ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναντιέται με την Ολγκίν στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Συναντιέται με την Ολγκίν στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες αργότερα αυτή την εβδομάδα αναμένεται να έχει συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ, ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ότι υπάρχει προγραμματισμός για να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ της κ. Ολγκίν και του Προέδρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Σημείωσε ότι ακόμη δεν υπάρχει κάτι οριστικό και ότι αναμένεται η συνάντηση να πραγματοποιηθεί ή την Πέμπτη, ή την Παρασκευή, που είναι και οι ημέρες που θα πραγματοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Εξάλλου, όπως ανέφεραν πηγές στο ΚΥΠΕ, η κ. Ολγκίν, αναμένεται να συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Ταταρ.

Αντι-Navtex με την οποία αμφισβητεί εκ νέου την ΚΔ εξέδωσε η Τουρκία

Αντι-Navtex ως απάντηση σε Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέδωσε η Τουρκία από τον σταθμό της Αττάλειας, αμφισβητώντας την Κυπριακή Δημοκρατία και το δικαίωμά της να εκδίδει navtex.

Η αντι-Navtex της Τουρκίας χαρακτηρίζει «μη εξουσιοδοτημένο σταθμό» τον σταθμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και υποστηρίζει ότι η περιοχή της κυπριακής Νavtex «βρίσκεται εντός της περιοχής εξυπηρέτησης της τουρκικής navtex και της τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Αμφισβητώντας την Κυπριακή Δημοκρατία, υποστηρίζει ακόμη ότι «η Κύπρος που αναφέρεται στην MA92-250/24 δεν είναι το αρχικό κράτος εταιρικής σχέσης που ιδρύθηκε το 1960. Η Τουρκία δηλώνει ότι ο όρος ‘Κύπρος’ ούτε ισοδυναμεί με οποιαδήποτε μορφή αναγνώρισης της ε/κ διοίκησης» - όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία - «ούτε θίγει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας που απορρέουν από τη Συνθήκη Εγγυήσεων και την Συνθήκη Ίδρυσης του 1960».

Υποστηρίζει ακόμη ότι «οι προσπάθειες νομιμοποίησης των παράνομων αξιώσεων της ε/κ διοίκησης μέσω MA92-250/24 είναι άκυρες και ούτε έγιναν ούτε θα γίνουν αποδεκτές από την Τουρκία».

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΥΠΕΞ: Σημαντικά μηνύματα για Κυπριακό στο Ψήφισμα για το Βαρώσι

ΥΠΕΞ: Σημαντικά μηνύματα για Κυπριακό στο Ψήφισμα για το Βαρώσι

Το Υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει την υιοθέτηση Ψηφίσματος από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, με το οποίο καλεί για την άμεση επιστροφή της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων στους νομίμους κατοίκους της.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top