Όλα τα πτητικά μέσα που έχει στη διάθεση της η Κυπριακή Δημοκρατία, ήταν στην μάχη ενάντια στις πυρκαγιές, δήλωσε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, δρ Μαρία Παναγιώτου. Αναφερόμενη στην πυρκαγιά που ξέσπασε την Τρίτη στην επαρχία Πάφου, είπε πως πως ήταν «πάρα πολύ δύσκολη» ενώ και οι καιρικές συνθήκες «δεν βοήθησαν καθόλου» με τον αέρα να ξεπερνά τα 5 μποφόρ και να αγγίζει κάποια στιγμή και τα 6 μποφόρ.
Η κα. Παναγιώτου επισκέφτηκε το μεσημέρι τις περιοχές που επλήγησαν από την μεγάλη διαστάσεων πυρκαγιά που ξέσπασε την Τρίτη σε περιοχές της επαρχίας Πάφου. Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, είπε ότι «βρίσκομαι εδώ σήμερα δίπλα στους κατοίκους των πληγεισών περιοχών μαζί με κλιμάκιο του Τμήματος Γεωργίας, κλιμάκιο των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και μαζί με τη Διεύθυνση του Τμήματος Δασών».
«Ξεκινούμε αμέσως στην καταγραφή των ζημιών και στεκόμαστε εμπράκτως δίπλα στους συμπολίτες μας, δίπλα στους συνανθρώπους μας. Έχω ήδη μιλήσει μαζί με τον Επίτροπο του ΚΟΑΠ. Όλοι οι αιτητές γεωργοί, των οποίων έχουν καεί οι καλλιέργειες τους για το 2024 θα πληρωθούν κανονικά, χωρίς να χρειαστούν να μεταβούν οι ίδιοι να κάνουν οποιεσδήποτε αιτήσεις, θα γίνουν αυτομάτως από τον ΚΟΑΠ. Το ίδιο ισχύει για τις πολυετής παρεμβάσεις. Δεν θα γίνει οποιαδήποτε ανάκτηση και εκεί θα λειτουργήσουμε χωρίς να δημιουργήσουμε οποιαδήποτε προβλήματα προς τους γεωργούς και δεν θα γίνουν οποιεσδήποτε κυρώσεις. Όταν θα αρχίσουν τις καλλιέργειες τους θα μετρήσει από το μηδέν, άρα δεν έχουν οποιοδήποτε πρόβλημα», συμπλήρωσε.
Ανέφερε, επίσης, ότι προχωρούν με συγκεκριμένα μέτρα μέσω του ΚΟΑΠ τα οποία θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των γεωργών της περιοχής.
«Εμείς προχωράμε στο να καταγράψουμε αμέσως τις ζημιές που έχουν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι μας για να δώσουμε εγκαίρως και άμεσα τις όποιες αποζημιώσεις δικαιούνται. Είναι τα μέτρα τα οποία ούτως ή άλλως προνοούνται μέσα από τα σχέδια τα οποία έχουμε. Ανάλογα με τις καλλιέργειες τους θα γίνουν οι δηλώσεις, οι καταγραφές, και θα αποζημιωθούν πλήρως», σημείωσε.
Σε ερώτηση ότι χθες οι κάτοικοι έκαναν λόγο για ολιγωρία, έλλειψη συντονισμού και έλλειψη πτητικών μέσων, η κα. Παναγιώτου είπε ότι αμέσως όταν εντοπίστηκε η φωτιά από το ίδιο το πυροσβεστικό αεροπλάνο του Τμήματος Δασών, την ίδια στιγμή, επειδή είναι μέσα στο πλαίσιο των περιπολιών που κάνουν για λόγους πρόληψης, έκανε δύο ρίψεις αμέσως.
«Αντιλαμβάνεστε ότι χθες ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη πυρκαγιά, οι καιρικές συνθήκες δεν μας βοήθησαν καθόλου. Κάναμε δύο ρίψεις. Την ίδια στιγμή ενημέρωσε ο πιλότος και κάλεσε και τις άλλες δυνάμεις» είπε, αναφέροντας πως είχαν ήδη φτάσει τα αιγυπτιακά ελικόπτερα και «αμέσως ενεργοποιήθηκε χωρίς καμία ολιγωρία όλος ο μηχανισμός».
«Μόλις ο Αρχιπύραρχος διέγνωσε ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το Σχέδιο Πυρσός, αμέσως μεταβήκαμε όλοι, σύμφωνα και με τις πρόνοιες του Σχεδίου, στο Κέντρο Ζήνων και εκεί έγινε όλος ο συντονισμός», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά τα πτητικά μέσα, η Υπουργός Γεωργίας είπε ότι υπάρχουν δύο παράλληλες ενέργειες. «Η μια είναι η οριστική επίλυση του προβλήματος που έχουμε με τα πτητικά μέσα. Αυτή η Κυβέρνηση έχει εντοπίσει το πρόβλημα, αντιμετωπίζει το πρόβλημα ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας και προχωρεί για πρώτη φορά, μετά από δύο δεκαετίες...στην οριστική επίλυση του προβλήματος με την αγορά ιδιόκτητων πτητικών μέσων μέσα από ένα συγκεκριμένο πλάνο», συμπλήρωσε.
Στο ενδιάμεσο στάδιο, συνέχισε η Υπουργός Γεωργίας, έχουν φτάσει ήδη από χθες τα 4 αεροπλάνα, τα οποία έχουν μισθωθεί.
«Επειδή διαγνώσαμε τα προβλήματα τα οποία υπήρχαν μέσα από όλες τις νενομισμένες διαδικασίες, με τις καθυστερήσεις που γνωρίζετε, είχα ήδη κάνει επαφή μαζί και με τους ομολόγους μου και με τον Υπουργό Άμυνας και τον Υπουργό Εξωτερικών κάναμε επαφή με το Βασίλειο της Ιορδανίας και ήρθαν από την Κυριακή του Πάσχα τα δύο ιορδανικά. Προχωρήσαμε και σε άλλες επαφές, το αποτέλεσμα των οποίων ήταν να φθάσουν χθες και τα δύο επιπλέον αιγυπτιακά ελικόπτερα, μαζί με το 17μελές πλήρωμα τους. Την ίδια στιγμή έχουμε το αεροπλάνο που έχει το Τμήμα Δασών και τα υπόλοιπα πτητικά μέσα που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία», σημείωσε.
Ανέφερε, παράλληλα, ότι όλα τα πτητικά μέσα «που έχουμε στη διάθεση μας, οι επίγειες δυνάμεις, ενισχυμένες με ένα εξοπλισμό του Τμήματος Δασών 5,5 εκατ., είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα από τον Απρίλιο».
«Βρισκόμαστε εδώ να αντιμετωπίσουμε, επαναλαμβάνω σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, τις πυρκαγιές που έχουμε μπροστά μας. Και χθες έγινε το ίδιο. Χρησιμοποιήσαμε και αξιοποιήσαμε το σύνολο των δυνάμεων που είχαμε στη διάθεση μας για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πάρα πολύ δύσκολη πυρκαγιά», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κα. Παναγιώτου είπε ότι όλα τα πτητικά μέσα που έχει στη διάθεση της η Κυπριακή Δημοκρατία, ήταν στην μάχη ενάντια στις πυρκαγιές.
Ευχαρίστησε ακολούθως το Βασίλειο της Ιορδανίας, αλλά και την Αίγυπτο που έχουν παραχωρήσει τα ελικόπτερα, καθώς και την Ελλάδα και όλες τις υπόλοιπες χώρες που έχουν ανταποκριθεί μέσω του μηχανισμού rescEU. «Αντιλαμβάνεστε ότι σε μια ώρα κρίσης όταν ώμο με ώμο, πλάι-πλάι, μαζί με τους δικούς μας τους δασοπυροσβέστες, τους πιλότους, τους δασικούς λειτουργούς, παλεύουν στην πύρινη λαίλαπα για να σώσουν τον τόπο μας δεν μπορούμε να μιλάμε με αυτό τον τρόπο και να κατηγορούμε κόσμο που μάχεται και παλεύει μαζί μας για να γλιτώσουμε τον τόπο μας από τις πυρκαγιές και να λέμε πράγματα τα οποία δεν ευσταθούν» είπε για να σημειώσει ότι είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τα ιορδανικά και όλα τα μέσα τα οποία έχει η Κύπρος στη διάθεσή της.
Είπε, παράλληλα, ότι τα 2 από τα 4 πτητικά μέσα από την Αυστραλία, τα οποία έχουν μισθωθεί «μέσα σε μερικές ώρες μπήκαν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και ήδη σήμερα το πρωί, με το πρώτο φως, έκαναν ρίψεις μαζί με το αεροπλάνο το δικό μας και ήταν στην μάχη μαζί μας».
Τόσο οι επίγειες δυνάμεις όσο και τα πτητικά μέσα ενήργησαν αμέσως και με την Πολιτική Άμυνα «εγκαίρως προχωρήσαμε στις εκκενώσεις, διότι πρώτιστη μας έγνοια ήταν οι πολίτες μας και οι ανθρώπινες ζωές, που ενδεχομένως να βρίσκονταν σε κίνδυνο» είπε.
«Αξιοποιήσαμε ότι είχαμε στη διάθεση μας για να ανταποκριθούμε σε αυτή την πάρα πολύ δύσκολη πυρκαγιά. Ένα μεγάλο ευχαριστώ τους δασικούς λειτουργούς, δασοπυροσβέστες μας, πυροσβέστες, στην Πολιτική Άμυνα, στο Ταμείο Θήρας, στους εθελοντές πυροσβέστες, σε όλους που ήταν δίπλα μας και μας βοήθησαν», ανέφερε.
Η Υπουργός Γεωργίας επανέλαβε ότι «εμείς κάναμε αυτό το οποίο προνοούσε το Σχέδιο Πυρσός, το οποίο προνοεί ότι πρέπει να μεταβούμε στο Συντονιστικό Κέντρο» για τη λήψη πολιτικών αποφάσεων. Σε ό,τι αφορά το επιχειρησιακό κομμάτι, είπε ότι «υπάρχουν οι αρμόδιοι να πράξουν αυτό που προνοεί και αυτό που γνωρίζουν» .
«Αυτό προνοεί το Σχέδιο Πυρσός και αυτό πράξαμε. Δεν μπορούμε να λειτουργούμε εκτός των σχεδίων» που έχουν σχεδιάσει «αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα πως να αντιμετωπίσουν τέτοια προβλήματα».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις