ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάει Λουξεμβούργο ο ΥΠΟΙΚ - Θα συμμετέχει σε συνεδρίες Eurogroup, Ecofin, Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, ESM και ΕΤΕπ

Πάει Λουξεμβούργο ο ΥΠΟΙΚ - Θα συμμετέχει σε συνεδρίες Eurogroup, Ecofin, Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, ESM και ΕΤΕπ

Στο Λουξεμβούργο μεταβαίνει τη Δευτέρα, ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Υπουργών του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για θέματα Πολιτικής Συνοχής, στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, που θα πραγματοποιηθούν το διήμερο 20-21 Ιουνίου 2024, καθώς και στις ετήσιες συνόδους των Συμβουλίων Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Υπουργός Οικονομικών αναμένεται να συναντηθεί και με την νέα Πρόεδρο της ΕΤΕπ Nadia Calviño με θέμα τη λειτουργία τοπικού γραφείου της τράπεζας στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, την Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024, ο Υπουργός Οικονομικών θα εκπροσωπήσει την Κυπριακή Δημοκρατία στη Σύνοδο Υπουργών του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για θέματα Πολιτικής Συνοχής.

Κύριο θέμα της Συνόδου είναι, η διασύνδεση της Πολιτικής Συνοχής με τη νέα Στρατηγική Ατζέντα της ΕΕ για την περίοδο 2024-2029, η οποία αναμένεται να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο περί τα τέλη Ιουνίου 2024. Επιπρόσθετα, οι Υπουργοί καλούνται να εγκρίνουν τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου αναφορικά με την Ανακοίνωση για την 9η Έκθεση για το Μέλλον της Πολιτικής Συνοχής.

Την Πέμπτη 20 Ιούνιου, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Κεραυνός θα συμμετάσχει στην Ετήσια Συνέλευση των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) και στις εργασίες της Ευρωομάδας (Eurogroup).

Όπως αναφέρεται, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ανταλλάξουν απόψεις αρχικά σε σχέση με τις δημοσιονομικές πολιτικές και μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ζώνη του Ευρώ με εκπροσώπους του ΔΝΤ, και εν συνεχεία για το διεθνή ρόλο του ευρώ εν μέσω των τρεχουσών γεωπολιτικών εξελίξεων.

Ακολούθως, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν τρόπους με τους οποίους η βιομηχανική πολιτική της ΕΕ μπορεί να συνεισφέρει στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής οικονομίας.

Εξάλλου, την Παρασκευή 21 Ιουνίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Υπουργός Οικονομικών θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών θεμάτων (ECOFIN), οι εργασίες του οποίου θα αρχίσουν με ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τις οικονομικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών της Ουκρανίας.

Στη συνέχεια, οι Υπουργοί Οικονομικών θα ανταλλάξουν απόψεις με στόχο την κατάληξη σε συμφωνία επί της δέσμης προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον «ΦΠΑ στην ψηφιακή εποχή» που αποβλέπει στην καταπολέμηση της φορολογικής απάτης με τη χρήση της τεχνολογίας, καθώς και στην μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του συστήματος ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις.

Περαιτέρω, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, οι Υπουργοί Οικονομικών θα προβούν σε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με Εαρινή Δέσμη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών στην ΕΕ και θα ενημερωθούν για την πορεία υλοποίησης του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην Ευρώπη.

Επίσης, την Παρασκευή 21 Ιουνίου, ο κ. Κεραυνός, θα συμμετάσχει και στην Ετήσια Συνέλευση των Διοικητών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Πρόεδρο της Τράπεζας, Nadia Calviño.

Αντικείμενο της κατ’ ιδίαν συνάντησης του Υπουργού με την Προέδρο της EIB θα είναι, η λειτουργία τοπικού γραφείου της ΕΤΕπ στην Κύπρο με σκοπό την περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας της Τράπεζας με τους διάφορους τοπικούς φορείς και εταίρους, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, προστίθεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.

ΠΗΓΗΓ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Φρικτό έγκλημα στην Αμφιλοχία: 43χρονος σκότωσε τη γυναίκα του με κυνηγετικό όπλο

Υπόθεση Metamax: Υπό κράτηση ο 48χρονος ύποπτος - Εξακολουθεί να καταζητείται 63χρονος

Είναι υποχρεωτική η εκπαίδευση στην Κύπρο; Οι αλλαγές που έρχονται και οι ποινές που ορίζει η νομοθεσία

Εδώ θα βρεις το χάρτη με όλα τα σημεία με σταθερές κάμερες στην Κύπρο - Λεπτομέρειες

Συνεχάρη τον Φειδία για την εκλογή του ο Έλον Μάσκ «Συγχαρητήρια» - Δείτε βίντεο

Ημικρανία με αύρα: Καινοτόμος έρευνα εντοπίζει πρωτεΐνες που οδηγούν σε υποσχόμενες θεραπείες«Το ΑΚΕΛ είναι αποφασισμένο να δώσει τολμηρές λύσεις» - Συζητήθηκαν τα αποτελέσματα των εκλογών στην Κεντρική Επιτροπή

«Το ΑΚΕΛ είναι αποφασισμένο να δώσει τολμηρές λύσεις» - Συζητήθηκαν τα αποτελέσματα των εκλογών στην Κεντρική Επιτροπή

Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ συζήτησε σήμερα τα αποτελέσματα των εκλογών της 9ης Ιουνίου στις οποίες καταγράφηκε αφ’ ενός ένα αδιαμφισβήτητα αρνητικό αποτέλεσμα για το ΑΚΕΛ στις Ευρωεκλογές και αφετέρου μια σημαντική επιτυχία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top