημοσκόποι έχουν διαπιστώσει μέσα από τις έρευνές τους ότι το ένα τρίτο των νέων βασίζεται σ’ αυτήν την εφαρμογή για να παρακολουθήσει την προεκλογική εκστρατεία.

Πορτογαλία

Στη χώρα της Ιβηρικής, το ακροδεξιό κόμμα «Τσέγκα!» (Αρκετά!) είχε κερδίσει το 18% στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου, όμως έχασε τη μισή σχεδόν δύναμη χθες (9,8%). Παρ’ όλα αυτά, δημοσκοπήσεις λίγο πριν τις ευρωκάλπες έδειχναν ότι ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους μεταξύ 18 και 34 ετών θα επέλεγε τον ευρωσκεπτικιστικό σχηματισμό.

Παλαιότεροι ψηφοφόροι στην Πορτογαλία φαίνεται ότι υποστηρίζουν πιστά παραδοσιακά κόμματα, όμως οι νέοι ψηφοφόροι τείνουν να κλίνουν περισσότερο προς «νέα» κόμματα, όπως το Τσέγκα!, η Φιλελεύθερη Πρωτοβουλία ή οι Πράσινοι.

Βέλγιο

Το αντιμεταναστευτικό και αυτονομιστικό κόμμα «Φλαμανδικό Συμφέρον» (Vlaams Belang) βασίζεται ιδιαίτερα στη συμπάθεια και τις ψήφους της νεολαίας της Φλάνδρας και πιο συγκεκριμένα, των νεαρών ανδρών.

Συγκεντρώνοντας τελικά το 14% σχεδόν των ψήφων στις χθεσινές εκλογές, οι δημοσκοπήσεις ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών έδειχναν ότι το κόμμα μπορεί να συγκεντρώσει περισσότερο από το 25% των φλαμανδικών ψήφων.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο για τη νεολαία της Φλάνδρας είναι ότι προεκλογικά οι νεαροί άνδρες μέχρι 27 ετών δήλωναν σε ποσοστό σχεδόν 32% ότι θεωρούν πολύ πιθανό κάποια στιγμή να ψηφίσουν υπέρ του Φλαμανδικού Συμφέροντος, ενώ αντίστοιχα μόλις ένα 9% των γυναικών της ίδιας ηλιακής ομάδας δήλωσε το ίδιο.

Γερμανία

Με μεγάλη διαφορά, το μεγαλύτερο ποσοστό (25%) νέων στη Γερμανία δηλώνουν αναποφάσιστοι. Από κει και πέρα, υπάρχει ένα διόλου ευκαταφρόνητο 14,5% της ηλικιακής ομάδας 14-29 ετών που δηλώνει ότι θα ψήφιζε την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία, ενώ σε παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις οι Πράσινοι ήταν το κατ’ εξοχήν κόμμα που επέλεγαν οι νέοι.

Όπως και στο Βέλγιο, υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ των φύλων: οι νεαρές γυναίκες κλίνουν προς τα αριστερά, ενώ οι νέοι άνδρες τείνουν να ευνοούν τα δεξιά κόμματα, με σημαντικά ευρύτερη υποστήριξη προς την Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Φινλανδία

Στη σκανδιναβική χώρα, παρότι υπήρχαν παρόμοιες ενδείξεις για την άνοδο της ακροδεξιάς μεταξύ των νεαρών ψηφοφόρων, τα χθεσινά αποτελέσματα των ευρωεκλογών διέψευσαν τις δημοσκοπήσεις και έφεραν σημαντική πτώση των ευρωσκεπτικιστών, αφού το ακροδεξιό Κόμμα των Φινλανδών, που είχε καταλάβει τη δεύτερη θέση στις γενικές εκλογές του 2023 με 20%, υποχωρεί πλέον στο 7,6%, καταγράφοντας σημαντική πτώση και λαμβάνοντας μόνο μια έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Πηγή: Politico/ertnews

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ανάλυση - Απειλές Χεζμπολάχ: Πώς μια πολεμική σύρραξη θα μας επηρεάσει οικονομικά - Οι πτυχές και τα ακραία σενάρια

Κατακλυσμός 2024: Όλες οι εκδηλώσεις της Κύπρου – Αυτοί είναι οι τραγουδιστές –έκπληξη- που θα έρθουν στο νησί

«Χρυσό» το καρπούζι: Αυτός είναι ο λόγος που πήραν «φωτιά» οι τιμές - Αναμένεται νέα άνοδος και σε άλλα προϊόντα

Απόστολος Λύτρας: Πρώτη νύχτα στη φυλακή - Τα επόμενα βήματα της Δικαιοσύνης - Φωτογραφίες και βίντεο

Άννα Βίσση: Μας δείχνει στο Instagram το νέο της κούρεμα - Δείτε φωτογραφία

Πυρκαγιά σε εξοχική κατοικία τα ξημερώματα - Εκτεταμένες ζημιές, επηρεάστηκαν και παλιά οχήματα



Στελέχη κομμάτων του κέντρου πετάνε το γάντι στις ηγεσίες τους - Στο στόχαστρο η συνεργασία με την Κυβέρνηση

Στελέχη κομμάτων του κέντρου πετάνε το γάντι στις ηγεσίες τους - Στο στόχαστρο η συνεργασία με την Κυβέρνηση

Σε μία προσπάθεια να ξανασυστηθούν στους πολίτες που τους γύρισαν την πλάτη, βρίσκονται οι πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες μέσα από τα συλλογικά όργανα προβαίνουν σε απολογισμό του αποτελέσματος των εκλογών της 9ης Ιουνίου. Μπορεί για τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ οι απώλειες σε ψήφους να ήταν μεγάλες, όμως όπως έχουμε γράψει ξανά, το καθένα από τα δύο μεγάλα κόμματα κρύφτηκαν προς το παρόν πίσω από τις «νίκες» τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top