ΔΙΕΘΝΗ

Στέλεχος της Χαμάς: «Κανείς δεν έχει ιδέα πόσοι όμηροι είναι ακόμα ζωντανοί»

Στέλεχος της Χαμάς: «Κανείς δεν έχει ιδέα πόσοι όμηροι είναι ακόμα ζωντανοί»

Άγνωστη παραμένει η τύχη των περίπου 120 ομήρων που παραμένουν κρατούμενοι από παλαιστινιακές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίοι αναμένουν μία ζωτικής σημασίας συμφωνία για τον τερματισμό της παρατεταμένης και αιματηρής σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Μάλιστα όπως παραδέχθηκε ένας ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς μιλώντας στο CNN, «κανείς δεν έχει ιδέα» πόσοι από αυτούς τους ομήρους είναι ακόμα ζωντανοί.

Παράλληλα επανέλαβε το πάγιο αίτημα της παλαιστινιακής οργάνωσης πως οποιαδήποτε συμφωνία για την απελευθέρωσή των ομήρων πρέπει να περιλαμβάνει εγγυήσεις για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα.

Μιλώντας στο CNN στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, ο εκπρόσωπος της Χαμάς και μέλος του πολιτικού γραφείου της, Οσάμα Χαμντάν, δήλωσε ότι η τελευταία πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι – ένα ισραηλινό σχέδιο που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά δημόσια από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στα τέλη του περασμένου μήνα – δεν ικανοποιεί τα αιτήματα της οργάνωσης για τερματισμό του πολέμου.

Όπως είπε η Χαμάς χρειάζεται «μια ξεκάθαρη θέση από το Ισραήλ να αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός, την πλήρη αποχώρηση από τη Γάζα και να αφήσει τους Παλαιστίνιους να καθορίσουν μόνοι τους το μέλλον τους, την ανοικοδόμηση, την άρση της πολιορκίας … και είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για μια δίκαιη συμφωνία σχετικά με την ανταλλαγή κρατουμένων».

Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την πρόταση που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, αλλά φάνηκε να σταματούν την Τετάρτη, αφού η Χαμάς παρουσίασε την απάντησή της στο έγγραφο, 12 ημέρες μετά την πρώτη παραλαβή του.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση της Χαμάς, όπως είπε, να υποβάλει «πολλές αλλαγές», περιγράφοντας ορισμένες από αυτές ως «πέραν των θέσεων (της Χαμάς) που είχε λάβει προηγουμένως».

«Ορισμένες από τις αλλαγές είναι εφαρμόσιμες. Ορισμένες δεν είναι», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου στη Ντόχα την Τετάρτη.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός

Το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ σχέδιο κατάπαυσης του πυρός που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τη Δευτέρα προβλέπει μια σταδιακή αποκλιμάκωση. Στην πρώτη φάση, θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες κατά την οποία θα ανταλλαγούν ορισμένοι όμηροι με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους και ο ισραηλινός στρατός θα αποσυρθεί από κατοικημένες περιοχές στη Γάζα. Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει μόνιμο τερματισμό του πολέμου και πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα και θα εφαρμοστεί μόνο μετά από περαιτέρω διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Όπως δήλωσε ο Χαμντάν στο CNN η διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός αποτελεί βασικό ζήτημα για τη Χαμάς, η οποία ανησυχεί ότι το Ισραήλ δεν έχει πρόθεση να ακολουθήσει τη δεύτερη φάση της συμφωνίας. Ο τερματισμός των εχθροπραξιών πρέπει να είναι μόνιμος, είπε, και το Ισραήλ πρέπει να αποχωρήσει πλήρως από τη Γάζα.

«Οι Ισραηλινοί θέλουν την κατάπαυση του πυρός μόνο για έξι εβδομάδες και μετά θέλουν να επιστρέψουν στη μάχη. Νομίζω ότι οι Αμερικανοί, μέχρι τώρα, δεν έπεισαν τους Ισραηλινούς να αποδεχθούν μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός», είπε, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να πείσουν το Ισραήλ να αποδεχθεί μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός ως μέρος της συμφωνίας.

Η απάντηση στις κατηγορίες του Ισραήλ

Το Ισραήλ δεν έχει ακόμη δεσμευτεί δημοσίως για τη συμφωνία, παρόλο που ο Λευκός Οίκος έχει επανειλημμένα τονίσει ότι πρόκειται για ένα ισραηλινό σχέδιο το οποίο η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί. Πάντως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος δέχεται πιέσεις να ανακοινώσει την υποστήριξή του στο τρέχον σχέδιο, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει μέχρι το Ισραήλ να εξαλείψει τη Χαμάς.

Ο Χαμντάν απάντησε ξεκάθαρα σε κάθε ερώτηση σχετικά με τον ρόλο της Χαμάς στα δεινά των Παλαιστινίων στη Γάζα, αντικρούοντας όλες τις κατηγορίες και αποκάλεσε τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, οι οποίες πυροδότησαν τον σημερινό πόλεμο στη Γάζα, «αντίδραση κατά της κατοχής».

Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί αμάχους στη Γάζα ως ανθρώπινες ασπίδες και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Wall Street Journal δημοσίευσε μηνύματα που φέρεται να διέρρευσαν από τον επικεφαλής της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, Γιαχία Σινουάρ προς άλλους ηγέτες της οργάνωσης, στα οποία φέρεται να εξέφραζε την αδιάλλακτη αποφασιστικότητά του να συνεχίσει να πολεμά, ανεξάρτητα από το ανθρώπινο κόστος.

«Κανείς δεν μπορεί να αποδεχθεί τη δολοφονία του παλαιστινιακού λαού»

«Ήταν ψεύτικα μηνύματα που έγιναν από κάποιον που δεν είναι Παλαιστίνιος και στάλθηκαν στη Wall Street Journal ως μέρος της πίεσης εναντίον της Χαμάς και της πρόκλησης του λαού εναντίον του ηγέτη», είπε χωρίς να δώσει στοιχεία. «Κανείς δεν μπορεί να αποδεχθεί τη δολοφονία των Παλαιστινίων, του ίδιου του λαού του», συμπλήρωσε.

Ακόμα αναφερόμενος στην τύχη των ομήρων δήλωσε ότι δεν γνωρίζει πόσοι είναι ακόμη ζωντανοί. «Δεν έχω καμία ιδέα γι’ αυτό. Κανείς δεν έχει ιδέα γι’ αυτό», είπε, υποστηρίζοντας -χωρίς να παρέχει αποδείξεις- ότι η ισραηλινή επιχείρηση για την απελευθέρωση τεσσάρων από τους ομήρους το Σάββατο είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο άλλων τριών, μεταξύ των οποίων και ενός Αμερικανού πολίτη.

Υπάρχουν φόβοι ότι οι νεκροί όμηροι μπορεί να είναι περισσότεροι από όσους είναι δημοσίως γνωστοί. Ερωτηθείς σχετικά με τη μαρτυρία ενός γιατρού που περιέθαλψε τους απελευθερωμένους ομήρους και είπε ότι υπέστησαν ψυχική και σωματική κακοποίηση και ότι ξυλοκοπούνταν κάθε ώρα, ο Χαμντάν κατηγόρησε και πάλι το Ισραήλ για τα δεινά τους.

«Πιστεύω ότι αν έχουν ψυχολογικό πρόβλημα, αυτό οφείλεται σε όσα έκανε το Ισραήλ στη Γάζα. Επειδή (κανείς δεν μπορεί) να χειριστεί αυτό που κάνει το Ισραήλ, βομβαρδίζει κάθε μέρα, σκοτώνει αμάχους, σκοτώνει γυναίκες και παιδιά … το είδαν αυτό με τα ίδια τους τα μάτια», είπε, προσθέτοντας ότι η σύγκριση των εικόνων των ομήρων που τραβήχτηκαν πριν και μετά την οκτάμηνη αιχμαλωσία δείχνει ότι «ήταν καλύτερα από πριν».

Πηγή: in.gr

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πήρε εξιτήριο ο Μάριος Καρογιάν - Θα παραμείνει σπίτι για ξεκούραση

Τιμές καυσίμων: Μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των επαρχιών - Περαιτέρω αυξήσεις στον ορίζοντα - Πίνακες

Θεραπεία με το… σταγονόμετρο: Σοβαρές ελλείψεις σε καινοτόμο φάρμακο - Πότε θα είναι ξανά διαθέσιμο

Συμπλοκή στις φυλακές Κορυδαλλού - Πληροφορίες για ένα νεκρό και ένα τραυματία

Μονή Αββακούμ: Ανανεώθηκε το διάταγμα κράτησης του Νεκτάριου - Στο κελί για ακόμα 8 ημέρες

Στο Netflix η πρώτη κυπριακή ταινία - Από πότε θα είναι διαθέσιμη



Φονος στην Ορμήδεια: Παραδόθηκε στις Βρετανικές Βάσεις ο φερόμενος δράστης - Λεπτομέρειες

Φονος στην Ορμήδεια: Παραδόθηκε στις Βρετανικές Βάσεις ο φερόμενος δράστης - Λεπτομέρειες

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες η Αστυνομία των Β.Βάσεων συνέλαβε τον ύποπτο για τη δολοφονία του Χαράλαμπου Κωνσταντινίδη στην Ορμήδεια, το βράδυ της Τρίτης (25/6).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top