ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απαγόρευση κινητών: Πώς θα εφαρμοστεί και ποιες είναι οι ποινές - Όσα δήλωσε η Υπουργός Παιδείας στο «Τ»

Απαγόρευση κινητών: Πώς θα εφαρμοστεί και ποιες είναι οι ποινές - Όσα δήλωσε η Υπουργός Παιδείας στο «Τ»

Σημαντική εξέλιξη σηματοδοτεί για την παιδεία η καθολική απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία από την ερχόμενη σχολική χρονιά.

Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα, πλέον θα απαγορεύεται η ενεργοποίηση χρήση των κινητών τηλεφώνων στα Γυμνάσια και στα Λύκεια, μετά την απαγόρευση που είχε αποφασιστεί και για τα Δημοτικά.

Τι οδήγησε το ΥΠΑΝ στην απαγόρευση των κινητών

Μιλώντας στο ThemaOnline η Υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, εξήγησε τους λόγους για τους οποίου λήφθηκε η συγκεκριμένη απόφαση.

«Είχε γίνει σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, υπήρχε σύσταση της UNESCO και υπήρχε και σύσταση από τους εκπαιδευτικούς, οπότε έπρεπε να δούμε το θέμα στους κανονισμούς μας. Υπήρχε ήδη στους κανονισμούς μας η απαγόρευση αλλά όχι κατά τα διαλλείματα», σημείωσε.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε η Υπουργός, κατά την διάρκεια του διαλλείματος φαίνεται να αυξάνονται τα περιστατικά παραβατικότητας, οπότε θα απαγορεύεται η χρήση του κινητού, τόσο καθ’ όλη την διάρκεια των μαθημάτων όσο και του διαλλείματος.

«Οι μαθητές δικαιούνται να το έχουν απενεργοποιημένο στην τσάντα τους, αφού πριν και μετά το σχολεία είναι ελεύθεροι να το χρησιμοποιήσουν», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την χρήση του κινητού και πώς επηρεάζει την αποδοτικότητα των μαθητών, η κα. Μιχαηλίδου εξήγησε ότι, σύμφωνα με έρευνες, επηρεάζει την προσοχή τους στην τάξη, την προσήλωση τους στο μάθημα ενώ σχετίζεται και με την παραβατικότητα.

«Βλέπουμε το διάλλειμα ότι οι μαθητές είναι πάνω στο κινητό αντί να κοινωνικοποιούνται και να μιλούν μεταξύ τους. Επίσης βγάζουν φωτογραφίες και κάνουν διάφορα που είναι απρεπή, οπότε θεωρούμε ότι αυτό το μετρό θα βοηθήσει, φτάνει να ελέγχεται σωστά από τους καθηγητές», σημείωσε.

Πώς θα εφαρμοστεί και ποιες οι ποινές

Ερωτηθείσα για τους ελέγχους και πώς θα γίνονται, η κα. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι το ΥΠΑΝ θα στηρίξει τους εκπαιδευτικούς για να μπορούν να τους εκτελούν.

«Οι εκπαιδευτικοί δεν θα ψάχνουν τις τσάντες των παιδιών αφού μπορούν να τα έχουν μέσα απενεργοποιημένα. Εμείς βάλαμε κάποια σειρά ποινών. Οι εκπαιδευτικοί, όταν βλέπουν τους μαθητές με κινητό, πρώτα θα μιλούν μαζί τους. Αφού δουν ότι γίνεται παρατήρηση, όμως οι μαθητές συνεχίζουν και δεν λαμβάνουν υπόψη τους τον κανονισμό, τότε υπάρχει και η αποβολή», επεσήμανε.

Ειδικότερα, εξαρχής θα γίνεται απλή παρατήρηση, μετά γραπτή παρατήρηση, μετά ενημέρωση των γονέων και το τελευταίο στάδιο θα είναι η αποβολή.

Στην Βουλή το ζήτημα

Σύμφωνα με την κα. Μιχαηλίδου, το επόμενο βήμα είναι η συζήτηση στη Βουλή αφού υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.

«Οι μαθητές δεν συμφωνούν, κάναμε και συζητήσεις μαζί τους, τους εξηγήσαμε αλλά διαφώνησαν. Συμφωνούμε όμως όλοι οι υπόλοιποι, με την ΟΕΛΜΕΚ να είναι ακόμα πιο αυστηρή, αφού δεν συμφωνεί στο να το φέρνουν στο σχολείο αλλά εμείς θεωρούμε είναι λίγο υπερβολικό. Εμάς η θέση μας είναι τα παιδιά να το έχουν απενεργοποιημένο μέσα στην τσάντα τους ή σε θυρίδες, αλλά ούτε στο διάλλειμα να χρησιμοποιείται. Στις θυρίδες το δοκιμάσαμε σε τεχνικές σχολές και φάνηκε να πέτυχε. Θέλουμε να είναι κοντά τους αλλά να μην χρησιμοποιείται στο σχολείο», είπε καταληκτικά.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Απλήρωτα χιλιάδες εξώδικα από τις κάμερες: Το νέο αυστηρό σύστημα και η αναμονή για τα κλιμακωτά πρόστιμα

• Καύσιμα: Καλά τα νέα για τους καταναλωτές – Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια – Πίνακες

• Φόνος Ορμήδεια: Δηλώνει αθώος στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας ο Αντωνίου - Αναβλήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης

• Έμπλεξε 22χρονος: Νόμιζε ότι οδηγούσε... αεροπλάνο με την ταχύτητα που πήγαινε - Δεν είχε ούτε άδεια

• Στα χέρια της Αστυνομίας 55χρονος: Επιτέθηκε σε 48χρονο με εργαλείο οικοδομών και τον έστειλε στο νοσοκομείο

• Κάνει «θραύση» η κυπριακή ταινία στο Netflix - Κατέκτησε την πρωτιά με εκατομμύρια θεάσειςΔεν υπάρχει σχέδιο των ΗΕ  για το κυπριακό- Ξεκαθαρίζουν Αθήνα και Λευκωσία

Δεν υπάρχει σχέδιο των ΗΕ για το κυπριακό- Ξεκαθαρίζουν Αθήνα και Λευκωσία

Διευκρινίσεις σε ότι αφορά τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της Ελλάδας Παύλου Μαρινάκη περί σχεδίου στο κυπριακό, δίνουν Αθήνα και Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top