ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλάζει η πολιτική σκακιέρα: Συντριπτική αποτυχία του κέντρου - Πύρρειος νίκη για τον ΔΗΣΥ

Αλλάζει η πολιτική σκακιέρα: Συντριπτική αποτυχία του κέντρου - Πύρρειος νίκη για τον ΔΗΣΥ

Η επομένη των διπλών εκλογών στην Κύπρο, βρίσκει το πολιτικό σκηνικό να μετρά κέρδη και ζημιές. Τα κόμματα του κεντρώου χώρου, αναζητούν τα λάθη, που τα οδήγησαν σε περαιτέρω συρρίκνωση και τα πιο μικρά κόμματα να διερωτώνται εάν έχουν λόγο ύπαρξης και ποιο θα είναι το πολιτικό τους μέλλον.

Ο ΔΗΣΥ διατήρησε την πρώτη θέση και τις δύο έδρες, λαμβάνοντας ποσοστό 24,8%, ωστόσο στην ομιλία της η Πρόεδρος του κόμματος Αννίτα Δημητρίου, απέφυγε να αναφερθεί στην ήττα που υπέστη το κόμμα, σε ότι αφορά στην εκλογή Δημάρχων, Αντιδημάρχων και Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών σε μεγάλους δήμους, όπως στην περίπτωση του Δήμου Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας. Από την άλλη, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το κόμμα απώλεσε ποσοστά σε σχέση με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, που είχε λάβει 27,77%.

Στην Πινδάρου εκτός από τις απώλειες σε μεγάλους δήμους, θα πρέπει να διαχειριστούν και ζητήματα εσωτερικά, τα οποία προκύπτουν μετά και τις δηλώσεις του Ευρωβουλευτή Λουκά Φουρλά ο οποίος μιλώντας στον ALPHA εξέφρασε παράπονα για τον τρόπο με τον οποίον λειτούργησε ο κομματικός μηχανισμός. Την ίδια ώρα, η Αννίτα Δημητρίου σε δηλώσεις της, άφησε να εννοηθεί πως η ήττα του Νίκου Τορναρίτη στη Λευκωσία και του Κωστάκη Κωνσταντίνου στην Πάφο, οφείλεται σε κάποιους, εντός του κόμματος.

Στο ΑΚΕΛ, η ηγεσία του κόμματος μετρά τις απώλειες από την ήττα που υπέστη στις Ευρωεκλογές, αφού έχασε τη μία έδρα, αλλά και ποσοστά σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Το ΑΚΕΛ έλαβε ποσοστό 21,67% σε σχέση με 22,34%, το 2021. Ούτε το άνοιγμα στην κοινωνία, ούτε οι Τουρκοκύπριοι κατάφεραν να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα στην Εζεκία Παπαϊωάννου. Ο ΓΓ του κόμματος Στέφανος Στεφάνου στις πρώτες του δηλώσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είπε ότι το κόμμα του εκπλήρωσε τους εκλογικούς του στόχους, κερδίζοντας δύσκολες μάχες. 

Το ΕΛΑΜ αναδείχθηκε ο κερδισμένος των Ευρωεκλογών με ποσοστό 11,2% σε σχέση με 6,78% που έλαβε στις βουλευτικές εκλογές του 2021 και με εξασφάλιση μιας έδρας στο Ευρωκοινοβούλιο. Η συντριπτική νίκη ωστόσο του Φειδία Παναγιώτου, δεν επέτρεψε στο ΕΛΑΜ να κατακτήσει την τρίτη θέση στον κομματικό χάρτη. Από την άλλη όμως, το κόμμα του Χρίστου Χρίστου, αποκτά για πρώτη φορά, ρυθμιστικό ρόλο. Οι στόχοι μας ανέφερε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, έχουν καλυφθεί: Εκλογή Ευρωβουλευτή, αύξηση των ποσοστών και μεγαλύτερη εκπροσώπηση στα συμβούλια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συντριπτική ήττα των κομμάτων του «κυβερνητικού τόξου»

ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη, υπέστησαν τη μεγαλύτερη ήττα στις Ευρωεκλογές. Το ΔΗΚΟ έλαβε μόλις, 9,7% σχέση με το ποσοστό 11,29% που είχε λάβει στις βουλευτικές του 2021, ενώ διατήρησε τη μία έδρα στην Ευρωβουλή, η ΕΔΕΚ έλαβε ποσοστό 5,1% σε σχέση με το 2021 όταν έλαβε 6,72% και απώλεσε την έδρα στην Ευρωβουλή. Μεγάλη ηττημένη των Ευρωεκλογών θεωρείται η ΔΗΠΑ, η οποία έλαβε 2,2% σε σχέση με 6,10% το 2021.

Οι λόγοι που τα κόμματα του «κυβερνητικού τόξου» απέτυχαν να εκπληρώσουν τους στόχους τους, φαίνεται να είναι εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση και η απογοήτευση των πολιτών, η οποία είχε καταγραφεί σε όλες τις δημοσκοπήσεις, τα εσωτερικά προβλήματα κυρίως στην ΕΔΕΚ και η παρατεταμένη εσωστρέφεια, ενώ σε ότι αφορά στο ΔΗΚΟ, η εικόνα που εξέπεμπε το κόμμα προεκλογικά και τα παρωχημένα μηνύματα, τα οποία δεν έπεισαν τους ψηφοφόρους, όπως και η ΔΗΠΑ, η οποία άφησε αδιάφορο, το εκλογικό σώμα. Οι Οικολόγοι σχεδόν εξαφανίστηκαν από τον κομματικό χάρτη, καταγράφοντας μόλις 1,3% στις Ευρωεκλογές σε σχέση με 4,41% που είχαν καταγράψει στις βουλευτικές του 2021. Παρά τη συνεργασία με την «ΑΙΧΜΗ» του Δημήτρη Παπαδάκη και τη συμπερίληψη στο ψηφοδέλτιο ενός Τουρκοκύπριου, απέτυχαν να ανεβάσουν τα ποσοστά τους. Το νέο κόμμα Volt, κατέγραψε ποσοστό 2,9% μεγαλύτερο από τη ΔΗΠΑ, ωστόσο μένει να διαφανεί κατά πόσο θα παραμείνει στην πολιτική σκηνή και τι ποσοστά θα καταγράψει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έκλεισε εκνευρισμένος την σύνδεση ο Βαβούσκος «Με ειρωνεύεστε»: Η αμφισβήτηση και ο καταστατικός χάρτης για Μονή Αββακούμ

Δουλειά με το ζόρι στον καύσωνα: Πόσα εξώδικα εκδόθηκαν - Εργοτάξια τερμάτισαν την λειτουργία τους λόγω παραβάσεων

Ανάλυση: Σε νέα εποχή οι σχέσεις ΗΠΑ – Κύπρου – Διεθνολόγος εξηγεί στο «Τ» για την άρση της υποχρέωσης για έκδοση visas

Υπουργικό: Ενέκρινε την παραχώρηση οικονομικής βοήθειας σε πληγέντες από τις πυρκαγιές σε Πάφο και Λευκωσία

Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος Υφυπουργός - Πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης και παραλαβής του χαρτοφυλακίου

Φειδίας: Τι έκανε τις πρώτες 48 ώρες στο Ευρωκοινοβούλιο - Με βίντεο απαντά αν του άρεσε



Η πρώτη αντίδραση του ΠτΔ στις απειλές Χεζμπολάχ - Πώς απάντησε στον Ηγέτη Νασράλα

Η πρώτη αντίδραση του ΠτΔ στις απειλές Χεζμπολάχ - Πώς απάντησε στον Ηγέτη Νασράλα

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top