ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε μία περίοδο «εσωστρέφειας» βρίσκονται τα κόμματα του κέντρου, τα οποία αφού ξεπέρασαν το πρώτο σοκ από την ήττα των διπλών εκλογών, ψάχνουν απαντήσεις για το τι πραγματικά έφταιξε ώστε να φτάσουν σε αυτό το απογοητευτικό σημείο, που βρίσκονται σήμερα. Παρά τα μηνύματα που έλαβαν από τους πολίτες, φαίνεται πως οι ηγεσίες των τριών κομμάτων να μην αντιλαμβάνονται το τεράστιο πρόβλημα ή αρνούνται να το αντιληφθούν, ενώ θεωρούν τα κόμματά τους, ως περιουσιακό τους στοιχείο, αρνούμενοι να παραιτηθούν. Σε μία εποχή όπου η κοινωνία έχει δώσει την απάντησή της, επιλέγοντας τον νεαρό Φειδία Παναγιώτου, ο οποίος έλαβε μεγαλύτερο ποσοστό από το σύνολο των ποσοστών των τριών κομμάτων ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, οι ηγεσίες τους εξακολουθούν να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Σε μία πολύωρη συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου του ΔΗΚΟ την περασμένη εβδομάδα, ακούστηκαν αρκετές επικρίσεις από στελέχη του κόμματος, για τον τρόπο που το κόμμα πορεύτηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας βγάζοντας από το χρονοντούλαπο τον Μακάριο, τον Σπύρο Κυπριανού και τον Τάσο Παπαδόπουλο, έχοντας ως στόχο σύμφωνα με τον Νικόλα Παπαδόπουλο τη συσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματος, οι οποίοι στην τελική, δεν ακολούθησαν. Το ΔΗΚΟ όχι μόνο δεν έπεισε τους ψηφοφόρους αλλά απώλεσε μεγάλο μέρος από τη δύναμή του, αφού βρίσκεται μια θέση κάτω από το ΕΛΑΜ. Στη συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου ακούστηκαν επικρίσεις για τον τρόπο που η ηγεσία του κόμματος χειροκροτεί την κάθε ενέργεια της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο φθορά στο κόμμα. Τα επόμενα βήματα στο ΔΗΚΟ θα είναι η σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής την 1Η Ιουλίου, ενώ κάποια στελέχη ζήτησαν όπως πραγματοποιηθεί πολιτικό συνέδριο, αρχές του Φθινοπώρου. «Το ΔΗΚΟ έχασε την επαφή με την κοινωνία από τη στιγμή που χάθηκε η μεσαία τάξη, σημείωσε πηγή από το κόμμα, θέλοντας να τονίσει πως σήμερα το κόμμα του Νικόλα Παπαδόπουλου δεν μπορεί να αγγίξει τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας.

Στην ΕΔΕΚ ο Μαρίνος Σιζόπουλος φέρει την ευθύνη για το αποτέλεσμα των εκλογών αναφέρουν πηγές από το κόμμα στο «T», κάτι το οποίο συζητήθηκε στο πολιτικό γραφείο το οποίο συνεδρίασε, κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος των εκλογών. Η κακή επικοινωνιακή πολιτική που ακολούθησε το κόμμα, η δημόσια ανταλλαγή πυρών μεταξύ του Προέδρου της ΕΔΕΚ και του Δημήτρη Παπαδάκη, η κακή οργάνωση που είχαν οι επαρχιακές επιτροπές κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και τα «φτωχά» σε περιεχόμενο μηνύματα που δεν άγγιξαν τους ψηφοφόρους, έριξαν το Σοσιαλιστικό κόμμα κυριολεκτικά στα βράχια, ωστόσο εντός του κόμματος ουδείς τόλμησε να ζητήσει την παραίτηση της ηγεσίας. Μοναδική «παραφωνία» η ανοιχτή επιστολή του πρώην Δημάρχου Στροβόλου Σάββα Ηλιοφώτου, ο οποίος καλεί την ηγεσία σε παραίτηση.

Στην ΔΗΠΑ, το κόμμα του Μάριου Καρογιάν το οποίο δημιουργήθηκε μετά την αποχώρηση στελεχών από το ΔΗΚΟ, βλέπουν ότι η κατρακύλα δεν έχει τέλος, ωστόσο η ηγεσία φαίνεται να σφυρίζει αδιάφορα, παρά τις φωνές που ακούστηκαν δημόσια από δύο στελέχη του κόμματος, τον Αλέκο Τρυφωνίδη και τον Μαρίνο Κλεάνθους ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «αν δεν αλλάξουμε, εγώ φεύγω». Στελέχη του κόμματος ζητούν αλλαγές ως προς την οργανωτική δομή, πολιτικό συνέδριο και επαναξιολόγηση της σχέσης του κόμματος με την κυβέρνηση. Το τελευταίο μάλιστα για τον Μάριο Καρογιάν θεωρείται ως το πιο σημαντικό, πιστεύοντας πως με αυτόν τον τρόπο, το κόμμα θα ανακάμψει.

Το ζήτημα της συγχώνευσης ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ το οποίο αιωρείται στην ατμόσφαιρα το τελευταίο διάστημα από κάποια στελέχη κυρίως του ΔΗΚΟ, δεν φαίνεται να αποκτά σάρκα και οστά. Οι διαφορές των δύο κομμάτων παραμένουν μεγάλες, με κυριότερη τη διαφορά στο κυπριακό ζήτημα.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί και για τα τρία κόμματα, τα οποία ή θα αναλάβουν την ευθύνη για την αποτυχία τους στις εκλογές, ή θα παραπαίουν μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του 2026, όπου το εκλογικό σώμα ίσως τους δώσει άλλο ένα δυνατό χαστούκι.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ηλεκτροπληξία: Οι κίνδυνοι και πώς μπορείς να προστατευθείς - Χιλιάδες τα ακατάλληλα υλικά στην αγορά

Απαγόρευση κινητών: Θα εφαρμοστεί με τη νέα σχολική χρονιά; Οι διαφωνίες και τα «στρατόπεδα» στη Βουλή

Σε πολιτικό συνέδριο τον Οκτώβριο οδηγείται η ΕΔΕΚ - Δεν τίθεται θέμα παραίτησης της ηγεσίας

Λευκός καπνός στη Σύνοδο Κορυφής - Συμφωνία των «27» για Φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλας

Συμπλοκή μεταξύ αλλοδαπών στη Λεμεσό - Στο Νοσοκομείο δύο πρόσωπα, ζημιές και σε οχήματα



Σε θολά νερά το Κυπριακό - Συνάντηση Χριστοδουλίδη-Ολγκίν - Συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο ο ΠτΔ

Σε θολά νερά το Κυπριακό - Συνάντηση Χριστοδουλίδη-Ολγκίν - Συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο ο ΠτΔ

Κλειστά θέλησε να κρατήσει τα χαρτιά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ύστερα από τη συνάντηση που πραγματοποίησε στις Βρυξέλλες με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top