ΔΙΕΘΝΗ

Η Βαρκελώνη θα έχει καταργήσει τελείως τη βραχυχρόνια μίσθωση για τουρίστες έως το 2028

Η Βαρκελώνη θα έχει καταργήσει τελείως τη βραχυχρόνια μίσθωση για τουρίστες έως το 2028

Η Βαρκελώνη, από τους κορυφαίους προορισμός για διακοπές στην Ισπανία, ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει την ενοικίαση διαμερισμάτων σε τουρίστες έως το 2028, μια απροσδόκητα δραστική κίνηση- όπως σχολιάζει ο Guardian- καθώς προσπαθεί να περιορίσει το αυξανόμενο κόστος στέγασης και να κάνει την πόλη βιώσιμη για τους κατοίκους.

Ο δήμαρχος της πόλης, Jaume Collboni, δήλωσε την Παρασκευή (21/6) ότι μέχρι τον Νοέμβριο του 2028, η Βαρκελώνη θα καταργήσει τις άδειες των 10.101 διαμερισμάτων που έχουν εγκριθεί επί του παρόντος ως βραχυχρόνια ενοικίαση.

«Αντιμετωπίζουμε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Βαρκελώνης», είπε ο Collboni σε εκδήλωση. Αυτό σημαίνει ότι «από το 2029», εάν δεν υπάρξουν πισωγυρίσματα, «τα τουριστικά διαμερίσματα, όπως τα αντιλαμβανόμαστε σήμερα, θα εξαφανιστούν από την πόλη της Βαρκελώνης».

Η έκρηξη των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων στη Βαρκελώνη, την πόλη με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα της Ισπανίας από ξένους τουρίστες, σήμαινε ότι ορισμένοι κάτοικοι δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά ένα διαμέρισμα αφού τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 68% τα τελευταία 10 χρόνια και το κόστος αγοράς ενός σπιτιού αυξήθηκε κατά 38%, είπε ο Collboni.


Να σημειωθεί πως η Ισπανία κατατάσσεται μεταξύ των τριών κορυφαίων χωρών με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο αλλά με τους κατοίκους της περιοχής να «τιμωρούνται» σε ορισμένα μέρη.

Οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν ανακοινώσει περιορισμούς στις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις σε μέρη όπως τα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας, τη Λισαβώνα και το Βερολίνο την τελευταία δεκαετία.

Η υπουργός Στέγασης της Ισπανίας, Isabel Rodriguez, δήλωσε ότι υποστηρίζει την απόφαση της Βαρκελώνης. «Πρόκειται για την καταβολή όλων των απαραίτητων προσπαθειών για την εξασφάλιση της πρόσβασης σε οικονομικά προσιτή στέγαση», σχολίασε.

Η πλατφόρμα ενοικιάσεων διακοπών Airbnb, η οποία φιλοξενεί σημαντικό αριθμό καταλυμάτων στη Βαρκελώνη, δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό, σύμφωνα με τον Guardian.

«Ο Collboni κάνει ένα λάθος που θα οδηγήσει σε [μεγαλύτερη] φτώχεια και ανεργία», ανέφερε σε δήλωση η Ένωση Τουριστικών Διαμερισμάτων της Βαρκελώνης Apartur, προσθέτοντας ότι η απαγόρευση θα προκαλέσει αύξηση των παράνομων τουριστικών διαμερισμάτων.

Στο μεταξύ, τα ξενοδοχεία θα επωφεληθούν από την κίνηση. Το άνοιγμα νέων ξενοδοχείων στις πιο δημοφιλείς περιοχές της πόλης απαγορεύτηκε από ένα ακροαριστερό κόμμα που κυβερνούσε τη Βαρκελώνη μεταξύ 2015 και 2023.

Η ένωση ξενοδοχείων της Βαρκελώνης αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση αυτή. «Αυτά τα 10.000 διαμερίσματα θα χρησιμοποιηθούν από τους κατοίκους της πόλης ή θα βγουν στην αγορά για ενοικίαση ή πώληση», είπε ο Collboni για το μέτρο.

Η τοπική αρχή της Βαρκελώνης δήλωσε σε ανακοίνωσή της ότι θα διατηρήσει το «ισχυρό» καθεστώς επιθεώρησης για τον εντοπισμό πιθανών παράνομων τουριστικών διαμερισμάτων μόλις τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση.

Υπενθυμίζεται πως δεν επιτρέπονται νέα τουριστικά διαμερίσματα στην πόλη τα τελευταία χρόνια. Η τοπική κυβέρνηση είχε διατάξει το κλείσιμο 9.700 παράνομων τουριστικών διαμερισμάτων από το 2016 και σχεδόν 3.500 διαμερίσματα είχαν ανακτηθεί για να χρησιμοποιηθούν ως κύρια κατοικία για τους κατοίκους της περιοχής, ανέφερε.

Αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον αριθμό των επισκεπτών στην πόλη, γνωστή για την αρχιτεκτονική της μπελ επόκ, τα μουσεία και τις παραλίες της, να συνεχίσει να αυξάνεται, ειδικά μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών για την πανδημία του κορωνοϊού.

Στο μεταξύ, αρκετοί τοπικοί σύλλογοι κάλεσαν σε διαδήλωση στις 6 Ιουλίου με το σύνθημα: «Φτάνει! Ας βάλουμε τέλος στον τουρισμό!».

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ: «Πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με Ολγκίν - Θα συγκαλέσει σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου

ΠτΔ: «Πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με Ολγκίν - Θα συγκαλέσει σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου

Για «πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, έκανε λόγο κατά την άφιξή του στη προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις Βρυξελλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top