ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανησυχία Συνδέσμου Αμμοχώστου Μ.Βρετανίας για ψήφισμα στην ΚΣΣΕ - «Εχει αλλοιωθεί η ουσία»

Ανησυχία Συνδέσμου Αμμοχώστου Μ.Βρετανίας για ψήφισμα στην ΚΣΣΕ - «Εχει αλλοιωθεί η ουσία»

«Μεγάλη ανησυχία» εκφράζει ο Σύνδεσμος Αμμοχώστου Μεγάλης Βρετανίας αναφορικά με ψήφισμα για την κατεχόμενη πόλη που προωθείται στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).

Όπως σημειώνει ο προσφυγικός παροικιακός σύνδεσμος, το ψήφισμα είχε προωθηθεί με πολυετείς ενέργειες του Προέδρου Δρ. Βασίλη Μαύρου και των μελών με αντικείμενο και τίτλο την «Επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της». Τώρα όμως καταγγέλλει πως έχει «αλλοιωθεί» η ουσία του ψηφίσματος.

Συγκεκριμένα, στην αρχική του μορφή το ψήφισμα καλούσε σε επιστροφή της κατεχόμενης Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, κατ’ εφαρμογή του ψηφίσματος 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Σύνδεσμος, όμως, δηλώνει ότι πληροφορείται πως ενόψει νέας συζήτησης στην Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων της Συνέλευσης, με σκοπό να εγκριθεί και να προωθηθεί στην ολομέλεια της ΚΣΣΕ, ο τίτλος του ψηφίσματος έχει αλλάξει σε «Επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της». Δηλαδή, επισημαίνει ο Σύνδεσμος, αναφέρεται μόνο στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου αντί για το σύνολο της κατεχόμενης πόλης.

Κατά δεύτερο, προσθέτει σχετική ανακοίνωση, η αντικατάσταση της «Αμμοχώστου» με τα «Βαρώσια» σαφώς αλλοιώνει την ίδια την ουσία του αγώνα που διεξάγεται σε σχέση με την πόλη της Αμμοχώστου, αλλά και ευρύτερα των προσπαθειών για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.

Το ψήφισμα αρχικά εγκαλούσε την Τουρκία, αναγνωρίζοντας την ευθύνη της για την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή της πόλης της Αμμοχώστου, σύμφωνα με το λεκτικό του ψηφίσματος 550 του ΣΑ του ΟΗΕ.

Καλούσε, επίσης, τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία ώστε να συνεργαστεί, αλλά και να αποφεύγει ενέργειες οι οποίες συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου, όπως οι ενέργειες διάνοιξης μέρους της περίκλειστης πόλης.

Η ανακοίνωση συνεχίζει πως οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως «στο τελικό κείμενο του ψηφίσματος περιλαμβάνεται ακόμα και έκκληση προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να εφαρμόσουν πακέτο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, με στόχο τον τερματισμό της απομόνωσης, σαφώς παραπέμποντας στη ρητορική της τουρκικής πλευράς και την προώθηση της συνεργασίας για το καλό και των δύο κοινοτήτων, αναφορά που ουδεμία σχέση έχει με την ουσία του αρχικού ψηφίσματος».

Πρόσθετα, περιλαμβάνεται αναφορά σε δήθεν «δύο δημαρχίες της Αμμοχώστου» με παραπομπή και στην παράνομη τοπική αρχή του κατοχικού καθεστώτος. Αυτές ενθαρρύνονται «να αναπτύξουν δικοινοτικά προγράμματα, με στόχο να προετοιμάσουν την Αμμόχωστο, περιλαμβανομένων των Βαρωσίων, για ένα κοινό μέλλον, μετά από την τελική λύση του κυπριακού προβλήματος».

«Καλεί μάλιστα και τις πολιτικές ηγεσίες των δύο κοινοτήτων να διευκολύνουν και να στηρίξουν τέτοια προγράμματα, στην ουσία εξισώνοντας τον θύτη με το θύμα», σημειώνει η ανακοίνωση του Συνδέσμου Αμμοχώστου Μ. Βρετανίας.

Ο Σύνδεσμος καταγγέλλει τις αναφορές αυτές ως «εντελώς απαράδεκτες» και απευθύνει έκκληση προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αντιπροσωπεία της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων στην ΚΣΣΕ να σπεύσουν για αποκατάσταση του αρχικού κειμένου του ψηφίσματος για την Αμμόχωστο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ετοιμαστείτε για βροχές και καταιγίδες σε αυτές τις περιοχές - Το «μενού» του καιρού μέχρι την Τετάρτη

Πήραν την ανιούσα οι μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων - Μέχρι πόσο έφτασαν - Πίνακες

Ποιες τροφές μας κρατούν ενυδατωμένους το καλοκαίρι - Διατροφολόγος απαντά στο «Τ»

Βιασμός 19χρονης στη Χλώρακα: Συνελήφθη ο 26χρονος που καταζητείτο

Ελένη Πετρουλάκη: Με μαύρο μπικίνι και γραμμωμένους κοιλιακούς στη Μήλο - Η εντυπωσιακή φωτό στα 53 της

Σε καυγά εξελίχθηκε τροχαίο στην Πάφο - Του επιτέθηκε και τον τραυμάτισε με σμίλα στο κεφάλι



Υπουργός Υγείας στο «T»: «Εντός του 2024 αναμένεται η έναρξη τριών νέων πληθυσμιακών προγραμμάτων»

Υπουργός Υγείας στο «T»: «Εντός του 2024 αναμένεται η έναρξη τριών νέων πληθυσμιακών προγραμμάτων»

Με τη συμπλήρωση πέντε ετών από την εφαρμογή του ΓεΣΥ, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός σε συνέντευξή του στο «T» αναλύει τους στόχους τους οποίους έχει θέσει, με την ανάληψη των καθηκόντων του. Σημειώνει πως με την εφαρμογή του ΓεΣΥ στόχος του υπουργείου του, είναι να μην παρέχει πλέον υπηρεσίες και να επικεντρωθεί στην χάραξη και άσκηση πολιτικών, στον τομέα της υγείας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top