LIKE ONLINE

O «χαζομπαμπάς» δεν είναι μόνο σχήμα λόγου: Ο εγκέφαλος ενός άντρα αλλάζει όταν γίνεται πατέρας

O «χαζομπαμπάς» δεν είναι μόνο σχήμα λόγου: Ο εγκέφαλος ενός άντρα αλλάζει όταν γίνεται πατέρας

Αν βλέπουμε τον σύντροφό μας να έχει μεταμορφωθεί σε «χαζομπαμπά» από τότε που γίναμε γονείς, αυτό μπορεί να συμβαίνει ακόμα και σε επίπεδο νευρώνων: Δεν είναι μόνο ο εγκέφαλος της μητέρας αλλά και εκείνος του πατέρα που αλλάζει από μια τόσο έντονη εμπειρία όσο ο ερχομός ενός παιδιού.

Πιο συγκεκριμένα, η Darby Saxbe, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, πραγματοποίησε νευροαπεικονιστικές εξετάσεις σε άντρες που έγιναν μπαμπάδες, διαπιστώνοντας ότι μετά από αυτή τη μετάβαση ο εγκέφαλός τους είχε μικρύνει σε μέγεθος, δηλαδή είχε σημειωθεί απώλεια φαιάς ουσίας (της τάξεως του 1%). Μια παρόμοια μεταβολή έχει παρατηρηθεί και σε γυναίκες από τότε που γνώρισαν τη μητρότητα – αν και στους άντρες φαίνεται να συμβαίνει σε μικρότερο βαθμό.

Σε αυτό το σημείο οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν ότι η απώλεια φαιάς ουσίας δεν αντιστοιχεί απαραίτητα σε απώλεια σε νοητικές λειτουργίες. Μπορεί να συνδέεται με μεταβολές σε νευρωνικές συνάψεις οι οποίες βοηθούν τον εγκέφαλο να ανταποκριθεί καλύτερα στις νέες απαιτήσεις της μητρότητας – ή της πατρότητας.

Σύμφωνα μάλιστα με τις μελέτες της Saxbe, όσο περισσότερο συμμετέχει ένας πατέρας στην ανατροφή του παιδιού, τόσο μεγαλύτερες είναι οι μεταβολές που παρατηρούνται στον εγκέφαλό του. Τι αξία όμως έχει λίγη φαιά ουσία μπροστά στο bonding με το μωρό μας; Σε αυτό μάλλον θα συμφωνούσαν γονείς και των δύο φύλων.

Για να σοβαρευτούμε όμως, η Saxbe επισημαίνει ότι πρόκειται για μια «προκαταρκτική έρευνα που έγινε σε μικρό δείγμα γονιών. Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες στον εγκέφαλο των γονιών για να κατανοήσουμε καλύτερα την πλαστικότητά του στη διάρκεια αυτής της τόσο κρίσιμης περίοδο της ζωής μας, που έχει μελετηθεί μέχρι σήμερα τόσο ανεπαρκώς».

Πηγή: marieclaire.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πήρε εξιτήριο ο Μάριος Καρογιάν - Θα παραμείνει σπίτι για ξεκούραση

Τιμές καυσίμων: Μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των επαρχιών - Περαιτέρω αυξήσεις στον ορίζοντα - Πίνακες

Θεραπεία με το… σταγονόμετρο: Σοβαρές ελλείψεις σε καινοτόμο φάρμακο - Πότε θα είναι ξανά διαθέσιμο

Συμπλοκή στις φυλακές Κορυδαλλού - Πληροφορίες για ένα νεκρό και ένα τραυματία

Μονή Αββακούμ: Ανανεώθηκε το διάταγμα κράτησης του Νεκτάριου - Στο κελί για ακόμα 8 ημέρες

Στο Netflix η πρώτη κυπριακή ταινία - Από πότε θα είναι διαθέσιμη



Φονος στην Ορμήδεια: Παραδόθηκε στις Βρετανικές Βάσεις ο φερόμενος δράστης - Λεπτομέρειες

Φονος στην Ορμήδεια: Παραδόθηκε στις Βρετανικές Βάσεις ο φερόμενος δράστης - Λεπτομέρειες

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες η Αστυνομία των Β.Βάσεων συνέλαβε τον ύποπτο για τη δολοφονία του Χαράλαμπου Κωνσταντινίδη στην Ορμήδεια, το βράδυ της Τρίτης (25/6).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top