ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διάκριση για Κύπριο γιατρό για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία

Διάκριση για Κύπριο γιατρό για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία

Τον τιμητικό τίτλο και το αξίωμα του Πρεσβευτή για τα παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία έλαβε από την Παγκόσμια Οργάνωση Παιδογκολόγων ο δρ Λοΐζος Γ. Λοΐζου, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του φιλανθρωπικού ιδρύματος για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία ΕΛΠΙΔΑ.

Όπως αναφέρεται, ο θεσμός του Πρεσβευτή για τα παιδιά με καρκίνο έχει ως στόχο την εντατικοποίηση των προσπαθειών και την ανεύρεση καινοτόμων τρόπων για να αυξηθούν τα ποσοστά ίασης των παιδιών με καρκίνο και να μειωθούν οι ανισότητες μεταξύ πλουσίων και φτωχών χωρών.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στις φτωχές χώρες, όπου ζουν 80% των παιδιών που προσβάλλονται από καρκίνο, τα ποσοστά ίασης είναι κάτω από 20%. Αντίθετα στις πλούσιες χώρες, όπου εκδηλώνονται μόνο 20% παγκοσμίως των περιπτώσεων παιδιών με καρκίνο, τα ποσοστά ίασης ξεπερνούν το 80%. "Οι κραυγαλέες αυτές ανισότητες είναι απαράδεκτες και απαιτούνται επειγόντως μέτρα διόρθωσης", αναφέρει το ίδρυμα.

Πρεσβευτές για παιδιά με καρκίνο επιλέγονται διαπρέποντες γιατροί Παιδογκολόγοι/Παιδοαιματολόγοι, με αποδεδειγμένη εμπειρογνωμοσύνη και πολύχρονη εμπειρία στην ολιστική αντιμετώπιση της φοβερής μάστιγας του καρκίνου σε παιδιά και εφήβους.

Ο καθηγητής Λοΐζου, αναφέρει η ΕΛΠΙΔΑ, ως ιδρυτής και θεμελιωτής της Παιδογκολογίας στην Κύπρο, αρχίζοντας από το 1990, πρωτοστάτησε στη δημιουργία των υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα παιδιά με καρκίνο και ίδρυσε το Παιδογκολογικό Τμήμα στο νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ στη Λευκωσία. Η εν λόγω υποδομή ήταν άκρως απαραίτητη και δημιουργήθηκε παρέχοντας έτσι την πολύπτυχη, πολυθεματική και ολοκληρωτική διαχείριση και θεραπείες που χρειάζονται τα καρκινοπαθή και λευχαιμικά παιδιά στη χώρα μας, σημειώνεται.

Παρά το γεγονός ότι η Κύπρος ως μικρή χώρα άρχισε μόλις το 1990 την τεράστια και εξαιρετικά δύσκολη αυτή προσπάθεια, εντούτοις κατάφερε να επιτύχει. Σήμερα, η Κύπρος εντάσσεται στις πρώτες χώρες παγκοσμίως με τα υψηλότερα ποσοστά ίασης των παιδιών με καρκίνο, της τάξης του 82%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο καθηγητής Λοΐζου, παράλληλα με τις δράσεις του στην Κύπρο ανέπτυξε μια πλούσια συνεργασία και προσφορά προς τις φτωχές χώρες. Ιδιαίτερα σε συνεργασία με τη Γαλλία, εργάζεται για την παροχή στήριξης, θεραπειών και τεχνογνωσίας σε 24 κέντρα Παιδογκολογίας που βρίσκονται σε 18 Γαλλόφωνες χώρες της Αφρικής, ιδιαίτερα της Υποσαχάριας Αφρικής, όπου τα προβλήματα είναι ακόμη σοβαρότερα.

Επιπλέον, συνεργάζεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας προωθώντας έμπρακτα την εφαρμογή των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων του Οργανισμού για τη μείωση των ανισοτήτων στις θεραπείες των παιδιών με καρκίνο παγκοσμίως, έτσι ώστε κάθε πάσχον παιδί να μπορεί να παίρνει τη θεραπεία που πρέπει να λαμβάνει.

"Ο καθηγητής Λοΐζου δήλωσε ότι το τιμητικό αυτό αξίωμα και ο νέος του ρόλος τον συγκινεί ιδιαίτερα, αλλά ταυτόχρονα του παρέχει δύναμη και κουράγιο για να μπορέσει να προσφέρει ακόμη καλύτερα και περισσότερα για τα παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία τόσο στην Κύπρο όσο και σε άλλες χώρες, όπου υπάρχουν τεράστιες ανάγκες", καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέλος στο «ρίζωμα» των γιατρών στο ΓεΣΥ: Πότε θα πρέπει να βγαίνουν από το σύστημα - Θα μπορούν να ασκούν το επάγγελμα;

Συνέχεια στη συζήτηση για πλαφόν σε νερό - Ερωτηματικό αν προλαβαίνουν το κλείσιμο της Βουλής

Έβαλε φωτιά σε όχημα και αργότερα «κάηκε» ο ίδιος από μαρτυρία - Σύλληψη 57χρονου

Καιρός: Πότε θα σημειώσει πτώση η θερμοκρασία - Αναλυτικά η πρόγνωση

Σαββίδης vs Οδυσσέας: Συνεχίζεται η αντεξέταση του Γενικού Ελεγκτή στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο



ΔΗΚΟ: Ο εκσυγχρονισμός - Η «ψήφος εμπιστοσύνης» στον Νικόλα και η υποβόσκουσα αμφισβήτηση

ΔΗΚΟ: Ο εκσυγχρονισμός - Η «ψήφος εμπιστοσύνης» στον Νικόλα και η υποβόσκουσα αμφισβήτηση

Στα μαλακά προσπαθεί να ρίξει η ηγεσία του ΔΗΚΟ τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του κόμματος, ύστερα από την αποτυχία στις εκλογές της 9ης Ιουνίου. Μπορεί το ΔΗΚΟ να έχει διατηρήσει την έδρα του στο Ευρωκοινοβούλιο, ωστόσο είδε τα ποσοστά του να μειώνονται σε βαθμό, που σήμερα βρίσκεται μία θέση πίσω από το ΕΛΑΜ χάνοντας και τον ρυθμιστικό του ρόλο. Η ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα του Νικόλα Παπαδόπουλου ύστερα από τη συνεδρίαση του της Κεντρικής Επιτροπής την Δευτέρα, εμφανίζει ένα κόμμα το οποίο φαίνεται να κατανοεί τα λάθη και τις παραλείψεις που έγιναν προεκλογικά, δίνοντας μάλιστα σύμφωνα με την ανακοίνωση, ψήφο εμπιστοσύνης στην ηγεσία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε την πραγματοποίηση πολιτικού - καταστατικού συνεδρίου για την επανασύσταση, επανίδρυση και τον εκσυγχρονισμό του κόμματος. Με άλλα λόγια, το ΔΗΚΟ θα πρέπει να βρει νέα ταυτότητα με την οποία θα «συστηθεί» εκ νέου, στην κοινωνία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top