ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φουσκωμένος λογαριασμός ρεύματος: Τι να κάνεις εάν ο μετρητής δείχνει διαφορετική κατανάλωση

Φουσκωμένος λογαριασμός ρεύματος: Τι να κάνεις εάν ο μετρητής δείχνει διαφορετική κατανάλωση

Ένα από τα έξοδα τα οποία επιβαρύνουν την τσέπη του πολίτη, είναι αυτό του ρεύματος. Ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου υπάρχουν γενικότερες αυξήσεις και το κόστος του ηλεκτρισμού καίει σε μεγάλο βαθμό τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στην Κύπρο, με το κράτος να προσπαθεί να λάβει μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας μέσω αποφάσων του Υπουργικού για κλιμακωτή επιδότηση ρεύματος.

Από τη μια οι καταναλωτές έχουν να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες τιμές και από την άλλη υπάρχει και το φαινόμενο των λογαριασμών ρεύματος οι οποίοι εκδίδονται με υπολογισμό οι οποίοι μπορεί να έχουν μεγάλη απόκλιση από την πραγματική ένδειξη μετρητή.

Τι κανεις όμως εάν ήρθε φουσκωμένος λογαριασμός ρεύματος αλλά πιστεύεις ότι έκανες λιγότερη χρήση; Πως θα ανακαλύψεις αν οι μετρήσεις που αναφέρονται στο λογαριασμό είναι πραγματικές ή με υπολογισμό;

Το ThemaOnline επικοινώνησε με την Εκπρόσωπο Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου η οποία έδωσε διευκρινίσεις στην βάση οδηγιών που έχει δημοσιεύσει η ΑΗΚ σε περίπτωση όπου ο πελάτης έχει προσέξει μεγάλη απόκλιση μεταξύ της ένδειξης του μετρητή και του λογαριασμού του και πιστεύει ότι ενδεχομένως να είναι λανθασμένη.

Το σήμα Y και η επιτόπια καταγραφή

Πρωτίστως, ο καταναλωτής θα πρέπει να προσέξει αν στο λογαριασμό του υπάρχει στο σήμα Y δίπλα από την ένδειξη κατανάλωσης μετρητή. Σε αυτή την περίπτωση και εφόσον υπάρχει η σήμα Υ , σημαίνει ότι ο λογαριασμός είναι με υπολογισμό και ότι δεν πραγματοποιήθηκε επιτόπια επίσκεψη για καταγραφή της κατανάλωσης στον μετρητή.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η καταγραφή μέτρησης στους πλείστους χρήστες δικτύου γίνεται με επί τόπου επίσκεψη λειτουργού του τμήματος ο οποίος καταχωρεί την ένδειξη του μετρητή σε ηλεκτρονική συσκευή και έπειτα μεταφέρονται ηλεκτρονικά στη βάση δεδομένων του Διαχειριστή Συστήματος Διανομής (MDMS).

Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν μπορούν να εισέλθουν στο χώρο είτε επειδή το υποστατικό είναι κλειστό και είναι αδύνατη η πρόσβαση είτε επειδή υπάρχει κατοικίδιο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις όπου δεν είναι δυνατή η πραγματική καταγραφή ένδειξης του μετρητή, η ΑΗΚ προσαρμόζει με υπολογισμό την κατανάλωση σύμφωνα με τα αντίστοιχα των προηγούμενων ετών.

Συγκεκριμένα ο Λειτουργός της ΑΗΚ, εάν δεν έχει πρόσβαση στο μετρητή , αφήνει μια κάρτα στο υποστατικό όπου αναγράφεται μια ημερομηνία. Ο πολίτης θα πρέπει να επικοινωνήσει μέσα σε 2 ημέρες από την ημερομηνία που αναγράφεται στην κάρτα που άφησε ο υπάλληλος. Σε περίπτωση που δεν ανταποκριθεί εντός αυτού του χρονικού διαστήματος, τότε ο λογαριασμός θα εκδοθεί με βάση υπολογισμένη κατανάλωση.

Σύμφωνα με την ΑΗΚ, σε περίπτωση που καταναλωτές πληρώσουν λογαριασμούς όπου έγινε λάθος υπολογισμός της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, θα υπάρξει διόρθωση στον επόμενο λογαριασμό.

Ωστόσο για να γίνει αυτό θα πρέπει οι καταναλωτές που έχουν λάβει λογαριασμούς με υπολογισμό της κατανάλωσής τους, και πιστεύουν ότι έγινε κάποιο λάθος να επικοινωνούν με την ΑΗΚ , μέσω συγκεκριμένου τρόπου, για αναθεώρησή τους.

Τρόποι επικοινωνίας για αναθεώρηση λογαριασμών

Η ΑΗΚ ανέπτυξε ένα τεχνολογικό σύστημα άμεσης επικοινωνίας με τους καταναλωτές ώστε να εξυπηρετούνται άμεσα όσον αφορά τις διορθώσεις λογαριασμών.

Το εργαλείο που χρησιμοποιείται είναι τα κανάλια επικοινωνίας , δηλαδή μέσω email και των εφαρμογών Viber, WhatsApp ανά επαρχία,  όπου οι καταναλωτές που επιθυμούν μπορούν να διαπιστώσουν εάν η ένδειξη του μετρητή τους είναι λανθασμένη. Αν και όπου στοιχειοθετείται λάθος, ακολουθεί η πίστωση ποσού στον επόμενο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.

Συγκεκριμένα όπου σημειώνεται απόκλιση, είτε γίνεται αναθεώρηση του λογαριασμού είτε ακολουθεί προσαρμογή στον επόμενο λογαριασμό.

Διαδικασία μέσω E-mail, Viber και Whatsapp

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνουν την ΑΗΚ ώστε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία αναθεώρησης και επανέκδοσης των λογαριασμών.

O καταναλωτής μπορεί να αποστείλει μήνυμα μέσω email, viber ή whatsapp γράφοντας Αριθμό Μετρητή κενό και ένδειξη μετρητή με φωτογραφία.

Τoνίζεται ότι τα στοιχεία επικοινωνίας με την ΑΗΚ διαφέρουν ανάλογα με την Επαρχία που βρίσκεται το εν λόγω υποστατικό:

ΛΕΥΚΩΣΙΑ
99608754
[email protected]

ΛΕΜΕΣΟΣ
99668321
[email protected]

ΛΑΡΝΑΚΑ
99681190
[email protected]

ΠΑΦΟΣ
99205394
[email protected]

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ
99681190
[email protected]

Όσοι καταναλωτές δεν έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία για οποιοδήποτε λόγο, μπορούν να καλούν στο 1800.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Σε ουδέτερο έδαφος οι συναντήσεις Ολγκίν με Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Κανένα σημάδι για πρόοδο στο Κυπριακό

Τιμές καυσίμων: Μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των επαρχιών - Περαιτέρω αυξήσεις στον ορίζοντα - Πίνακες

Θεραπεία με το… σταγονόμετρο: Σοβαρές ελλείψεις σε καινοτόμο φάρμακο - Πότε θα είναι ξανά διαθέσιμο

Ανατροπή στο σοβαρό τροχαίο στην Πάφο: Ανταλλάξαν θέση ο οδηγός με τον συνοδηγό – Η κατάσταση της υγείας του 25χρονου μοτοσικλετιστή

Έκανε ψευδή καταγγελία στον συγκάτοικό του ότι τον μαχαίρωσε στην πλάτη - Κατηγορήθηκε 29χρονος

Πυρκαγιά στην Αραδίππου: Ομολόγησε 27χρονος τον εμπρησμό - Επιτέθηκε και σε αστυνομικό



Φόνος στην Ορμήδεια: Ψάχνουν ακόμη τον δράστη - Δεν ζητήθηκε η βοήθεια της Αστυνομίας - Δείτε φωτογραφίες από τη σκηνή

Φόνος στην Ορμήδεια: Ψάχνουν ακόμη τον δράστη - Δεν ζητήθηκε η βοήθεια της Αστυνομίας - Δείτε φωτογραφίες από τη σκηνή

Συνεχείς είναι οι έρευνες για τον εντοπισμό του δράση, αναφορικά με τον φόνο έξω από την κοινότητα της Ορμήδειας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top