ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Επενδύσεις πέραν των €3 δισ μέχρι το 2030 για την πράσινη μετάβαση

ΥΠΟΙΚ: Επενδύσεις πέραν των €3 δισ μέχρι το 2030 για την πράσινη μετάβαση

Στα €3,1 δισεκατομμύρια υπολογίζονται να ανέλθουν μέχρι το 2030 οι συνολικές επενδύσεις (από ευρωπαϊκά και κρατικά κονδύλια και ιδιωτικά κεφάλαια) που θα συμβάλουν στην πράσινη μετάβαση στην Κύπρο, αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι η ΕΕ έχει θέσει υψηλούς στόχους όσον αφορά την πράσινη μετάβαση, αφού έχει υιοθετήσει την Πράσινη Συμφωνία, που διαλαμβάνει ότι η Ένωση μέχρι το 2050 θα καταστεί κλιματικά ουδέτερη. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός κρίθηκε απαραίτητο όπως αυξηθεί η φιλοδοξία του ενδιάμεσου στόχου μείωσης των εκπομπών μέχρι το 2030 από 40% σε 55% σε σύγκριση με το 1990, κάτι που περιλαμβάνεται στη νομοθετική Δέσμη «Fit for 55».

Παράλληλα, η κρίση στην Ουκρανία έχει επιταχύνει την ανάγκη για τις χώρες της ΕΕ να επανεξετάσουν την στρατηγική τους για ενεργειακή ασφάλεια, μέσα από εναλλακτικές αξιόπιστες επιλογές και, σε αυτό το πλαίσιο και παράλληλα με την Πράσινη Συμφωνία, η ΕΕ έχει ανακοινώσει και το πρόγραμμα RePowerEU, που αποτελεί τη νέα συνιστώσα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προγραμματίσει και αξιοποιεί τα Ευρωπαϊκά Ταμεία για την προώθηση πολλών έργων που συμβάλλουν στην πράσινη μετάβαση», αναφέρει το ΥΠΟΙΚ στο Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής 2025 – 2028, προσθέτοντας πως συνολικά, από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το πρόγραμμα ΘΑλΕΙΑ (Διαρθρωτικά Ταμεία), το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και το Γεωργικό Ταμείο, θα παραχωρηθούν περίπου €1,1 δισ.

Όπως αναφέρει το ΥΠΟΙΚ, μαζί με την απαιτούμενη εθνική συνεισφορά, τη συνεισφορά των ιδιωτών σε Σχέδια Χορηγιών (π.χ. για ανακαινίσεις κτιρίων, αγορά οχημάτων) καθώς και με τα έργα που προωθούνται από τον εθνικό προϋπολογισμό, υπολογίζεται ότι το ύψος των προβλεπόμενων επενδύσεων μέχρι το 2030 ανέρχεται σε περίπου €3,1 δισεκατομμύρια.

Όπως αναφέρεται, η προώθηση μεγάλου αριθμού επενδυτικών έργων και μεταρρυθμίσεων, με άμεση συμβολή στην επίτευξη της πράσινης μετάβασης αποτελεί βασική παράμετρο στην αξιοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και των Ταμείων της Πολιτικής Συνοχής. Σημειώνεται ακόμη ότι πέραν της άμεσης συμβολής της στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και στην επίτευξη των στόχων για κλιματική ουδετερότητα, στη βάση των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η προώθηση της πράσινης ανάπτυξης αναμένεται να συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και επιχειρηματικών ευκαιριών.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η νέα Μακροπρόθεσμη Στρατηγική για την οικονομία «Όραμα 2035» θέτει με τη σειρά της την πράσινη οικονομία ως βασικό άξονα για την ανάπτυξη της οικονομίας.

«Βασικές προτεραιότητες για το περιβάλλον αφορούν στη συμβολή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στην προστασία έναντι περιβαλλοντικών πιέσεων και κινδύνων για την υγεία και την ευημερία των πολιτών, καθώς και στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας και διαχείρισης αποβλήτων. Κύριοι στόχοι όσον αφορά στην ενέργεια είναι η διασφάλιση οικονομικά προσιτής ενέργειας για το σύνολο του πληθυσμού, η πράσινη μετάβαση στην παραγωγή ηλεκτρισμού και των μεταφορών, και η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων», αναφέρεται.

Εξάλλου, το ΥΠΟΙΚ σημειώνει ότι εντός Ιουνίου αναμένεται να υποβληθεί το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο καταρτίζεται βάσει του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1999.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την διασφάλιση αειφόρου ανάπτυξης, όπως διαφαίνεται μέσα από τις προαναφερθείσες στρατηγικές, προκύπτει η ανάγκη προώθησης επενδύσεων σε πράσινες τεχνολογίες και προϊόντα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και εν γένει, της μείωσης των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου σε όλους τους τομείς. Προκύπτει ακόμη, παράλληλα, η ανάγκη προώθησης της έξυπνης και βιώσιμης κινητικότητας, καθώς και επενδύσεων στους τομείς της διαχείρισης αποβλήτων και της προώθησης της κυκλικής οικονομίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Απλήρωτα χιλιάδες εξώδικα από τις κάμερες: Το νέο αυστηρό σύστημα και η αναμονή για τα κλιμακωτά πρόστιμα

• Καύσιμα: Καλά τα νέα για τους καταναλωτές – Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια – Πίνακες

• Φόνος Ορμήδεια: Δηλώνει αθώος στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας ο Αντωνίου - Αναβλήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης

• Έμπλεξε 22χρονος: Νόμιζε ότι οδηγούσε... αεροπλάνο με την ταχύτητα που πήγαινε - Δεν είχε ούτε άδεια

• Στα χέρια της Αστυνομίας 55χρονος: Επιτέθηκε σε 48χρονο με εργαλείο οικοδομών και τον έστειλε στο νοσοκομείο

• Κάνει «θραύση» η κυπριακή ταινία στο Netflix - Κατέκτησε την πρωτιά με εκατομμύρια θεάσειςΔεν υπάρχει σχέδιο των ΗΕ  για το κυπριακό- Ξεκαθαρίζουν Αθήνα και Λευκωσία

Δεν υπάρχει σχέδιο των ΗΕ για το κυπριακό- Ξεκαθαρίζουν Αθήνα και Λευκωσία

Διευκρινίσεις σε ότι αφορά τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της Ελλάδας Παύλου Μαρινάκη περί σχεδίου στο κυπριακό, δίνουν Αθήνα και Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top