ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ερευνα Statica: Η διαφθορά πιο σημαντική από το άλυτο Κυπριακό στα κατεχόμενα

Ερευνα Statica: Η διαφθορά πιο σημαντική από το άλυτο Κυπριακό στα κατεχόμενα

Η διαφθορά, η δωροδοκία και η έλλειψη αξιοκρατίας ξεχωρίζουν ως το σημαντικότερο πρόβλημα στα κατεχόμενα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας Statica, η οποία διεξήχθη τον Μάιο με τη μέθοδο της προσωπικής συνέντευξης με δείγμα 1.400 ατόμων σε όλη την κατεχόμενη Κύπρο, λαμβάνοντας ως βάση 210.000 ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Γενί Ντουζέν που αναφέρεται σήμερα στα αποτελέσματα – όπως κι άλλες εφημερίδες – γράφει ότι η εταιρεία ανακοίνωσε πως η έρευνα διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΡΤΚ, το οποίο και είναι πρώτο στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων με δεύτερο το ΚΕΕ.

Ως δεύτερο σοβαρότερο πρόβλημα, οι συμμετέχοντες υπέδειξαν το άλυτο Κυπριακό και ως τρίτο την οικονομία, αγοραστική δύναμη, υποτίμηση της ΤΛ.

«Το Κυπριακό εξακολουθεί να βρίσκεται στην ατζέντα πολλών πολιτών», αναφέρει στη στήλη του σήμερα στη Γενί Ντουζέν ο αρθρογράφος, Τζενκ Μουτλούγιακαλι προσθέτοντας ότι μια πλειοψηφία της τάξης του 49,64% επιθυμεί «καλές και αρμονικές σχέσεις με την Τουρκία», σύμφωνα με την έρευνα. Ωστόσο εκείνοι που λένε ότι «τα συμφέροντα και οι ευαισθησίες της Τουρκίας πρέπει να έχουν προτεραιότητα» παραμένουν μόλις στο 5%.

Στο ερώτημα «τι θα σας έκανε πιο ευτυχισμένους», το 81% απάντησε η αύξηση της αγοραστικής δύναμης, το 73% η βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και το 65% βελτίωση της εκπαίδευσης.

Το 40% δήλωσε ότι θέλει «πρόωρες εκλογές», ενώ το 37% ανέφερε πως «δεν χρειάζεται».

Σύμφωνα με την έρευνα, το ΡΤΚ είναι πρώτο με ποσοστό 35,07% και το ΚΕΕ δεύτερο με ποσοστό 28,29%. Οι μεικτοί ψήφοι – οριζόντια ψηφοφορία ανέρχονται στο 11,71%, το Κόμμα Αναγέννησης παίρνει 2%, το Κόμμα του Λαού 1, 07% και τα υπόλοιπα κόμματα δεν ξεπερνούν καν το 1,%.

Στην ερώτηση, ποιον θα ήθελαν ως «πρόεδρο της τδβκ» και ως εκπρόσωπο της τουρκοκυπριακής κοινότητας στον κόσμο, ο ηγέτης του ΡΤΚ, Τουφάν Έρχουρμαν, λαμβάνει ποσοστό 42,64%, ενώ ο νυν Τουρκοκύπριος ηγέτης λαμβάνει ποσοστό 31,21%. Το 14,7% δεν έδωσε απάντηση στην ερώτηση, ενώ τέταρτη επιλογή είναι ο Κουντρέτ Όζερσαϊ με ποσοστό μόλις 2,71%.

Ο Μουτλούγιακαλι γράφει ότι παρά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δεν διαφαίνεται πως θα γίνουν σύντομα «πρόωρες εκλογές», αφού δεν υπάρχει τέτοια απαίτηση από την κοινωνία.

Σημειώνει ως πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο Έρχουρμαν φτάνει σε ποσοστό το 42,64%, πολύ υψηλότερο από το ποσοστό του κόμματός του.

Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι οδεύουν με γοργούς ρυθμούς προς μια εποχή δύο κομμάτων, αλλά δεν νομίζει ότι σε μια "εκλογική" διαδικασία μόνο δύο κόμματα θα περάσουν το όριο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απαντά στον Τούρκο ΥΠΕΞ ο ΠτΔ: «Αντιλαμβάνομαι τη δύσκολη θέση που βρίσκεται, λόγω της αναγνώρισης του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας»

Απαντά στον Τούρκο ΥΠΕΞ ο ΠτΔ: «Αντιλαμβάνομαι τη δύσκολη θέση που βρίσκεται, λόγω της αναγνώρισης του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας»

Επιβεβαίωσε τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ απάντησε και στο Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, τονίζοντας ότι η Κύπρος είναι κέντρο επιχειρήσεων αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας και απομάκρυνσης αμάχων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top