ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος Υφυπουργός - Πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης και παραλαβής του χαρτοφυλακίου

Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος Υφυπουργός - Πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης και παραλαβής του χαρτοφυλακίου

Το χαρτοφυλάκιο μετανάστευσης και ασύλου παρέλαβε σήμερα, 19 Ιουνίου 2024, από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου, ο Υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας δρ Νικόλας Α. Ιωαννίδης, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής, ο Υπουργός Εσωτερικών συνεχάρη τον δρα Ιωαννίδη για τον διορισμό του, ως ο πρώτος Υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας. «Η ίδρυση του Υφυπουργείου Μετανάστευσης ήταν ουσιαστική προεκλογική δέσμευση του Προέδρου Χριστοδουλίδη. Η λειτουργία του Υφυπουργείου θέτει τις βάσεις για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Η συστέγαση των υπηρεσιών όλων των υπηρεσιών που ασχολούνται με το μεταναστευτικό θα έχει ουσιαστικά και πρακτικά οφέλη, τόσο όσον αφορά στον προγραμματισμό, στην εποπτεία, στον συντονισμό και γενικά στην καλύτερη λειτουργία», σημείωσε ο κ. Ιωάννου.

Συνέχισε λέγοντας πως, αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο του μεταναστευτικού πριν από 15 μήνες, η Κύπρος δεχόταν δυσανάλογες μεταναστευτικές πιέσεις εξαιτίας των μαζικών αφίξεων μεταναστών. «Ενδεικτικά, να αναφέρω πως από το 2021 στο 2022 είχαν διπλασιαστεί οι αφίξεις μεταναστών και η Κύπρος δεχόταν γύρω στους 1.800 μετανάστες τον μήνα. Ως επακόλουθο, οι δομές υποδοχής και φιλοξενίας είχαν υπερβεί τα όριά τους. Για παράδειγμα, στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής “Πουρνάρα” φιλοξενούνταν πέραν των 3.000 ατόμων», είπε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Αναφερόμενος στην πολιτική που ακολούθησε η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, υπογράμμισε ότι υιοθετήθηκε μια ολιστική προσέγγιση αντιμετώπισης, που στόχο είχε να καταστήσει την Κύπρο μη ελκυστικό προορισμό. Μιλώντας για τους πυλώνες της στρατηγικής αυτής, ο κ. Ιωάννου εξήγησε ότι «επικεντρωθήκαμε τους τελευταίους 15 μήνες σε συγκεκριμένους πυλώνες που στόχο είχαν τη μείωση των αφίξεων, την αύξηση των επιστροφών, τη βελτίωση των υποδομών και την επιτάχυνση των εξετάσεων ασύλου.

Η εικόνα σήμερα είναι σαφώς βελτιωμένη. Τους τελευταίους 15 μήνες έχουμε επιτύχει να μειώσουμε τις αφίξεις γύρω στο 50%, στο μισό από ό,τι είχαμε το προηγούμενο διάστημα. Εξίσου σημαντικό, έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε τις επιστροφές κατά 66%. Και για πρώτη φορά στην ιστορία του μεταναστευτικού στην Κύπρο, φεύγουν περισσότεροι από όσους έρχονται. Χαίρομαι ιδιαίτερα διότι για αυτές τις ενέργειές μας, ειδικά όσον αφορά τις επιστροφές, έχουμε λάβει και τα εύσημα από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Επίτροπος Γιόχανσον σε τοποθετήσεις της, χαρακτήρισε την Κύπρο ως παράδειγμα προς μίμηση, όπως επίσης και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χαρακτήρισε την Κύπρο ως πρωταθλήτρια στις επιστροφές».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στον τρίτο πυλώνα της πολιτικής, εκείνον της αναβάθμισης των υποδομών, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της αναβάθμισης του ΚεΠΥ «Πουρνάρα», το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πλέον, είπε, το Κέντρο είναι κλειστή δομή και το όφελος από αυτό φαίνεται και από τον περιορισμό των αντιδράσεων στις Κοινότητες που γειτνιάζουν με το Κέντρο. Επιπλέον, σημείωσε ο κ. Ιωάννου έχει προχωρήσει η αναβάθμιση του Κέντρου Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας στην Κοφίνου. «Εξίσου σημαντικό, έχουμε προχωρήσει στην έναρξη των εργασιών για την ανέγερση του Προαναχωρησιακού Κέντρου, κάτι το οποίο θα βοηθήσει ουσιαστικά στην αύξηση των επιστροφών», ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Επιπρόσθετα, ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στο πλάνο δράσης που καταρτίστηκε για την ενσωμάτωση των μεταναστών και στο οποίο περιλαμβάνονται 50 δράσεις σε πέντε πυλώνες, δηλαδή την υγεία, τη στέγαση, την εκπαίδευση, την απασχόληση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων.

Παραδίδοντας, τέλος, το χαρτοφυλάκιο μετανάστευσης και ασύλου στον πρώτο Υφυπουργό Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας, ο Υπουργός Εσωτερικών ευχαρίστησε του συνεργάτες του στο Υπουργείο Εσωτερικών, το Τμήμα Μετανάστευσης, την Υπηρεσία Ασύλου και την Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας για την εξαιρετική συνεργασία και τη στοχοπροσήλωσή τους όλο αυτό το διάστημα. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ίδια αγαστή συνεργασία θα συνεχιστεί και με το Υφυπουργείο.

Απευθυνόμενος στον δρα Ιωαννίδη, ο κ. Ιωάννου μετέφερε την πεποίθηση πως η βελτιωμένη εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή, θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με τη λειτουργία του Υφυπουργείου και υπό την πολιτική του καθοδήγηση, ενώ ευχήθηκε στον Υφυπουργό καλή επιτυχία, λέγοντάς του χαρακτηριστικά πως «οι επιτυχίες οι δικές σου θα είναι επιτυχίες για την Κύπρο ως προς τη διαχείριση του μεταναστευτικού».

Παραλαμβάνοντας με τη σειρά του το χαρτοφυλάκιο μετανάστευσης και ασύλου, ως ο πρώτος Υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας, ο δρ Ιωαννίδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Υπουργό Εσωτερικών για το σημαντικότατο έργο που έχει επιτελέσει το διάστημα που κλήθηκε να διαχειριστεί το μεταναστευτικό. «Είμαι σίγουρος ότι η κοινωνία το έχει αντιληφθεί, το έχει προσλάβει και έχει κατανοήσει πόσο σημαντική βελτίωση έχει γίνει τους τελευταίους μήνες, οπότε η παρακαταθήκη που αφήνετε είναι πολύ κρίσιμη και χρήσιμη για τον τόπο, αλλά και για το Υφυπουργείο Μετανάστευσης», είπε.

«Δεν ξεκινάμε από μηδενική βάση. Ξεκινάμε από μια πάρα πολύ καλή αφετηρία που έχετε δημιουργήσει εσείς με τους συνεργάτες σας και θα ήθελα να διαβεβαιώσω και εσάς και όλους ότι, τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου στο Υφυπουργείο Μετανάστευσης, θα δουλέψουμε σκληρά, ούτως ώστε να διατηρήσουμε αυτή την καλή εικόνα και στο πέρασμα του χρόνου να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την καλή εικόνα που έχει η Κύπρος διεθνώς, αλλά να εμπεδωθεί κιόλας το αίσθημα στους Κύπριους πολίτες ότι η Κυβέρνηση διαφυλάσσει, προασπίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε σχέση με το ζήτημα αυτό, πάντοτε βεβαίως στο πλαίσιο της διεθνούς και ευρωπαϊκής νομιμότητας, με επίκεντρο τον άνθρωπο, με ευαισθησία, εξισορροπώντας τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του τόπου», δήλωσε ο κ. Υφυπουργός.

«Δεν θέλω αναλωθώ σε πολλά λόγια. Τα δικά σας έργα έχουν μιλήσει. Τώρα είναι η σειρά μας να δουλέψουμε σκληρά, ούτως ώστε να συνεχίσουμε αυτή την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει τους τελευταίους μήνες», επεσήμανε, καταληκτικά, ο Υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Φονος στην Ορμήδεια: Παραδόθηκε στις Βρετανικές Βάσεις ο φερόμενος δράστης - Λεπτομέρειες

Φονος στην Ορμήδεια: Παραδόθηκε στις Βρετανικές Βάσεις ο φερόμενος δράστης - Λεπτομέρειες

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες η Αστυνομία των Β.Βάσεων συνέλαβε τον ύποπτο για τη δολοφονία του Χαράλαμπου Κωνσταντινίδη στην Ορμήδεια, το βράδυ της Τρίτης (25/6).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top