ΕΛΛΑΔΑ

Δύσκολη νύχτα μετά τις δεκάδες πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα - Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και αύριο

Δύσκολη νύχτα μετά τις δεκάδες πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα - Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και αύριο

Πάνω από εξήντα πύρινα μέτωπα ξέσπασαν από νωρίς σήμερα το πρωί σε όλη τη χώρα, με την Πελοπόννησο να πλήττεται περισσότερο.

Διαδοχικά μέτωπα κατέκαψαν στην Αρκαδία, την Αργολίδα και οι φλόγες συνεχίζουν το καταστροφικό του έργο σε Αχαΐα και Ηλεία. Η φωτιά από τα νότια της Αχαΐας πέρασε το απόγευμα στην περιοχή της Πηνείας στην Ηλεία με αποτέλεσμα να απειλούνται χωριά τόσο από τη φωτιά που είχε ξεσπάσει έξω από τον Πύργο, όσο και από το δεύτερο μέτωπο. Ο κίνδυνος για την εκδήλωση πυρκαγιάς παραμένει υψηλός και για αύριο Σάββατο, κυρίως στην Αττική και τη Στερεά Ελλάδα. 

Εφιαλτικές ώρες έζησαν οι κάτοικοι στην περιοχή της Μεγαλόπολης, όπου σπίτια και εγκαταστάσεις στο Χωρέμη έχουν υποστεί ζημιές, ενώ μέσα στα σπίτια στο Κρανίδι έφτασε η φωτιά. Τώρα εξακολουθούν να υπάρχουν διάσπαρτες εστίες και οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή από το φόβο αναζωπυρώσεων.

Στην Αχαΐα μεγάλη πυρκαγιά εξακολουθεί να μαίνεται στον Ερύμανθο, έχοντας ξεκινήσει από την περιοχή Μαστραντώνη. Στη διάρκεια της μέρας φωτιές ξέσπασαν στην Κεφαλονιά, Φθιώτιδα, την Εύβοια, τη Λάρισα, τη Θήβα, ενώ εκδόθηκαν απανωτές εντολές είτε για εκκενώσεις περιοχών, είτε για να βρίσκονται σε επιφυλακή οι κάτοικοι περιοχών που πλησίαζαν οι φλόγες.

Λίγο πριν από τις πέντε το απόγευμα και ενώ μαινόταν η φωτιά στην Ηλεία και το Κρανίδι, η Πολιτική Προστασία διαπίστωσε ότι τα μηνύματα από το 112 δεν έφταναν στους κατοίκους. Η βλάβη στο σύστημα προειδοποίησης οφείλεται στον τηλεπικοινωνιακό πάροχο και οι ειδοποιήσεις δημοσιοποιούνταν από τα Μέσα Ενημέρωσης. Μέσα στην σημερινή ημέρα απεστάλησαν συνολικά 26 μηνύματα μέσω του 112 εκ των οποίων τα 13 αφορούσαν τις συνέπειες της πυρκαγιάς που ξεκίνησε στο Ματραντώνι Αχαΐας. 

Εικόνες από την πυρκαγιά στην Ηλεία:


ilia8

ilia5

ilia3

ilia

Συναγερμός όμως, είχε σημάνει και στην Αττική, όταν ξέσπασε πυρκαγιά νωρίς το μεσημέρι στο Μαύρο Λιθάρι Αναβύσσου με τις Αρχές να ζητούν να εκκενωθεί η περιοχή, ενώ προληπτικά εκκενώθηκε και μία κατασκήνωση. 

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης έκανε αναλυτική ενημέρωση για την κατάσταση αναφορικά με τις πυρκαγιές. Είπε:

Είναι πολύ βελτιωμένη η εικόνα στις επικίνδυνες πυρκαγιές που εξαπλώθηκαν ταχύτατα, με ανέμους που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασαν τα 120 χιλιόμετρα την ώρα και επεκτάθηκαν σε οικισμούς…..

…. σε Μεγαλόπολη Αρκαδίας, Λυρκεία Αργολίδας, Κεφαλονιά, Νεοχώρι Μεσσηνίας, Ρίγανη Αγρινίου, Κρανίδι Αργολίδας και Αλποχώρι Ηλείας.

Σε αυτές τις πυρκαγιές οι πυροσβέστες, οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας, αλλά και εθελοντές μας, έδωσαν σκληρές μάχες και αντιμετωπίζουν μόνον διάσπαρτες εστίες.

26 μηνύματα έχουν αποσταλεί από το 112 εκ των οποίων τα 13 από αυτά για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην περιοχή Μαστραντώνη Αχαΐας.

Με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν πραγματοποιηθεί πολλές απομακρύνσεις πολιτών προς ασφαλή κατεύθυνση.

Η συγκεκριμένη πυρκαγιά από την Αχαΐα επεκτάθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα της Ηλείας. Έχει αναπτύξει μεγάλη δυναμική και όλες οι δυνάμεις καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να την περιορίσουν.

Επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 43 οχήματα και περιοδικά μέχρι το τελευταίο φως θα επιχειρούν συνολικά 19 εναέρια μέσα. Μεγάλη είναι η συνδρομή που παρέχουν Εθελοντές αλλά και μηχανήματα έργου και υδροφόρες της Περιφέρεις Δυτικής Ελλάδας.

Υψηλός κίνδυνος και αύριο

Οι μετεωρολογικές συνθήκες που ευνοούσαν σήμερα περισσότερο από όλες τις προηγούμενες μέρες την εκδήλωση πυρκαγιών (η Αττική βρισκόταν στην κατηγορία συναγερμού 5, του ακραίου κινδύνου), βελτιώνονται από αύριο, καθώς υποχωρεί η ένταση των ανέμων.

Τα μποφόρ πέφτουν, αναφέρεται στην πρόγνωση του μετεωρολόγου και διευθυντή της ΕΜΥ Θοδωρή Κολυδά.

Όπως επισημαίνει στην ανάρτησή του ο κ.Κολυδάς, η θερμοκρασία θα διαρτηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, ενώ την επόμενη βδομάδα οι άνεμοι θα εξασθενήσουν.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά:

TA ΜΠΟΦΩΡ ΠΕΦΤΟΥΝ -Ο ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ ΔΕΝ ΣΠΑΕΙ ΤΑ ΡΕΚΟΡ, ΑΛΛΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΣΕ ΥΨΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ.
✅Σήμερα ήταν μία δύσκολη μέρα, από πλευρας εντάσεων των ανέμων, με υψηλές θερμοκρασίες όπου στην Ανδραβίδα και την Καλαμάτα φτάσαμε τους 40 βαθμούς. Την ερχόμενη εβδομάδα οι άνεμοι θα εξασθενήσουν, αλλά θερμοκρασιασκά θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε κατά μέσο όρο στους 36 βαθμούς, χωρίς όμως να αποκλείονται τοπικά 39 με 40 βαθμοί όπως είχαμε και σήμερα.
✅Γενικά βαίνουμε σε ένα καλοκαίρι όπου από τις αρχές του βιώνουμε επίμονη και ενοχλητική ζέστη η οποία δημιουργεί δυσμενείς συνθήκες για την εκδήλωση πυρκαγιών.
✅Περισσότερα ζωντανά σήμερα το βράδυ στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του @Starchannelnew1



Μέγιστες θερμοκρασίες - ένταση ανέμων

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν σήμερα Παρασκευή στα δυτικά και βόρεια, ενώ ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι έπνεαν στο Αιγαίο καθώς και στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά την Παρασκευή 21/06. Η μέγιστη θερμοκρασία σημειώθηκε στη Ζαχάρω Ηλείας και ήταν ίση με 41.1 ˚C, ενώ η μέγιστη ριπή ανέμου καταγράφηκε στην Παξιμάδα Καρύστου και ήταν ίση με 122 χλμ/ωρα. Στους παρακάτω πίνακες παρουσιάζονται οι οκτώ μεγαλύτερες θερμοκρασίες και ριπές του ανέμου έως τις 17:30 της Παρασκευής 21/06.

WEB_max_hi_speed21062024
WEB_daily_max_temp_21062024



WEB_max_hi_speed21062024
WEB_daily_max_temp_21062024

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Χωματερή» η Κύπρος: «Ενδεχομένως να υπάρχουν πέραν των 1000 παράνομων σκυβαλότοπων» - Τι δηλώνει ο Θεοπέμπτου στο «Τ»

Τερματισμός Απασχόλησης: Πόσο χρόνο προειδοποίησης οφείλει να δώσει ο εργοδότης;

Δημοτικό στον Κάμπο με μία μόνο μαθήτρια - Έκκληση σε σχολεία να επισκεφθούν τη μικρή Δήμητρα

Συνελήφθη 61χρονος ως ύποπτος για τον εμπρησμό τριών οχημάτων στη Λευκωσία

Κάποιος να… προστατεύσει τον Φειδία



ΠτΔ: «Πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με Ολγκίν - Θα συγκαλέσει σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου

ΠτΔ: «Πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με Ολγκίν - Θα συγκαλέσει σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου

Για «πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, έκανε λόγο κατά την άφιξή του στη προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις Βρυξελλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top