ΔΙΕΘΝΗ

Η Apple παραβιάζει τους κανονισμούς της ΕΕ για τον ανταγωνισμό, λέει η Κομισιόν

Η Apple παραβιάζει τους κανονισμούς της ΕΕ για τον ανταγωνισμό, λέει η Κομισιόν

Τα προκαταρκτικά πορίσματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι η Apple παραβιάζει τους νέους νόμους της ΕΕ που επιτρέπουν στις μικρότερες εταιρείες να ανταγωνίζονται και στους καταναλωτές να βρίσκουν φθηνότερες εναλλακτικές εφαρμογές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι απέστειλε τα πορίσματα στην Apple μετά από έρευνα που ξεκίνησε τον Μάρτιο.

Όπως σημειώνει ο Guardian, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι η Apple δεν συμμορφώνεται με τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές (DMA) «καθώς εμποδίζει τους προγραμματιστές εφαρμογών να κατευθύνουν ελεύθερα τους καταναλωτές σε εναλλακτικά κανάλια για προσφορές και περιεχόμενο».

Η Apple, που μπορεί να ασκήσει έφεση, έχει προθεσμία 12 μηνών για να συμμορφωθεί πριν αντιμετωπίσει πρόστιμα ύψους έως και 10% των παγκόσμιων εσόδων της. Η ΕΕ ελπίζει ότι ο συνεχιζόμενος διάλογος θα οδηγήσει σε συμμόρφωση και όχι σε κυρώσεις.

Ο επίτροπος για τις Ψηφιακές Αγορές, Τιερί Μπρετόν, έγραψε στο X ότι «εδώ και πολύ καιρό η Apple συμπιέζει τις καινοτόμες εταιρείες και αρνείται στους καταναλωτές νέες ευκαιρίες και επιλογές».

Επιπλέον, η Κομισιόν έχει κινήσει νέα διαδικασία μη συμμόρφωσης κατά της Apple λόγω ανησυχιών ότι οι νέοι συμβατικοί όροι της για τους προγραμματιστές εξωτερικών εφαρμογών (third-party app) υπολείπονται επίσης των απαιτήσεων της DMA.

Πρόκειται για την τρίτη έρευνα μη συμμόρφωσης που ανοίγει η Επιτροπή για την Apple από τότε που τέθηκε σε ισχύ η DMA το 2023 και συνολικά η έκτη (εκκρεμούν άλλες δύο έρευνες για την Google και μία για τη Meta, την ιδιοκτήτρια του Facebook).

Η νομοθεσία DMA θεσπίστηκε τον περασμένο Αύγουστο για να διασφαλίσει ότι έξι πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες (μεταξύ τους η Google, η Amazon, η Meta και η ByteDance του TikTok), ανταγωνίζονται δίκαια.

Από την πλευρά της η Apple δηλώνει ότι συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προσθέτει ότι είχε προβεί τους τελευταίους μήνες σε μια σειρά αλλαγών για να συμμορφωθεί με την DMA, ανταποκρινόμενη στα σχόλια των προγραμματιστών και των ερευνητών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Απλήρωτα χιλιάδες εξώδικα από τις κάμερες: Το νέο αυστηρό σύστημα και η αναμονή για τα κλιμακωτά πρόστιμα

• Καύσιμα: Καλά τα νέα για τους καταναλωτές – Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια – Πίνακες

• Φόνος Ορμήδεια: Δηλώνει αθώος στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας ο Αντωνίου - Αναβλήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης

• Έμπλεξε 22χρονος: Νόμιζε ότι οδηγούσε... αεροπλάνο με την ταχύτητα που πήγαινε - Δεν είχε ούτε άδεια

• Στα χέρια της Αστυνομίας 55χρονος: Επιτέθηκε σε 48χρονο με εργαλείο οικοδομών και τον έστειλε στο νοσοκομείο

• Κάνει «θραύση» η κυπριακή ταινία στο Netflix - Κατέκτησε την πρωτιά με εκατομμύρια θεάσειςΔεν υπάρχει σχέδιο των ΗΕ  για το κυπριακό- Ξεκαθαρίζουν Αθήνα και Λευκωσία

Δεν υπάρχει σχέδιο των ΗΕ για το κυπριακό- Ξεκαθαρίζουν Αθήνα και Λευκωσία

Διευκρινίσεις σε ότι αφορά τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της Ελλάδας Παύλου Μαρινάκη περί σχεδίου στο κυπριακό, δίνουν Αθήνα και Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top