ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεδρίασε το πολιτικό γραφείο του ΑΚΕΛ: «Τα αποτελέσματα των εκλογών επιφορτίζουν το οικοδόμημα με την ευθύνη μιας αντικειμενικής ανάλυσης»

Συνεδρίασε το πολιτικό γραφείο του ΑΚΕΛ: «Τα αποτελέσματα των εκλογών επιφορτίζουν το οικοδόμημα με την ευθύνη μιας αντικειμενικής ανάλυσης»

Το Πολιτικό Γραφείο της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ συνεδρίασε σήμερα και προέβη σε μια πρώτη εκτίμηση των αποτελεσμάτων για τις Ευρωεκλογές και τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της 9ης Ιουνίου.

Δείτε την ανακοίνωση του ΑΚΕΛ:

Σε σχέση με τις ευρωεκλογές, επισημάνθηκε ότι το αποτέλεσμα είναι αναμφίβολα αρνητικό, αφού το Κόμμα απώλεσε μια από τις δύο έδρες που κατείχε και είχε υποχώρηση σε εκλογικά ποσοστά, παρότι σε απόλυτους αριθμούς ψήφων το ΑΚΕΛ - Αριστερά - Κοινωνική Συμμαχία έμεινε σταθερό. Η εξέλιξη είναι αρνητική για την παρουσία μας στο Ευρωκοινοβούλιο, ωστόσο το ΑΚΕΛ είναι αποφασισμένο να εντείνει τη δράση του στο ευρωκοινοβουλευτικό επίπεδο πάντα στην υπηρεσία της πατρίδας και του λαού μας και με το όραμα μιας θεμελιακά διαφορετικής Ευρώπης. Ιδιαίτερα δε με την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, όπως και στη χώρα μας, η Αριστερά επωμίζεται ακόμα μεγαλύτερες ευθύνες ως ανάχωμα απέναντι σε ό,τι δηλητηριάζει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες με μίσος.

Σχετικά με τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική, αφού το ΑΚΕΛ -Αριστερά - Κοινωνική Συμμαχία πέτυχε σημαντικές νίκες σε όλα τα επίπεδα του θεσμού. Οι επιλογές του Κόμματος, καθώς και οι συνεργασίες που έγιναν δικαιώθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Συγκεκριμένα, από τους 20 δήμους της ελεύθερης Κύπρου εκλέχθηκαν 8 δήμαρχοι που προέρχονται από το ΑΚΕΛ και άλλοι 6 που στηρίζονται από το Κόμμα. Σημειώνουμε μάλιστα ότι όλοι οι υφιστάμενοι δήμαρχοι της Αριστεράς επανεκλέχθηκαν με ποσοστά πέραν του 50% κάτι που επιβεβαιώνει το έργο τους και την απήχησή του μέσα στις τοπικές κοινωνίες. Τρεις από τους πέντε προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών εκλέχθηκαν με τη στήριξη του ΑΚΕΛ.

Ως προς τις 93 αντιδημαρχίες, εκλέχθηκαν 41 αντιδήμαρχοι που προέρχονται ή στηρίζονται από το ΑΚΕΛ. Στους κατεχόμενους δήμους, οι 6 από τους 9 εκλεγμένους δημάρχους στηρίζονται από το ΑΚΕΛ. Επιπρόσθετα, η ανάλυση των αποτελεσμάτων για τα δημοτικά συμβούλια καταδεικνύει αύξηση σχεδόν 5% για τους συνδυασμούς του ΑΚΕΛ – Αριστερά - Κοινωνική Συμμαχία σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2021. Το αποτέλεσμα της 9ης του Ιούνη δίνει στο ΑΚΕΛ ώθηση για να συνεχίσει ακόμα πιο αποτελεσματικά την παρέμβασή του προς όφελος των τοπικών κοινωνιών της χώρας. 

Τα αποτελέσματα των δύο εκλογών επιφορτίζουν το οικοδόμημα του ΑΚΕΛ με την ευθύνη μιας αντικειμενικής ανάλυσης που να καταλήγει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα για θέματα που οφείλουμε να διορθώσουμε αλλά και για θετικά πάνω στα οποία πρέπει να κτίσουμε. Αυτή η συζήτηση θα γίνει τόσο στα καθοδηγητικά σώματα του Κόμματος όσο και με τα μέλη αλλά και με τους φίλους του Κόμματος στην Κοινωνική Συμμαχία.

Από την ανάλυση των αριθμών των δύο εκλογών προκύπτει ότι σημαντική μερίδα ψηφοφόρων μας που στήριξαν τις επιλογές και τους εκλογικούς συνδυασμούς του ΑΚΕΛ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν στήριξαν το ψηφοδέλτιό μας στις ευρωεκλογές, γεγονός που χρήζει μελέτης. Περισσότερο δε χρήζει πολιτικής αλλά και κοινωνιολογικής ανάλυσης το αποτέλεσμα που κατέγραψε μια υποψηφιότητα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αλλά όχι προγραμματικές προτάσεις. Η δυσκολία στην αποκωδικοποίηση αυτών των εκλογικών συμπεριφορών έγκειται στο γεγονός ότι αφ’ ενός συγκλίνουν στη θέση της συλλήβδην απόρριψης όλων των κομμάτων και θεσμών του τόπου αλλά αφ’ ετέρου έχουν ανομοιογενείς ή και αντίθετες αφετηρίες και προσδοκίες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ως Κόμμα δεν θα οδηγηθούμε σε απαξίωση τμημάτων της κοινωνίας λόγω της εκλογικής τους συμπεριφοράς, αλλά σε μια πιο συστηματική προσπάθεια κατανόησης και προσέγγισής τους.

Τέλος, το ΠΓ της Κ.Ε. του Κόμματος απευθύνει ευχαριστίες σε όλον τον κόσμο που στήριξε το ΑΚΕΛ - Αριστερά - Κοινωνική Συμμαχία στις διπλές εκλογές της 9ης του Ιούνη και διαβεβαιώνει ότι θα εργαστεί ακόμα πιο αποφασιστικά για να δικαιώσει αυτή τη συνειδητή εμπιστοσύνη.

Ταυτόχρονα, συγχαίρει τα μέλη και τα στελέχη του Κόμματος, τους υποψήφιους του ΑΚΕΛ - Αριστερά - Κοινωνική Συμμαχία για τον αγώνα που έδωσαν και καλεί όλες και όλους να συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα και ενότητα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νεκρός άνδρας στην Πάφο: Ουδεμία υπόνοια για εγκληματική πράξη για τον θάνατο του 45χρονου

• Αναθυμιάσεις σε πισίνα: Τέθηκαν υπό κράτηση ο 28χρονος και ο 57χρονος - Συνεχίζονται οι εξετάσεις

• Υπόθεση Metamax: Παραπέμφθηκαν στο Κακουργιοδικείο ο 63χρονος και ο 54χρονος

• Στρατηγικές αλλαγές στο Mall of Cyprus - Αποχωρεί το K Cineplex - Ενισχύεται η μόδα με νέα καταστήματα

• Διεθνολόγος στο «Τ»: Η απόσυρση Μπάιντεν και οι πιθανότητες εκλογής της Καμάλα Χάρις

• Αλλαγές στο Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων: Οι ανησυχίες των ιδιωτικών νηπιαγωγείων για τις πληρωμές - Καθησυχάζει η Πρόεδρος στο «Τ»Νεκρός άνδρας στην Πάφο: Ουδεμία υπόνοια για εγκληματική πράξη για τον θάνατο του 45χρονου

Νεκρός άνδρας στην Πάφο: Ουδεμία υπόνοια για εγκληματική πράξη για τον θάνατο του 45χρονου

Ουδεμία υπόνοια για εγκληματική πράξη υπάρχει όσον αφορά τον θάνατο άντρα σε ξενοδοχείο στην περιοχή Χα Ποτάμι στα Κούκλια, σύμφωνα με τον Βοηθό Αστυνομικό Διευθυντή Επιχειρήσεων Πάφου Μιχάλη Νικολάου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top