ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λετυμπιώτης για κατάργηση visa - «Απόλυτα εφικτός ο στόχος μέχρι το τέλος του 2024»

Λετυμπιώτης για κατάργηση visa - «Απόλυτα εφικτός ο στόχος μέχρι το τέλος του 2024»

Ο στόχος για κατάργηση μέχρι το τέλος του 2024 ή αρχές του 2025, θεωρήσεων εισόδου στις ΗΠΑ, είναι απόλυτα εφικτός, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.  

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, και κληθείς να αναφερθεί σε δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι στο θέμα θεώρησης εισόδου στις ΗΠΑ βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «κατά την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στις ΗΠΑ έχει υπογραφεί μια από τις τελευταίες συμφωνίες που εκκρεμούσαν για την ένταξη της Κύπρου σε αυτό το Πρόγραμμα.

Μετά τη συμφωνία αυτή μπαίνουμε ουσιαστικά στο τελικό στάδιο για την ένταξη μας στο Πρόγραμμα.

Η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, η οποία έχει οριστεί από πέρυσι ως συντονίστρια των προσπαθειών για την ένταξη τής χώρας μας στο Πρόγραμμα, όπου ουσιαστικά δεν θα χρειάζεται η βίζα για τους κατόχους κυπριακών διαβατηρίων όταν θα ταξιδεύουν στις ΗΠΑ, ετοιμάζει τα στοιχεία, τα οποία θα παραδοθούν στις ΗΠΑ.

Αυτό που παραμένει είναι μια πρακτική δυσκολία η οποία υπάρχει ως παράμετρος από πλευράς ΗΠΑ, δηλαδή το ποσοστό απόρριψης να είναι μικρότερο του 3%. Δηλαδή, στις 100 αιτήσεις που κάνουν Κύπριοι κάτοχοι διαβατηρίων, να απορρίπτονται λιγότερες από τρεις. Πέρυσι ήμασταν πολύ κοντά στον στόχο, ευελπιστούμε ότι φέτος θα μπορέσουμε να αγγίξουμε τον στόχο. Παραμένει ακόμη μια συμφωνία η οποία θα υπογραφεί και ευελπιστούμε αυτό να γίνει στο πολύ άμεσο διάστημα.

Εκπληρώνουμε όλες μας τις υποχρεώσεις. Παραμένει η δυσκολία του 3%, αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να αγγίξουμε αυτό τον στόχο.

Από τη στιγμή που θα κατατεθούν αυτά τα στοιχεί θα χρειαστεί μια περίοδος περίπου τριών μηνών για αξιολόγηση αποδοχής ή απόρριψης του ποσοστού από πλευράς ΗΠΑ.

Αρά, ο στόχος για το τέλος του 2024  με αρχές του 2025 είναι απόλυτα εφικτός και είναι στόχος που τέθηκε από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων αυτής της διακυβέρνησης».

Σε άλλη ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε ότι «όποια χώρα κάνει αίτηση για ένταξη στο Πρόγραμμα πρέπει να εκπληρώσει αυτό το κριτήριο, του ποσοστού απόρριψης».

Εξάλλου, ερωτηθείς πότε θα έχει συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ κα Ολγκίν, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο μέχρι στιγμής όσον αφορά την ημερομηνία, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «μόλις υπάρξει οτιδήποτε νεότερο σε σχέση είτε με την υποβολή της έκθεσης της κας Ολγκίν στον ΓΓ των ΗΕ είτε για τη διευθέτηση νέας συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα δοθεί στη δημοσιότητα».  

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Χωματερή» η Κύπρος: «Ενδεχομένως να υπάρχουν πέραν των 1000 παράνομων σκυβαλότοπων» - Τι δηλώνει ο Θεοπέμπτου στο «Τ»

Τερματισμός Απασχόλησης: Πόσο χρόνο προειδοποίησης οφείλει να δώσει ο εργοδότης;

Δημοτικό στον Κάμπο με μία μόνο μαθήτρια - Έκκληση σε σχολεία να επισκεφθούν τη μικρή Δήμητρα

Συνελήφθη 61χρονος ως ύποπτος για τον εμπρησμό τριών οχημάτων στη Λευκωσία

Κάποιος να… προστατεύσει τον Φειδία



ΠτΔ: «Πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με Ολγκίν - Θα συγκαλέσει σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου

ΠτΔ: «Πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με Ολγκίν - Θα συγκαλέσει σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου

Για «πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, έκανε λόγο κατά την άφιξή του στη προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις Βρυξελλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top