Οι Αρχές δεν πρέπει να παρεμβαίνουν κατά τρόπο που να δημιουργεί στρεβλώσεις και εμπόδια στην εύρυθμη λειτουργία της φαρμακευτικής βιομηχανίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στον τομέα της έρευνας, με γνώμονα πάντα τα συμφέροντα των ασθενών, δήλωσε η Βουλευτής Στέλλα Κυριακίδου, σε παρέμβασή της στην ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκ μέρους της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για το θέμα της δημόσιας υγείας σε συνάρτηση με τα συμφέροντα της φαρμακευτικής βιομηχανίας.
Η κ. Κυριακίδου υπογράμμισε πως πρέπει να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα των φαρμάκων, η σωστή πληροφόρηση όσον αφορά στη δράση και τις πιθανές παρενέργειές τους, καθώς και την αγορά τους στην καλύτερη δυνατή τιμή. Τούτο, τόνισε η κα Κυριακίδου, αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τα άτομα που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες και υποβάλλονται σε περίπλοκες επεμβάσεις και θεραπείες, οι οποίες και συνεπάγονται τη χρήση πολύ ακριβών φαρμάκων.
Η σύγκρουση συμφερόντων, επεσήμανε ταυτόχρονα η κα Κυριακίδου, δυστυχώς παρατηρείται και σε αυτόν τον τομέα της οικονομίας, για αυτό και οι Αρχές πρέπει να επιτηρούν με αυξημένη προσοχή τις όποιες παρατυπίες παρουσιάζονται στον πολύ ευαίσθητο τομέα της υγείας. Η αυτορρύθμιση, επίσης, της φαρμακευτικής βιομηχανίας πρέπει, τόνισε, να ενισχυθεί και να κατοχυρωθεί μέσω της θέσπισης δεσμευτικής νομοθεσίας σε όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η ολοκληρωμένη κοστολόγηση των ωφελημάτων μιας ενδεδειγμένης φαρμακευτικής αγωγής, ανέφερε η κ. Κυριακίδου, πρέπει να γίνεται κατά τρόπο συστηματικό, καθότι πολλοί ασθενείς και ιδιαίτερα οι καρκινοπαθείς αντιμετωπίζουν αυξημένα ιατρικά έξοδα. Παρά την πρόοδο που παρατηρείται στον τομέα της έρευνας και την εμφάνιση νέων και αποτελεσματικότερων φαρμάκων, συνέχισε, είναι λίγα τα φάρμακα που έχουν πραγματική θεραπευτική αξία. Η μεγάλη πλειοψηφία τους, συμπλήρωσε, παραμένουν σε πειραματικό επίπεδο, χρήζοντας περαιτέρω κλινικών δοκιμών, προτού κυκλοφορήσουν στην αγορά.
Άλλος σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη, είπε η κ. Κυριακίδου, είναι ότι οι οργανωμένες ομάδες ασθενών, που αντιπροσωπεύουν τα αιτήματα και τα δικαιώματα χιλιάδων ατόμων, δεν πρέπει να εξαρτώνται από συμφέροντα της φαρμακευτικής βιομηχανίας, καθότι αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην προάσπιση των συμφερόντων των ιδίων των ασθενών. Για την αναχαίτιση αυτού του φαινομένου, πρέπει να αυξηθεί η δημόσια χρηματοδότηση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις