ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΟΗΕ αναστέλλει την παράδοση βοήθειας στη Γάζα μέσω της προβλήτας

Ο ΟΗΕ αναστέλλει την παράδοση βοήθειας στη Γάζα μέσω της προβλήτας

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης του ΟΗΕ ανέστειλε την παράδοση βοήθειας στη Γάζα μέσω της προσωρινής στρατιωτικής προβλήτας των ΗΠΑ προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση ασφαλείας, δήλωσε εκπρόσωπος τη Δευτέρα.

Ο Στεφάν Ντουζαρίκ συνέδεσε την κίνηση αυτή με μια ισραηλινή επιχείρηση διάσωσης ομήρων το Σαββατοκύριακο που απελευθέρωσε τέσσερις ανθρώπους, αλλά η οποία σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους στη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς σκότωσε 274 ανθρώπους και τραυμάτισε σχεδόν 700, πολλοί από τους οποίους γυναίκες και παιδιά.

«Οι συνάδελφοι του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης μάς λένε ότι διακόπτουμε προσωρινά τις επιχειρήσεις στην πλωτή αποβάθρα έως ότου διενεργηθεί μια ενδελεχής αξιολόγηση της κατάστασης ασφαλείας για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του προσωπικού μας και των συνεργατών μας», δήλωσε ο Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

«Όλοι έχουμε δει τι συνέβη στη Γάζα το Σαββατοκύριακο. Έχουμε δει μερικές από τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης. Λάβαμε επίσης υπόψη τις πολύ δημόσιες δηλώσεις της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ ότι η πλωτή προβλήτα δεν είχε χρησιμοποιηθεί στην επιχείρηση από τις ισραηλινές δυνάμεις σχετικά με τους ομήρους», είπε.

Ο κ. Ντουζαρίκ είπε ότι «είναι φυσιολογικό μετά από μια τέτοια επιχείρηση με τόσο μεγάλο αριθμό θυμάτων», οι συνάδελφοί τους που παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια να κάνουν μια παύση για να αξιολογήσουν την κατάσταση.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, υποστράτηγος Πατ Ράιντερ δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι η ισραηλινή επιχείρηση πραγματοποιήθηκε κοντά στην προσωρινή προβλήτα, αλλά ήταν εντελώς ξεχωριστή από την προσπάθεια παράδοσης βοήθειας και τον εξοπλισμό και το προσωπικό της.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την USAID, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης, τους Ισραηλινούς και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς όταν πρόκειται να διασφαλίσουμε ότι... λαμβάνεται υπόψη η ασφάλεια», είπε ο Ράιντερ.

Είπε επίσης ότι η τρικυμία διέκοψε και πάλι την παροχή βοήθειας μέσω της προβλήτας, λίγο αφότου οι αποστολές ξεκίνησαν ξανά το Σάββατο μετά τις επισκευές στην κατασκευή από τις ζημιές από την καταιγίδα που υπέστη τον περασμένο μήνα.

Η κατάσταση της θάλασσας χθες και σήμερα εμπόδισε τη ροή πρόσθετης βοήθειας στην προβλήτα είπε, σημειώνοντας όμως ότι όλα δείχνουν ότι αυτό θα ξεκινήσει ξανά αύριο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απαγόρευση κινητών: Πώς θα εφαρμοστεί και ποιες είναι οι ποινές - Όσα δήλωσε η Υπουργός Παιδείας στο «Τ»

«Σαν την Κύπρο εν έσχει»: «Πέταξαν» τα έσοδα από τον τουρισμό – Αυτές οι αγορές ξόδεψαν τα περισσότερα – Πίνακες

Στο Νοσοκομείο 29χρονος μετά από συμπλοκή: Εντοπίστηκε σε δρόμο με τραύμα στην πλάτη - Άφαντος ο δράστης

Δυο ανήλικοι πίσω από την πυρκαγία στην Τριμίκλινη - «Έπαιζαν» με πυροτεχνήματα

Xρήστος Μάστορας: Δείτε τον να χορεύει στο TikTok με την αδερφή του - Βίντεο



Ξεκινούν δεύτερο κύκλο ενδοσκόπησης τα κόμματα - Από τον προβληματισμό στις αποφάσεις

Ξεκινούν δεύτερο κύκλο ενδοσκόπησης τα κόμματα - Από τον προβληματισμό στις αποφάσεις

Στη δίνη έντονου προβληματισμού βρίσκονται τα κόμματα τα οποία μετά τον πρώτο απολογισμό για το αποτέλεσμα των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου, συνεχίζουν την ενδοσκόπηση και την ανάλυση, με στόχο τις βουλευτικές εκλογές του 2026.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top