ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκινούν δεύτερο κύκλο ενδοσκόπησης τα κόμματα - Από τον προβληματισμό στις αποφάσεις

Ξεκινούν δεύτερο κύκλο ενδοσκόπησης τα κόμματα - Από τον προβληματισμό στις αποφάσεις

Στη δίνη έντονου προβληματισμού βρίσκονται τα κόμματα τα οποία μετά τον πρώτο απολογισμό για το αποτέλεσμα των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου, συνεχίζουν την ενδοσκόπηση και την ανάλυση, με στόχο τις βουλευτικές εκλογές του 2026.

Εκείνο το οποίο επικρατεί, είναι πως η επόμενη μέρα των εκλογών βρήκε όλες τις πολιτικές δυνάμεις σε κατάσταση σοκ, λόγω του απρόβλεπτα υψηλού ποσοστού που έλαβε ο Φειδίας Παναγιώτου. Αν είναι κάτι το οποίο όλες οι πολιτικές δυνάμεις προσπαθούν να διαχειριστούν είναι με ποιο τρόπο θα καταφέρουν να επανασυνδεθούν με τη βάση-κοινωνία. Αυτό ήταν και ένα από τα πρώτα ζητήματα που τέθηκαν από στελέχη των κομμάτων κατά τον πρώτο απολογισμό που έγινε την περασμένη εβδομάδα. Το στοίχημα για τις πολιτικές δυνάμεις είναι κατά πόσο θα μπορέσουν να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων ή αν το φαινόμενο Φειδίας θα ενδυναμωθεί και θα δούμε και άλλα παρόμοια φαινόμενα στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ μετρούν τα κέρδη και τις ζημιές μέσα από τις εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Στον ΔΗΣΥ ήδη ξεκίνησε ένας πρώτος απολογισμός μέσα από τις συνεδριάσεις των επαρχιακών επιτροπών, ωστόσο τα μεγάλα ζητήματα αναμένεται να τεθούν ενώπιον του πολιτικού γραφείου που θα συνεδριάσει την 1η Ιουλίου. Στην Πινδάρου αν και επικρατεί μία ηρεμία μετά τις εκλογές, οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές για την πορεία του κόμματος σε σχέση με το πώς ασκείται αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη, αν δηλαδή θα είναι σκληρότερη σε σχέση με προηγουμένως, ποια θα είναι η στάση τους σε σχέση με στελέχη της κυβέρνησης τα οποία ανήκουν στον ΔΗΣΥ καθώς επίσης και τα μεγάλα ζητήματα όπως τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο ΕΛΚ στο οποίο αν και συμμετέχει με τις ευλογίες της Πινδάρου, ωστόσο είναι γνωστό πως δεν υπάρχει κανένας συντονισμός μεταξύ Νίκου Χριστοδουλίδη και Αννίτας Δημητρίου. Ενώπιον του πολιτικού γραφείου αναμένεται να συζητηθεί και το κακό αποτέλεσμα των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάτι για το οποίο στην Πινδάρου δεν έδωσαν μεγάλη σημασία το βράδυ των εκλογών, σε μία προσπάθεια να αναδείξουν τη νίκη στις Ευρωεκλογές.

Στο ΑΚΕΛ, η επόμενη μέρα των εκλογών βρήκε το κόμμα σε αμηχανία προσπαθώντας να αντιληφθεί πώς χάθηκαν χιλιάδες ψήφοι και η μία έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο, σε μία εποχή μάλιστα όπου είχε προηγηθεί ένα ευρύτερο άνοιγμα στην κοινωνία το οποίο όπως διαφάνηκε, δεν έπεισε τους ψηφοφόρους της Αριστεράς, όπως ούτε και τους Τουρκοκύπριους στους οποίους επένδυσε η ηγεσία του ΑΚΕΛ. Οι προκλήσεις για την ηγεσία του κόμματος είναι μεγάλες ενόψει των βουλευτικών εκλογών, με δεδομένο ότι δεν έχει κατορθώσει να πείσει την κοινωνία για τις θέσεις του, ειδικότερα αυτή την εποχή, όπου οι πολίτες δοκιμάζονται σε διάφορα επίπεδα.

Στο ΔΗΚΟ και στη ΔΗΠΑ ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις εντός των συλλογικών οργάνων των δύο κομμάτων για το κακό αποτέλεσμα στις εκλογές, με ένα κοινό παρονομαστή. Η σχέση των κομμάτων με την κυβέρνηση. Μπορεί ο Νικόλας Παπαδόπουλος να έσπευσε να προκαταβάλει τις όποιες αντιδράσεις στελεχών, εντούτοις ακούστηκαν φωνές για τη φθορά που υπέστη το κόμμα λόγω της συμμετοχής του στην κυβέρνηση. Η κεντρική επιτροπή του ΔΗΚΟ θα συνεδριάσει την 1η Ιουλίου και εκεί αναμένεται πως θα ακουστούν φωνές για τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται το κόμμα, και τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν, μέχρι τις βουλευτικές εκλογές.

Στη ΔΗΠΑ οι φωνές για αλλαγές εντός του κόμματος αλλά και αποχώρησης από την κυβέρνηση αυξάνονται, με στελέχη να δηλώνουν πως αν δεν αλλάξει το κόμμα, τότε θα αποχωρήσουν. Η ΔΗΠΑ δεν έχει λόγο ύπαρξης, αν δεν προβεί σε ριζικές αλλαγές, δηλώνουν πηγές από το κόμμα, το οποίο αναμένεται να προχωρήσει σε πολιτικό συνέδριο εντός του Φθινοπώρου.

Στην ΕΔΕΚ, η επόμενη συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου του κόμματος αναμένεται να δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για τα επόμενα βήματα, τα οποία αναμένεται να αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Απλήρωτα χιλιάδες εξώδικα από τις κάμερες: Το νέο αυστηρό σύστημα και η αναμονή για τα κλιμακωτά πρόστιμα

• Καύσιμα: Καλά τα νέα για τους καταναλωτές – Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια – Πίνακες

• Φόνος Ορμήδεια: Δηλώνει αθώος στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας ο Αντωνίου - Αναβλήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης

• Έμπλεξε 22χρονος: Νόμιζε ότι οδηγούσε... αεροπλάνο με την ταχύτητα που πήγαινε - Δεν είχε ούτε άδεια

• Στα χέρια της Αστυνομίας 55χρονος: Επιτέθηκε σε 48χρονο με εργαλείο οικοδομών και τον έστειλε στο νοσοκομείο

• Κάνει «θραύση» η κυπριακή ταινία στο Netflix - Κατέκτησε την πρωτιά με εκατομμύρια θεάσειςΔεν υπάρχει σχέδιο των ΗΕ  για το κυπριακό- Ξεκαθαρίζουν Αθήνα και Λευκωσία

Δεν υπάρχει σχέδιο των ΗΕ για το κυπριακό- Ξεκαθαρίζουν Αθήνα και Λευκωσία

Διευκρινίσεις σε ότι αφορά τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της Ελλάδας Παύλου Μαρινάκη περί σχεδίου στο κυπριακό, δίνουν Αθήνα και Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top