ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρ. Σούπερμαν: «Τα κράτη να λάβουν μέτρα προστασίας γυναικών θυμάτων τρομοκρατίας»

Ρ. Σούπερμαν: «Τα κράτη να λάβουν μέτρα προστασίας γυναικών θυμάτων τρομοκρατίας»

Τα κράτη έχουν υποχρέωση να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία, την αποκατάσταση και την επανένταξη στην κοινωνία των θυμάτων τρομοκρατικής βίας, ειδικότερα των γυναικών, ανέφερε η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν, Ειδική Εισηγήτρια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου (ΚΣΜ) για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Βουλής, η κ. Σούπερμαν συμμετείχε την Τετάρτη στο πρώτο μέρος των εργασιών Παγκόσμιας Διάσκεψης Γυναικών Βουλευτών, με θέμα «Ο ρόλος των Γυναικών Βουλευτών στην ανάπτυξη, εφαρμογή και εποπτεία της νομοθεσίας, των πολιτικών και των στρατηγικών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την πρόληψη του βίαιου εξτρεμισμού». Τη Διάσκεψη διοργάνωσε το Γραφείο του ΟΗΕ για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας (UNOCT), στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κοινοβουλευτική Συμμετοχή στην Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας».

Σε παρέμβασή της, η κ. Θεοδώρου Σούπερμαν σημείωσε τη συμβολή της ΚΣΜ στις διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του βίαιου εξτρεμισμού και της ριζοσπαστικοποίησης, μέσω της προώθησης της εναρμόνισης νομοθεσιών και της ενσωμάτωσης βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των μελών της.

Οι κοινωνικές ανισότητες, η περιθωριοποίηση, το δημοκρατικό έλλειμμα, οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις και η ανασφάλεια, ανέφερε η Κύπρια βουλευτής, αποτελούν παράγοντες που τροφοδοτούν την τρομοκρατία. Επισημαίνοντας την ευρεία χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τη διάδοση τρομοκρατικών αφηγήσεων, η κ. Θεοδώρου Σούπερμαν υπογράμμισε ότι η ΚΣΜ έθεσε την ανάγκη εντοπισμού και εφαρμογής στρατηγικών για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής στρατολόγησης και ριζοσπαστικοποίησης, στην πρώτη γραμμή της δράσης της με τους στρατηγικούς εταίρους της.

«Η κ. Θεοδώρου Σούπερμαν επισήμανε περαιτέρω ότι η ενσωµάτωση της διάστασης του φύλου αποτελεί θεμελιώδη συνιστώσα μιας ολιστικής προσέγγισης για την αντιμετώπιση και την πρόληψη της τρομοκρατίας, λαμβάνοντας υπόψη την αυξημένη ευαλωτότητα των γυναικών σε συνθήκες βίαιων συγκρούσεων ή επιθέσεων», προστίθεται.

Η Κύπρια Εισηγήτρια ενημέρωσε, στη συνέχεια, τους συμμετέχοντες για τη συνεργασία της ΚΣΜ και με την Εκτελεστική Διεύθυνση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας (CTED) για την αξιολόγηση των νομοθετικών πλαισίων των κρατών μελών της Συνέλευσης και του βαθμού ενσωμάτωσης της Ατζέντας του ΟΗΕ «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια», που έχει ως στόχο τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην πρόληψη των ένοπλων συγκρούσεων και στην οικοδόμηση της ειρήνης και διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο, τόσο στην προώθηση της ισότητας των φύλων στις αντιτρομοκρατικές στρατηγικές όσο και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της τρομοκρατίας ειδικότερα στις γυναίκες και στα κορίτσια.

«Η κ. Θεοδώρου Σούπερμαν επαναβεβαίωσε την προσήλωση της ΚΣΜ στην εφαρμογή των Προτύπων Νομοθετικών Διατάξεων του ΟΗΕ για τα θύματα της τρομοκρατίας, σημειώνοντας ιδιαίτερα τη συμβολή της Συνέλευσης στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων, το 2020 και υπογραμμίζοντας τον καθοριστικό ρόλο των Κοινοβουλίων στην εποπτεία της εφαρμογής τους», επισημαίνεται.

Η κ. Θεοδώρου Σούπερμαν τόνισε καταληκτικά ότι τα κράτη έχουν υποχρέωση να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία, την αποκατάσταση και την επανένταξη στην κοινωνία των θυμάτων τρομοκρατικής βίας, ειδικότερα των γυναικών, διασφαλίζοντας την αξιοπρεπή διαβίωσή τους, μέσω μιας μακροπρόθεσμης πολυδιάστατης προσέγγισης, η οποία να περιλαμβάνει σωματική, ψυχολογική, κοινωνική και οικονομική υποστήριξη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Influencer Marketing: Τι προβλέπει η νομοθεσία – Αυτά πρέπει να πληρούν οι αναρτήσεις – Όσα πρέπει να ξέρουν καταναλωτές και επιχειρήσεις

Καταδυτικός Τουρισμός: Η μαγεία της θάλασσας μέσα στα Κυπριακά νερά – Ζηνοβία και Musan μας βάζουν στο «χάρτη»

Πώς προστατεύουμε την καμένη γη μετά από πυρκαγιά - Υπάρχει στην Κύπρο ο εξοπλισμός;

Αποτροπιασμός στη Χλώρακα: 19χρονη τουρίστρια κατήγγειλε 26χρονο για βιασμό - Καταζητείται ο δράστης

Γυναικοκτονία στην Πάφο: Στο κελί για έξι ημέρες ο 48χρονος - Πήρε εξιτήριο από το Νοσοκομείο Αθαλάσσας

Βρισηίδα Ανδριώτου: Κάλυψε το στήθος της με δυο ζουμερά κεράσια - Δείτε φωτογραφία



ΠτΔ: «Είμαστε σύμμαχοι με Γκουτέρες, Ολγκίν για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών»

ΠτΔ: «Είμαστε σύμμαχοι με Γκουτέρες, Ολγκίν για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών»

Ο ΓΓ των ΗΕ και η προσωπική απεσταλμένη του είναι δεσμευμένοι προς την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλίων και σε αυτή την προσπάθεια είμαστε σύμμαχοί τους, είπε το Σάββατο, ο Πρόεδρος ης Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Σημείωσε ακόμη ότι αν επιθυμούσε πραγματικά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης να ανοίξει το οδόφραγμα Μιας Μηλιάς, αυτό θα μπορούσε να έχει ήδη γίνει.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top