ΔΙΕΘΝΗ

Ιστορική απόφαση: Ελεύθερος ο Τζούλιαν Ασάνζ - Το τέλος ενός δικαστικού αγώνα 14 ετών

Ιστορική απόφαση: Ελεύθερος ο Τζούλιαν Ασάνζ - Το τέλος ενός δικαστικού αγώνα 14 ετών

Μετά την δίκη του στο αμερικανικό νησί Σαϊπάν στον Ειρηνικό, ο Τζούλιαν Ασάνζ αφέθηκε ελεύθερος, την Τετάρτη, αφού βάσει της συμφωνίας που υπέγραψε με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, δήλωσε ένοχος για παραβίαση του αμερικανικού νόμου περί κατασκοπείας. Η συμφωνία του επιτρέπει να γυρίσει άμεσα στην Αυστραλία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, με την απελευθέρωση του τερματίζεται ένας νομικός αγώνας 14 ετών, κατά τον οποίο ο Ασάνζ πέρασε πάνω από πέντε χρόνια σε βρετανική φυλακή υψίστης ασφαλείας και επτά χρόνια σε άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, αγωνιζόμενος για να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου βρισκόταν αντιμέτωπος με 18 ποινικές κατηγορίες.

Η δίκη του Ασάνζ
Κατά τη διάρκεια της τρίωρης ακροαματικής διαδικασίας, ο Ασάνζ δήλωσε ένοχος σε μία ποινική κατηγορία για συνωμοσία με σκοπό την απόκτηση και αποκάλυψη διαβαθμισμένων εγγράφων εθνικής άμυνας, αλλά δήλωσε ότι πίστευε ότι η Πρώτη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, η οποία προστατεύει την ελευθερία του λόγου, προστάτευε τις δραστηριότητές του.

«Εργαζόμενος ως δημοσιογράφος ενθάρρυνα την πηγή μου να παράσχει πληροφορίες που λέγεται ότι ήταν διαβαθμισμένες προκειμένου να δημοσιεύσω τις πληροφορίες αυτές», είπε στο δικαστήριο. «Πίστευα ότι η Πρώτη Τροπολογία προστάτευε αυτή τη δραστηριότητα, αλλά δέχομαι ότι ήταν … παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας.» Η επικεφαλής περιφερειακή δικαστής των ΗΠΑ Ramona V. Manglona αποδέχθηκε την ομολογία ενοχής του και τον άφησε ελεύθερο λόγω του χρόνου που είχε ήδη εκτίσει σε βρετανική φυλακή.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο κ. Ασάνζ δεν θα έπρεπε ποτέ να κατηγορηθεί βάσει του νόμου περί κατασκοπείας και να συμμετάσχει σε (μια) άσκηση που οι δημοσιογράφοι κάνουν καθημερινά», δήλωσε στους δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο ο Αμερικανός δικηγόρος του, Μπάρι Πόλακ.

Η δικηγόρος του στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία, Τζένιφερ Ρόμπινσον, ευχαρίστησε την αυστραλιανή κυβέρνηση για την πολυετή διπλωματία της που εξασφάλισε την απελευθέρωση του Ασάνζ. «Είναι τεράστια ανακούφιση για τον Τζούλιαν Ασάνζ, για την οικογένειά του, για τους φίλους του, για τους υποστηρικτές του, για εμάς και για όλους όσοι πιστεύουν στην ελευθερία του λόγου σε όλο τον κόσμο ότι μπορεί τώρα να επιστρέψει στην Αυστραλία και να επανενωθεί με την οικογένειά του», δήλωσε η ίδια.

«Θα βγείτε από την αίθουσα όντας ελεύθερος»

Όταν άρχισε η ακροαματική διαδικασία, η δικαστής υπενθύμισε στον Ασάνζ ότι επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι αυτό το δικαστήριο είναι το «μικρότερο, νεότερο και βρίσκεται πιο μακριά από την πρωτεύουσα του έθνους». Ο Ασάνζ φαινόταν χαλαρός στην αίθουσα του δικαστηρίου, φορώντας μαύρο σακάκι και καφέ γραβάτα, ενώ βρισκόταν δίπλα στους δικηγόρους του.

Στην συνέχεια, όταν η δικαστής ανακοίνωσε τη ποινή του Ασάνζ ανέφερε ότι δικαιούται να πιστωθεί ο χρόνος που εξέτισε κατά τον εγκλεισμό του σε βρετανική φυλακή. «Φαίνεται ότι η φυλάκισή σας για 62 μήνες είναι δίκαιη και λογική», δήλωσε.

Πρόσθεσε δε ότι «Θα μπορέσετε να βγείτε από αυτή την αίθουσα του δικαστηρίου ως ελεύθερος άνθρωπος. Ελπίζω ότι θα αποκατασταθεί κάποια ειρήνη.» Η δικαστής είπε στον Ασάνζ ότι «η χρονική στιγμή έχει σημασία» και ότι θα ήταν λιγότερο διατεθειμένη να δεχτεί μια ομολογία πριν από 10 χρόνια.

Το WikiLeaks θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην Καμπέρα

Το WikiLeaks δηλώνει ότι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην Καμπέρα της Αυστραλίας αργότερα απόψε. Σε ανάρτησή της στο Χ, ανέφερε ότι η συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί στις 9.15μμ τοπική ώρα, στο Κίνγκστον, ACT. (Αυτό είναι περίπου επτά ώρες από τώρα).

Ακόμη, ο οργανισμός δεν έχει διευκρινίσει ποιος θα είναι επικεφαλής της συνέντευξης Τύπου, αλλά ο Τζούλιαν Ασάνζ βρίσκεται αυτή τη στιγμή καθ’ οδόν προς την Καμπέρα και αναμένεται να φτάσει αργότερα απόψε.

Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ: Ο Ασάνζ απαγορεύεται να επιστρέψει στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με τον Guardian, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξέδωσε μια μακροσκελή ανακοίνωση, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «μετά την επιβολή της ποινής, θα αναχωρήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την πατρίδα του, την Αυστραλία. Σύμφωνα με τη συμφωνία ομολογίας, ο Ασάνζ απαγορεύεται να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς άδεια.»

Η Στέλλα Ασάνζ, η σύζυγος του Τζούλιαν, δήλωσε στο Reuters την Τρίτη ότι θα ζητούσαν αμνηστία σε περίπτωση που εκείνος δηλώσει ένοχος. Εάν αυτό γινόταν δεκτό, θα μπορούσε να του επιτραπεί να επιστρέψει στις ΗΠΑ στο μέλλον.

Το δικαστικό έπος των 14 ετών

Ο Ασάνζ πέρασε περισσότερα από πέντε χρόνια σε αυτό που η δικαστής Μανγκλόνα αποκάλεσε μία από τις πιο σκληρές φυλακές της Βρετανίας και επτά χρόνια κρυμμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, καθώς αντιμετώπιζε κατηγορίες για σεξουαλικά εγκλήματα στη Σουηδία και πάλευε για την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Ακόμη, όσο ήταν εγκλωβισμένος στην πρεσβεία απέκτησε δύο γιους με τη σύντροφό του, Στέλλα, η οποία ήταν μία από τις δικηγόρους του. Παντρεύτηκαν το 2022 στις φυλακές Belmarsh του Λονδίνου.

Οι υποστηρικτές του Ασάνζ τον βλέπουν ως θύμα επειδή αποκάλυψε αμερικανικά παραπτώματα και πιθανά εγκλήματα, μεταξύ άλλων στις συγκρούσεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Η Ουάσινγκτον έχει πει ότι η δημοσιοποίηση των μυστικών εγγράφων έθεσε σε κίνδυνο ζωές.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει ταχθεί υπέρ της απελευθέρωσής του και έχει θέσει το ζήτημα στις Ηνωμένες Πολιτείες αρκετές φορές. «Αυτό δεν είναι κάτι που συνέβη τις τελευταίες 24 ώρες», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε.

Τέλος, ο Αυστραλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «Αυτό είναι κάτι που έχει μελετηθεί, υπομονετικά, επεξεργαστεί με έναν βαθμονομημένο τρόπο, όπως είναι ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται η Αυστραλία.»

ΠΗΓΗ: In.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΥΠΕΞ: Σημαντικά μηνύματα για Κυπριακό στο Ψήφισμα για το Βαρώσι

ΥΠΕΞ: Σημαντικά μηνύματα για Κυπριακό στο Ψήφισμα για το Βαρώσι

Το Υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει την υιοθέτηση Ψηφίσματος από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, με το οποίο καλεί για την άμεση επιστροφή της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων στους νομίμους κατοίκους της.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top