ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργικό: Ενέκρινε την παραχώρηση οικονομικής βοήθειας σε πληγέντες από τις πυρκαγιές σε Πάφο και Λευκωσία

Υπουργικό: Ενέκρινε την παραχώρηση οικονομικής βοήθειας σε πληγέντες από τις πυρκαγιές σε Πάφο και Λευκωσία

Σε παραχώρηση κατά χάριν οικονομικής βοήθειας προς ανακούφιση των πληγέντων από τις πρόσφατες πυρκαγιές που προκλήθηκαν στις Κοινότητες Πολέμι, Ψάθι, Χούλου και Λεμόνα της Επαρχίας Πάφου στις 11 Ιουνίου 2024 και στην Κοινότητα Φαρμακά στην Επαρχία Λευκωσίας στις 16 Ιουνίου 2024, προχωρά το Υπουργείο Εσωτερικών, μετά από σχετική απόφαση που έλαβε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε ότι ως καταληκτική ημερομηνία για υποβολή αιτημάτων στις οικείες Επαρχιακές Διοικήσεις Πάφου και Λευκωσίας καθορίστηκε η Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2024. «Μέχρι στιγμής έγινε καταγραφή ζημιών σε 23 κατοικίες στην Επαρχία Πάφου, εκ των οποίων οι τρεις είναι ενοικιαζόμενες και η μια ημιτελείς, σε ένα φωτοβολταϊκό πάρκο, μια επιχείρηση αγοραπωλησίας αυτοκινήτων, δύο γεωργικές αποθήκες και μια εκκλησία, με προκαταρκτική εκτίμηση περίπου €700.000», είπε.

Σε σχέση με την πυρκαγιά στην Κοινότητα Φαρμακά, μέχρι στιγμής, ανέφερε ο κ. Υπουργός, καταγράφηκαν ζημιές σε τέσσερα υποστατικά και ένα όχημα, χωρίς να ολοκληρωθεί η προκαταρκτική εκτίμηση των ζημιών.

«Η αποζημίωση θα γίνει στη βάση προηγούμενων σχετικών αποφάσεων. Για παράδειγμα, οι πρώτες €10.000 θα αποζημιώνονται στο 100% και μετά κατ’ αναλογία. Λαμβάνοντας υπόψη την κυβερνητική πολιτική για στήριξη της υπαίθρου και τη διαπίστωση ότι αριθμός υποστατικών δεν διαθέτουν τις σχετικές άδειες και με γνώμονα τη συμμόρφωση με τη σχετική νομοθεσία, εγκρίθηκε η εισήγηση όπως παραχωρηθεί το δικαίωμα σε ιδιοκτήτες μη αδειοδοτημένων υποστατικών να υποβάλουν αίτηση στο Συμβούλιο Μελέτης Παρακκλίσεων (ΣΥΜΕΠΑ), για να μελετηθεί το ενδεχόμενο κατ’ εξαίρεση αδειοδότησης, για να μπορούν να διεκδικήσουν την κατά χάριν οικονομική βοήθεια», δήλωσε ο κ. Ιωάννου. Επομένως, ανέφερε, μπορούν να αιτηθούν στο ΣΥΜΕΠΑ και όσοι εγκριθούν κατ’ εξαίρεση, θα μπορούν να τύχουν οικονομικής βοήθειας. «Σε περίπτωση κατά την οποία ο αιτητής αποτύχει να εξασφαλίσει άδεια από το ΣΥΜΕΠΑ, αλλά αδειοδοτηθεί για ανέγερση υποστατικού σε άλλο τεμάχιο, τότε δικαιούται να λάβει αποζημίωση έως και το υπόλοιπο 70% της σχετικής εγκριθείσας βοήθειας», επεσήμανε ο κ. Υπουργός.

Τέλος, κληθείς να πει πότε θα εξεταστούν τα αιτήματα και θα καταβληθεί η οικονομική βοήθεια στους πληγέντες, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι ήδη εξετάζονται τα αιτήματα από τριμελή Επιτροπή, ενώ έχει καταρτιστεί και Επιτροπή Ενστάσεων. Μόλις ολοκληρωθεί η υποβολή και η εξέταση των αιτημάτων θα προχωρήσει άμεσα η καταβολή της βοήθειας, είπε. «Το σημαντικό είναι η πρόνοια που έχουμε περιλάβει για τις μη αδειοδοτημένες, αν και μέχρι στιγμής μόνο μια έχει καταγραφεί, διότι απουσίαζαν οι ιδιοκτήτες. Υπάρχει η δυνατότητα πλέον να αδειοδοτηθούν μέσω του ΣΥΜΕΠΑ και να αποζημιωθούν», επανέλαβε ο Υπουργός Εσωτερικών.

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Απλήρωτα χιλιάδες εξώδικα από τις κάμερες: Το νέο αυστηρό σύστημα και η αναμονή για τα κλιμακωτά πρόστιμα

• Καύσιμα: Καλά τα νέα για τους καταναλωτές – Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια – Πίνακες

• Φόνος Ορμήδεια: Δηλώνει αθώος στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας ο Αντωνίου - Αναβλήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης

• Έμπλεξε 22χρονος: Νόμιζε ότι οδηγούσε... αεροπλάνο με την ταχύτητα που πήγαινε - Δεν είχε ούτε άδεια

• Στα χέρια της Αστυνομίας 55χρονος: Επιτέθηκε σε 48χρονο με εργαλείο οικοδομών και τον έστειλε στο νοσοκομείο

• Κάνει «θραύση» η κυπριακή ταινία στο Netflix - Κατέκτησε την πρωτιά με εκατομμύρια θεάσειςΔεν υπάρχει σχέδιο των ΗΕ  για το κυπριακό- Ξεκαθαρίζουν Αθήνα και Λευκωσία

Δεν υπάρχει σχέδιο των ΗΕ για το κυπριακό- Ξεκαθαρίζουν Αθήνα και Λευκωσία

Διευκρινίσεις σε ότι αφορά τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της Ελλάδας Παύλου Μαρινάκη περί σχεδίου στο κυπριακό, δίνουν Αθήνα και Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top