ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δύσκολη νύχτα στην Πάφο: Καταλυτική η εκκένωση σπιτιών γιατί κινδύνευσαν σοβαρά

Δύσκολη νύχτα στην Πάφο: Καταλυτική η εκκένωση σπιτιών γιατί κινδύνευσαν σοβαρά

Για νηνεμία που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην περιοχή που μαίνεται η πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου και η οποία προβλέπεται να συνεχίσει να επικρατεί και κατά τη διάρκεια της νύχτας, έκανε λόγο ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Ανδρέας Κεττής υποδεικνύοντας πως αυτές οι συνθήκες ευνοούν τις επιχειρήσεις καταστολής της πυρκαγιάς.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο ΚΣΕΔ Λάρνακας, ο κ. Κεττής είπε ότι η πυρκαγιά συνεχίζει να είναι σχετικά ανεξέλεγκτη και πως υπάρχουν ακόμα σοβαρά ενεργά μέτωπα σε πολύ δύσβατες περιοχές όπως φαράγγια και άλλες περιοχές όπου είναι πολύ δύσκολη η πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων.

Συνεχής ενημέρωση για την φωτιά στην Πάφο εδώ 

«Επιχειρούν τα 5 εναέρια μέσα. Η πυρκαγιά είχε εντοπιστεί από αεροσκάφος του Τμήματος Δασών που πραγματοποιούσε περιπολία έμφορτο και προέβη άμεσα σε ρίψη» είπε, υποδεικνύοντας πως αν δεν συνέβαινε αυτό, όπως εξελίχτηκαν εκεί οι περιβαλλοντικές συνθήκες σε συνδυασμό με τη δυσβατότητα της περιοχής, την ιδιομορφία του εδάφους, το ανάγλυφο και τους άνεμους που έπνεαν στην περιοχή και την πυκνή βλάστηση που υπάρχει στην περιοχή και ειδικά σε περιοχές όπου υπάρχουν οικείες εντός της δασογενούς ζώνης, τα πράγματα θα ήταν «πολύ χειρότερα».

Δείτε ζωντανή σύνδεση του Alpha Κύπρου από το σημείο:

«Απ’ εκεί και πέρα υπάρχουν εκεί πολλές επίγειες δυνάμεις από όλες τις υπηρεσίες καταστολής και υποστήριξης. Επιχειρούν και πάρα πολλοί προωθητές γαιών και αυτή τη στιγμή επιχειρείται η δημιουργία μιας τεράστιας αντιπυρικής ζώνης με βάση την κατεύθυνση που εξελίσσεται η πυρκαγιά» ανέφερε.

Σημείωσε πως οι επίγειες δυνάμεις θα επιχειρούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας με εγκαταστάσεις σωλήνων νερού σε απρόσιτα σημεία, όταν και εφόσον δημιουργούνται και ανάλογες οδοί από τους προωθητές γαιών για τον περιορισμό της πυρκαγιάς.

Ο κ. Κεττής τόνισε πως είναι ευνοϊκό ότι αυτή τη στιγμή επικρατεί σχετική νηνεμία η οποία προβλέπεται να επικρατήσει και κατά τη διάρκεια της νύχτας, κάτι που, όπως είπε, είναι καταλυτικό στην προσπάθεια για περιορισμό της πυρκαγιάς.

«Είναι εδώ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μόλις έχει αφιχθεί από την Ιορδανία και έχει ενημερώσει ότι ο Βασιλιάς της Ιορδανίας έχει δώσει εντολές και νωρίς το πρωί θα αφιχθούν τρία Airtractor πιθανώς και ένα ελικόπτερο, στο αεροδρόμιο Πάφου για να επιχειρήσουν. Επιπρόσθετα προβλέπεται νωρίς το πρωί να έχουμε και δύο Canadair από την Ελλάδα» πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι είναι πολύ νωρίς να αξιολογηθούν οι όποιες πληροφορίες υπάρχουν για κινήσεις στο σημείο που άρχισε η πυρκαγιά. «Οι πληροφορίες σίγουρα υπάρχουν και θα αξιολογηθούν εφόσον σβήσουμε την πυρκαγιά» τόνισε.

«Στην περιοχή υπάρχουν διάσπαρτοι σκουπιδότοποι. Σίγουρα είναι πολύ σημαντικό να αξιολογηθεί το σημείο μηδέν, απ’ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά. Αυτό θα δώσει κάποια σοβαρή ένδειξη» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν κινδυνεύουν αυτή τη στιγμή κάποιες κοινότητες ο κ. Κεττής απάντησε αρνητικά, υπενθυμίζοντας ότι όπως ανέφερε και προηγουμένως, στην πορεία εξέλιξης της πυρκαγιάς είχαν κινδυνεύσει αρκετές κοινότητες και ευτυχώς είχε προβλεφθεί στη βάση αξιολόγησης ρίσκου και δόθηκαν οδηγίες για εκκένωση αρκετών κοινοτήτων, συγκεκριμένα οι κοινότητες Πολέμι, Ψάθι, Κούρτακα, Λεμόνα και Χούλου. «Ήταν καταλυτική η εκκένωση γιατί κινδύνευσαν σοβαρά» δήλωσε, αναφέροντας ότι υπάρχουν μεν κάποιες απώλειες και ζημιές σε οικείες, ωστόσο προστατεύθηκαν δεκάδες οικίες, και μεμονωμένες και στην περίμετρο των κοινοτήτων.

Σε ερώτηση αναφορικά με το γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν κάποια εναέρια μέσα, ο κ. Κεττής είπε ότι κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη χρησιμότητα των εναέριων μέσων, υποδεικνύοντας πως ήδη βρίσκονται στην Κύπρο δύο ΜΙ-17 της Αιγύπτου με 17μελές πλήρωμα, ωστόσο δεν μπορούν να επιχειρήσουν προτού εξασφαλιστεί η επιχειρησιακή τους ετοιμότητα και η ασφάλεια. Ανέφερε ότι είχαν γίνει προσπάθειες και σήμερα να επιχειρήσουν τα δύο αυστραλιανά Airtractor τα οποία ήρθαν στην Κύπρο χτες, ωστόσο προκύπτουν θέματα επιχειρησιακής ασφάλειας και «δεν γίνεται να ρισκάρουμε κόσμο και πιλότους όταν υπάρχουν αυτά τα θέματα».

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν τραυματίες ο κ. Κεττής είπε ότι αν και κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς είχε κινδυνεύσει κόσμος, η Πυροσβεστική δεν έχει επίσημη πληροφόρηση για τραυματισμό ή σοβαρό τραυματισμό.

Πρόσθεσε ότι και με τη συμβολή του ΠτΔ γίνεται προσπάθεια ώστε ο κόσμος που δεν έχει στέγη για απόψε να στεγαστεί κάπου, μέχρι να γίνει και αξιολόγηση της στατικής επάρκειας των οικιών τους.

Σε ερώτηση τέλος αν υπάρχει εκτίμηση για τις ζημιές ο κ. Κεττής είπε ότι αυτό θα γίνει μόνο μετά την καταστολή της πυρκαγιάς από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Γιατί απείλησε την Κύπρο η Χεζμπολάχ; - Το οπλοστάσιο, η πολεμική εμπειρία και το ενδεχόμενο «χτυπήματος»

«Φωτοβολταϊκά για όλους»: Καταγγελίες από πολίτες για «αδικαιολόγητες» επιπλέον χρεώσεις λόγω συμμετοχής στο Σχέδιο

Πήγε για κολύμπι το βράδυ και του βγήκε…«ξινό» - Εντόπισε πιστόλι στο βυθό της θάλασσας

Καλοκαιρινές διακοπές: Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι – Οι φετινοί δημοφιλέστεροι προορισμοί, ο λόγος επιλογής και οι τιμές

Πήγαν να τους συλλάβουν, έσπρωξαν τους αστυνομικούς και τράπηκαν σε φυγή - Χειροπέδες σε δύο ανήλικους για κλοπή τσάντας

Άνοιξε το πολυαναμενόμενο Goody’s Burger House στη Λευκωσία - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες



Στηρίζει τη Λευκωσία η Κομισιόν – «Οποιαδήποτε απειλή προς κάποιο από τα κράτη-μέλη είναι απειλή εναντίον της ΕΕ»

Στηρίζει τη Λευκωσία η Κομισιόν – «Οποιαδήποτε απειλή προς κάποιο από τα κράτη-μέλη είναι απειλή εναντίον της ΕΕ»

Ξεκάθαρη ήταν η στήριξη της ΕΕ προς τη Λευκωσία, μετά τις απειλές του επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, που ανέφερε ότι η Κύπρος θα «γίνει μέρος του πολέμου» αν το Ισραήλ χρησιμοποιήσει το αεροδρόμιό της.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top