ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Σύνοδο στην Ιορδανία ο ΠτΔ - «Στόχος μας η ενίσχυση της βοήθειας στη Γάζα»

Στη Σύνοδο στην Ιορδανία ο ΠτΔ - «Στόχος μας η ενίσχυση της βοήθειας στη Γάζα»

Η Κύπρος είχε ηθικό καθήκον να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να συνεχιστεί και να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η ανθρωπιστική βοήθεια μέσω του Σχεδίου Αμάλθεια.

Μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής της Νεκράς Θάλασσας με τίτλο «Έκκληση για δράση: Επείγουσα ανθρωπιστική ανταπόκριση για την Γάζα" που λαμβάνει χώρα στο Αμμάν της Ιορδανίας, ο Πρόεδρος είπε ότι η Ιορδανία και η Αίγυπτος αποτελούν πυλώνες ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, προσθέτοντας ότι η συνέχεια ή κλιμάκωση της κρίσης στη Γάζα θα επηρεάσει άμεσα τις χώρες αυτές και θα έχει επίσης εκτεταμένο και απρόβλεπτο, περιφερειακό αντικτυπο.

Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε, όταν οι δύο χώρες κάνουν έκκληση για περαιτέρω υποστήριξη, για ενίσχυση του συντονισμού και της αποτελεσματικότητας των δωρητών, τότε πρέπει να λάβουμε υπόψη την έκκλησή τους.

Είπε ότι η Κύπρος είναι παρούσα σήμερα σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής ως χώρα εντός της περιοχής και ως κράτος μέλος της ΕΕ που βρίσκεται πιο κοντά στην περιοχή αλλά και ως γείτονας και μέρος της περιοχής.

"Η χώρα μου είχε μια ξεχωριστή ευθύνη και ηθικό καθήκον να δράσει για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα. Γι' αυτό δημιουργήσαμε ένα θαλάσσιο διάδρομο για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη στη Γάζα", τόνισε.

Αναφερόμενος στο Σχέδιο Αμάλθεια είπε ότι είναι η πραγματοποίηση μιας ηθικής υποχρέωσης αλλά και η έκφραση της επιθυμίας μας να είμαστε παρόντες, να δραστηριοποιηθούμε και να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε, στη μείωση του πόνου των ανθρώπων.

Είπε ότι ο διάδρομος αυτός έρχεται να συμπληρώσει τις υφιστάμενες ανθρωπιστικές διαδρομές, κυρίως το πέρασμα της Ράφα της Αιγύπτου καθώς και τις ανεκτίμητες προσπάθειες της Ιορδανίας μέσω ξηράς και αέρος.

Οι χερσαίοι διάδρομοι, συνέχισε, όπως η διάβαση της Ράφα, είναι αναντικατάστατες και θα πρέπει να τους επιτραπεί να λειτουργούν ανεμπόδιστα.

"Για αυτόν τον λόγο ανησυχώ πολύ και καταδικάζω τις διευρυμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα, οι οποίες μπορεί να έχουν μη αναστρέψιμες και καταστροφικές συνέπειες", υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι μέσω του κυπριακού θαλάσσιου διαδρόμου, του Σχεδίου Αμάλθεια, και μέσω της προβλήτας των ΗΠΑ, έχουν παραδοθεί στη Γάζα επιπλέον όγκοι ανθρωπιστικής βοήθειας.

"Στόχος μας είναι αυτή η ροή βοήθειας να συνεχιστεί και να αυξηθεί περαιτέρω", τόνισε.

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τις προσπάθειες των πολλών φορέων στην περιοχή και πέραν αυτής, και σημείωσε ιδιαιτέρως τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσω του ζωτικού έργου της ΓΔ Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας, καθώς και της συνεχιζόμενης στήριξης των ΗΑΕ. Η στήριξη όλων των εταίρων μας ήταν ζωτικής σημασίας για να ανοίξει και να λειτουργήσει αποτελεσματικά αυτός ο διάδρομος, είπε.

Ευχαρίστησε επίσης την Συντονίστρια του ΟΗΕ Sigrid Kaag, λέγοντας ότι η υποστήριξή της και η βοήθειά της, στην εφαρμογή της απόφασης 2720 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την ανάπτυξη της ψηφιακής βάσης δεδομένων του ΟΗΕ στην Κύπρο, συνέβαλε στον θαλάσσιο διάδρομο για τη διευκόλυνση, παρακολούθηση της ροής βοήθειας από τη Λάρνακα και από την προβλήτα των ΗΠΑ στη Γάζα.

Κάλεσε όλους τους ενδιαφερόμενους να υποστηρίξουν το έργο της κ. Kaag καθώς και όλες τις χώρες δωρητές και τους ανθρωπιστικούς φορείς να χρησιμοποιήσουν τη βάση δεδομένων 2720.

Ο Πρόεδρος είπε ότι συμμερίζεται την έκκληση του Βασιλιά Αμπντουλάχ, του Προέδρου Σίσι και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για δράση λέγοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη από όλους μας να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλες ή μικρές είναι οι εγχώριες οικονομίες μας, πόσο κοντά ή μακριά είμαστε από τη Γάζα.

Όλοι πρέπει να κάνουμε αυτό το επιπλέον βήμα, για περισσότερη ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια, για στήριξη της εντολής της Συντονιστίστριας του ΟΗΕ κ. Kaag, για στήριξη των ανθρωπιστικών υπηρεσιών του ΟΗΕ επί του εδάφους.

Η κρίση στη Γάζα δεν υποχωρεί και όλοι πρέπει να κάνουμε αυτό που μπορούμε για να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, συνέχισε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι ενώ ελπίζουμε ότι ο οδικός χάρτης για άμεση κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων θα γίνει αποδεκτός και θα εφαρμοστεί, γνωρίζουμε επίσης ότι ο δρόμος προς την ανοικοδόμηση και την ανάκαμψη δεν σταματά εκεί.

"Η κατάπαυση του πυρός θα είναι μόνο η αρχή της ηράκλειας προσπάθειας για ανασυγκρότηση", επισήμανε.

Είπε ότι για το λόγο αυτό, πέραν της δημιουργίας της απευθείας θαλάσσιας διαδρομής προς τη Γάζα, φέτος θα αυξηθεί σημαντικά τη συνεισφορά στο UNRWA (Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή), λέγοντας ότι οι υπηρεσίες αυτές στη Γάζα και σε ολόκληρη την περιοχή είναι απαραίτητες και πρέπει να συνεχιστούν και να ενισχυθούν.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος τόνισε ότι η μόνη οδός για μια βιώσιμη λύση στο Παλαιστινιακό είναι η αναβίωση της λύσης των δύο κρατών, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. "Όπως δήλωσα ήδη κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Καΐρου τον περασμένο Οκτώβριο, δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την επανέναρξη μιας ουσιαστικής ειρηνευτικής διαδικασίας" είπε.

Οι πολιτικές εξελίξεις, σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, "πρέπει να συμβαδίζουν με τη διασφάλιση ότι η Λωρίδα της Γάζας επιτρέπει στους πολίτες της να ζουν με αξιοπρέπεια. Αυτό σημαίνει επενδύσεις σε ανθρωπιστικές ανάγκες, ανασυγκρότηση και οικονομική ανάπτυξη. Και αυτή η επένδυση δεν είναι απλώς μια επένδυση στη Γάζα είναι μια επένδυση στη σταθερότητα και την ασφάλεια όλων – Ισραηλινών και Παλαιστινίων, και της περιοχής συνολικά".

Ανέφερε ακόμη ότι "οι συνάδελφοί μας και οι ειδικοί μας έθεσαν ήδη ορισμένες ιδέες κατά τη διάρκεια της των ομάδων εργασίας νωρίτερα σήμερα. Είναι καθήκον και ευθύνη μας ως ηγέτες να λάβουμε υπόψη τις συμβουλές τους και να ενεργήσουμε", είπε.

Ευχαρίστησε τον Βασιλιά Αμπντάλα για τη φιλοξενία λίγες ημέρες αφότου οι Ιορδανοί γιόρτασαν την 25η επέτειο της ανόδου του στο θρόνο και τον συνεχάρη για την επέτειο αυτή.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε επίσης τη βαθιά του εκτίμηση στον Βασιλιά Αμπντάλα αλλά και στον Πρόεδρο της Αιγύπτου και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για τη σύγκληση της συνόδου κορυφής.

Καταλήγοντας είπε ότι η Σύνοδος Κορυφής και η έκκληση για δράση είναι σημαντικές όχι μόνο για τη Γάζα, αλλά για την περιοχή και πέρα από αυτήν.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έκλεισε εκνευρισμένος την σύνδεση ο Βαβούσκος «Με ειρωνεύεστε»: Η αμφισβήτηση και ο καταστατικός χάρτης για Μονή Αββακούμ

Δουλειά με το ζόρι στον καύσωνα: Πόσα εξώδικα εκδόθηκαν - Εργοτάξια τερμάτισαν την λειτουργία τους λόγω παραβάσεων

Ανάλυση: Σε νέα εποχή οι σχέσεις ΗΠΑ – Κύπρου – Διεθνολόγος εξηγεί στο «Τ» για την άρση της υποχρέωσης για έκδοση visas

Υπουργικό: Ενέκρινε την παραχώρηση οικονομικής βοήθειας σε πληγέντες από τις πυρκαγιές σε Πάφο και Λευκωσία

Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος Υφυπουργός - Πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης και παραλαβής του χαρτοφυλακίου

Φειδίας: Τι έκανε τις πρώτες 48 ώρες στο Ευρωκοινοβούλιο - Με βίντεο απαντά αν του άρεσε



Η πρώτη αντίδραση του ΠτΔ στις απειλές Χεζμπολάχ - Πώς απάντησε στον Ηγέτη Νασράλα

Η πρώτη αντίδραση του ΠτΔ στις απειλές Χεζμπολάχ - Πώς απάντησε στον Ηγέτη Νασράλα

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top