ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Influencer Marketing: Τι προβλέπει η νομοθεσία – Αυτά πρέπει να πληρούν οι αναρτήσεις – Όσα πρέπει να ξέρουν καταναλωτές και επιχειρήσεις

Influencer Marketing: Τι προβλέπει η νομοθεσία – Αυτά πρέπει να πληρούν οι αναρτήσεις – Όσα πρέπει να ξέρουν καταναλωτές και επιχειρήσεις

Τόσο το διαδίκτυο όσο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν μπει για τα καλά στις ζωές όλων μας επηρεάζοντας μας καθημερινά με διάφορους τρόπους.

Οι influencers οι οποίοι είναι ανεξάρτητοι υποστηρικτές που διαμορφώνουν τη στάση του κοινού μέσω blogs, αναρτήσεων και γενικά μέσα από τα social media (Facebook, instagram, TikTok, Youtube), έκαναν την εμφάνισή τους και ήρθαν για να μείνουν.

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή και ο Φορέας Ελέγχου Διαφήμισης, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της συμμόρφωσης των influencers με το καταναλωτικό δίκαιο και την ενδυνάμωση των καταναλωτών στην ψηφιακή εποχή, έχουν θέσει ως κοινό στόχο την επαρκή ενημέρωση τόσο των καταναλωτών όσο και των επιχειρήσεων για την εμπορική επιδίωξη των αναρτήσεων από επηρεαστές γνώμης (influencers) σε πλατφόρμες/Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Οι «influencers» είναι δημιουργοί περιεχομένου που συχνά διαφημίζουν (επί πληρωμή) ή πωλούν προϊόντα σε τακτική βάση, δηλαδή κατηγοριοποιούνται ως έμποροι.

Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, Κωνσταντίνος Καραγιώργης, μιλώντας στο ThemaOnline, ανέφερε ότι «με αφορμή την Πανευρωπαϊκή εκστρατεία που γίνεται για τους influencers, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή και ο Φορέας Ελέγχου Διαφήμισης προχώρησαν σε κάποιες κοινές δράσεις όπως την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας αλλά και την ενημέρωση καταναλωτών και επιχειρήσεων με διάφορους τρόπους για τη διαφάνεια στην αγορά»

Όσο αφορά τις επιχειρήσεις, «στάλθηκαν κάποιες επιστολές για να ενημερωθούν και έγιναν και αναρτήσεις σε διάφορες πλατφόρμες ώστε να τις δει όσο περισσότερος κόσμος γίνεται. Σκοπός που ενημερώνονται οι επιχειρήσεις είναι διότι διαφημίζουν μέσω των influencers και πρέπει να ξέρουν ότι ο κάθε ένας από αυτούς πρέπει να αναφέρει ότι πρόκειται για διαφήμιση»

Τι προβλέπει η νομοθεσία

Η νομοθεσία για τους καταναλωτές προβλέπει ότι οι εμπορικές επικοινωνίες πρέπει να είναι διαφανείς.

Το καταναλωτικό κοινό θα πρέπει να ενημερώνεται και να γνωρίζει αν το περιεχόμενο στο οποίο εκτίθεται στα κοινωνικά δίκτυα είναι διαφημιστικό και αν έχει εμπορικό χαρακτήρα.

«Αυτό που πρέπει να φτάνει στον καταναλωτή είναι ότι, αυτό που βλέπει από ένα άτομο που ακολουθεί, θαυμάζει και εμπιστεύεται πρόκειται για διαφήμιση και όχι για την προσωπική του άποψη», εξήγησε ο κύριος Καραγιώργης.

Είναι σημαντικό οι influencers στις αναρτήσεις τους να μην παραπλανούν τους καταναλωτές με ψευδείς ή αναληθείς πληροφορίες και οποιαδήποτε προώθηση των προϊόντων ή των υπηρεσιών μιας επωνυμίας σε μια ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα που αποφέρει έσοδα από influencers ή άλλα είδη οφελών πρέπει να γνωστοποιείται ως διαφημιστική δραστηριότητα που έχει εμπορικό χαρακτήρα.

Η γνωστοποίηση του εμπορικού χαρακτήρα των αναρτήσεων των influencers πρέπει να πληροί τα εξής:

- Να εμφανίζεται αμέσως και να είναι εύκολο να γίνει αντιληπτή.

- Να εμφανίζεται με τρόπο κατάλληλο ανάλογα με τις διαφορετικές μορφές (format) που χρησιμοποιούνται από τους influencers (π.χ. εικόνες, posts, βίντεο, blog), στις διαφορετικές πλατφόρμες στις οποίες εμφανίζονται τα μηνύματα (π.χ. Instagram, YouTube, Facebook, X, TikTok κ.λπ.)

- Να είναι σαφής για όλα τα διαφορετικά κοινά στα οποία απευθύνεται (π.χ. ενήλικες, νεαρά άτομα, παιδιά).

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΦΕΔ με τη συνεργασία της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή έχουν δημιουργήσει Οδηγό για το Influencer Marketing  ο οποίος έχει βασιστεί σε διεθνείς προδιαγραφές και καταγράφει δύο βασικούς και απλούς τρόπους για τη δέουσα γνωστοποίηση. 

Δείτε τον οδηγό ΕΔΩ

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Σε προχωρημένη σήψη η σορός του άντρα που βρέθηκε σε πάρκο στη Λευκωσία – Σε εξέλιξη οι έρευνες - Εν αναμονή της νεκροτομής

Μονή Αββακούμ: «Δεν τους ανήκει τίποτα από το μοναστήρι... όπως ήρθαν θα φύγουν» - Υποψίες για ακίνητα και στην Ελλάδα

Ένας στους δέκα νέους ούτε δουλεύουν, ούτε σπουδάζουν – Πόσες γυναίκες και πόσοι άνδρες

Πότε ένας εργοδότης μπορεί να απολύσει εργοδοτούμενο χωρίς να δώσει προειδοποίηση

Συνεχίζεται σήμερα η υπόθεση παύσης του Γεν. Ελεγκτή ενώπιον του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου

Όχημα «τυλίχθηκε» στις φλόγες στον Στρόβολο – Εκτεταμένες οι ζημιές



Κυπριακό: Κρίσιμη εβδομάδα για τα επόμενα βήματα - Βλέπει τον Τατάρ σήμερα η Ολγκίν στο Λονδίνο

Κυπριακό: Κρίσιμη εβδομάδα για τα επόμενα βήματα - Βλέπει τον Τατάρ σήμερα η Ολγκίν στο Λονδίνο

Οι επόμενες ημέρες αναμένονται να είναι κρίσιμες για την πορεία του κυπριακού. Μετά τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ στις Βρυξέλλες, η Μαρία Άνχελα Ολγκίν θα έχει συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ σήμερα στις 17.00 στο Λονδίνο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top