ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βούληση για ενδυνάμωση των σχέσεων εξέφρασαν ΠτΒ και ΥΠΕΞ Φιλιππίνων

Βούληση για ενδυνάμωση των σχέσεων εξέφρασαν ΠτΒ και ΥΠΕΞ Φιλιππίνων

Την κοινή τους βούληση για την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, εξέφρασε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου και ο Υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππινών Ενρίκε Μανάλο.

Ο κ. Μανάλο, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο, έγινε δεκτός από την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Τον κ. Μανάλο συνόδευε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα εργαζομένων στο εξωτερικό, Εντουάρντο Χοσέ ντε Βέγκα και ο Πρέσβης των Φιλιππίνων στην Κύπρο Τζιοβάνι Ε. Πάλετς, καθώς και υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Βουλής, κατά τη συνάντηση, υπογραμμίστηκαν οι πολύ καλές σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και των Φιλιππίνων και η κοινή βούληση για περαιτέρω ενδυνάμωση της μεταξύ τους συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Σημειώθηκε, συναφώς, η ιδιαίτερη σύνδεση των δύο χωρών μέσω της σημαντικής κοινότητας Φιλιππινέζων, που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο. Έγινε δε ειδικότερη αναφορά στο ευρύ περιθώριο για περαιτέρω αναβάθμιση του διακοινοβουλευτικού διαλόγου και στην πρόσθετη αξία της κοινοβουλευτικής διπλωματίας προς αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ευχαριστίες για τη θέση αρχών και τη στήριξη των Φιλιππίνων σε ό,τι αφορά το κυπριακό πρόβλημα και τις προσπάθειες για επίλυσή του. Η κ. Δημητρίου επαναβεβαίωσε την προσήλωση της πλευράς μας στον στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών προς επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Υπογράμμισε ότι 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, η Τουρκία συνεχίζει να καταπατά βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο και στηλίτευσε τις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις εντός της νεκρής ζώνης και στην Αμμόχωστο.

Ο κ. Μανάλο επαναβεβαίωσε τη θέση αρχών των Φιλιππίνων όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, υπογραμμίζοντας τη σταθερή προσήλωση της χώρας του στο διεθνές δίκαιο, ως τη μόνο δυνατή οδό για την επίτευξη ειρήνης και την προστασία των μικρότερων κρατών έναντι ισχυρών γειτόνων, αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται πως ο Φιλιππινέζος ΥΠΕΞ «εξέφρασε δε την ικανοποίησή του για την πρώτη επίσκεψή του στην Κύπρο, κατά την οποία, όπως ανέφερε, διαπίστωσε σύγκλιση θέσεων μεταξύ των δύο χωρών, στη βάση κοινών αρχών, σε πλειάδα ζητημάτων».

Κατά τη συνάντηση, εξάλλου, αντηλλάγησαν απόψεις για θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, με ειδικότερες αναφορές στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και στην ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, καθώς και στις πολύπλευρες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τονίστηκε η ανάγκη περισσότερης αλληλεγγύης και πολυεπίπεδης συνεργασίας για τη συλλογική αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Χωματερή» η Κύπρος: «Ενδεχομένως να υπάρχουν πέραν των 1000 παράνομων σκυβαλότοπων» - Τι δηλώνει ο Θεοπέμπτου στο «Τ»

Τερματισμός Απασχόλησης: Πόσο χρόνο προειδοποίησης οφείλει να δώσει ο εργοδότης;

Δημοτικό στον Κάμπο με μία μόνο μαθήτρια - Έκκληση σε σχολεία να επισκεφθούν τη μικρή Δήμητρα

Συνελήφθη 61χρονος ως ύποπτος για τον εμπρησμό τριών οχημάτων στη Λευκωσία

Κάποιος να… προστατεύσει τον Φειδία



ΠτΔ: «Πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με Ολγκίν - Θα συγκαλέσει σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου

ΠτΔ: «Πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με Ολγκίν - Θα συγκαλέσει σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου

Για «πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, έκανε λόγο κατά την άφιξή του στη προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις Βρυξελλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top