LIKE ONLINE

Το πιο επικίνδυνο τυρί στον κόσμο είναι η αγαπημένη λιχουδιά στη Σαρδηνία - Δείτε βίντεο

Το πιο επικίνδυνο τυρί στον κόσμο είναι η αγαπημένη λιχουδιά στη Σαρδηνία - Δείτε βίντεο

Όλοι έχουμε εκείνον τον φίλο που ενθουσιάζεται με το ροκφόρ και το καμαμπέρ, αλλά μάλλον δεν θα δοκιμάζε ένα τυρί με ζωντανά σκουλήκια που ξεπηδούν από μέσα του. Αυτό το μοναδικό και αμφιλεγόμενο τυρί είναι γνωστό ως casu marzu, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως το «πιο επικίνδυνο τυρί στον κόσμο» από τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες το 2009.

Παρά την επικίνδυνη φήμη του, παραμένει μια αγαπημένη λιχουδιά στη Σαρδηνία.

Το casu marzu παρασκευάζεται από δύο βασικά συστατικά: πρόβειο γάλα και ζωντανά σκουλήκια. Το τυρί συνήθως παρασκευάζεται από τοπικούς φουρνάρηδες που ανοίγουν έναν τροχό πεκορίνο και αφήνουν τις μύγες του τυριού, επιστημονικά γνωστές ως «Piophila casei», να γεννήσουν τα αυγά τους στις ρωγμές του τυριού. Καθώς αυτά τα αυγά εκκολάπτονται, τα σκουλήκια διευκολύνουν τη ζύμωση, μετατρέποντας το τυρί σε μια μαλακή, κρεμώδη απόλαυση.

Η διαδικασία παρασκευής οποιουδήποτε τυριού περιλαμβάνει τη θέρμανση του γάλακτος και την προσθήκη βακτηριακών καλλιεργειών για την υποβοήθηση της ζύμωσης. Ωστόσο, με το casu marzu, οι καταναλωτές ουσιαστικά τρώνε το τυρί καθώς ζυμώνεται, χάρη στις ζωντανές προνύμφες. Αυτά τα σκουλήκια είναι ιδιαίτερα δραστήρια και μπορούν να πηδήξουν μέχρι και 15 εκατοστά στον αέρα, αυξάνοντας τη φήμη του τυριού.

Ορισμένοι λάτρεις του τυριού προτιμούν να αναμειγνύουν το τυρί χρησιμοποιώντας φυγόκεντρο για να αναμειγνύουν καλά τα σκουλήκια, ενώ άλλοι το απολαμβάνουν στη φυσική του κατάσταση, με τα σκουλήκια και όλα τα υπόλοιπα.

Λόγω των πιθανών κινδύνων για την υγεία, η εμπορική πώληση του casu marzu απαγορεύεται. Η κύρια ανησυχία είναι η εντερική μυίαση, μια κατάσταση όπου οι προνύμφες θα μπορούσαν δυνητικά να επιβιώσουν στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα, οδηγώντας σε σοβαρά συμπτώματα όπως εμετός, διάρροια και κοιλιακό άλγος. Ο κίνδυνος αυτός προκύπτει από την πιθανότητα οι προνύμφες να εγκατασταθούν και να εκκολάψουν αυγά εντός του γαστρεντερικού σωλήνα.

Η μακροχρόνια πολιτιστική σημασία του και το μοναδικό γευστικό προφίλ του το κρατούν ζωντανό στην παράδοση της Σαρδηνίας, όπου το τιμάται ως κάτι περισσότερο από ένα απλό τυρί, αλλά ως μαρτυρία της πλούσιας γαστρονομικής κληρονομιάς του νησιού.

ΠΗΓΗ: Gazzetta.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΥΠΕΞ: Σημαντικά μηνύματα για Κυπριακό στο Ψήφισμα για το Βαρώσι

ΥΠΕΞ: Σημαντικά μηνύματα για Κυπριακό στο Ψήφισμα για το Βαρώσι

Το Υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει την υιοθέτηση Ψηφίσματος από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, με το οποίο καλεί για την άμεση επιστροφή της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων στους νομίμους κατοίκους της.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top