ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Λευκός καπνός» με παρέμβαση Προέδρου - Αναστέλλεται η απεργία των ιατρών

«Λευκός καπνός» με παρέμβαση Προέδρου - Αναστέλλεται η απεργία των ιατρών

Αναστέλλεται η 48ωρη απεργία που είχαν εξαγγείλει για τις 2 και 3 Ιουλίου οι γιατροί του δημοσίου, ύστερα και από παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη.

Οι συντεχνίες των γιατρών και ο ΟΚΥπΥ παρακάθισαν από το πρωί για πέντε ώρες σε σύσκεψη με τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Δαμιανού σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας με πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας Μιχάλη Δαμιανού, με τις δύο πλευρές ΟΚΥπΥ – Συντεχνίες κυβερνητικών ιατρών ΠΑΣΥΚΙ/ΠΑΣΥΔΥ και με τη συμμετοχή του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Κατά τη διαπραγμάτευση υπήρξε παρέμβαση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και πρόσκληση για διάλογο, στην οποία όλες οι πλευρές απάντησαν θετικά.

Στο πλαίσιο της συνάντησης συμφωνήθηκε η συνομολόγηση νέου πλαισίου για τη συμφωνία 2024-2026 με τη συμμετοχή του Υπουργού Υγείας ως διαμεσολαβητή και του ΠΙΣ ως παρατηρητή. Καταληκτική ημερομηνία για τη συνομολόγηση του εν λόγω πλαισίου έχει οριστεί η 31η Οκτωβρίου 2024.

Συμφωνήθηκε όπως αποσυρθεί η πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ ημερομηνίας 25 Ιουνίου 2024.

Επίσης, για την οικονομική πτυχή του θέματος που αφορά το έτος 2023 ορίστηκε να διέλθει των οικονομικών στοιχείων, στη βάση της υφιστάμενης συμφωνίας, ανεξάρτητος Οίκος, κοινά αποδεκτός και από τις δύο πλευρές. Το αποτέλεσμα που θα παρουσιάσει ο ανεξάρτητος Οίκος θα είναι δεσμευτικό για τα εμπλεκόμενα μέρη.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Συνάντηση Υπουργού Υγείας με συντεχνίες γιατρών για αποτροπή απεργίας τους

Σημειώνεται ότι, η σύσκεψη ήταν πολύωρη κατά την οποία καταγράφηκαν διαφωνίες προτού καταλήξουν.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, σε δηλώσεις προέβη ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός ο οποίος ανέφερε ότι «οι δυο πλευρές, ΟΚΥπΥ και συντεχνίες ΠΑΣΥΚΙ-ΠΑΣΥΔΥ μαζί με συμμετοχή ΠΙΣ, έχουν καταφέρει να καταλήξουν στην αναστολή της εξαγγελθείσας 48ωρης απεργίας».

Δείτε όσα ανέφερε στο πιο κάτω απόσπασμα: 

Μετά από πολύωρη διαπραγμάτευση, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Υγείας με πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανού, με τις δύο πλευρές ΟΚΥπΥ – Συντεχνίες κυβερνητικών ιατρών ΠΑΣΥΚΙ/ΠΑΣΥΔΥ και με τη συμμετοχή του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), υπήρξε θετική κατάληξη και η εξαγγελθείσα 48ωρη απεργία των κυβερνητικών ιατρών μεταξύ 2-4 Ιουλίου αναστέλλεται.

Στο πλαίσιο της συνάντησης συμφωνήθηκαν τα ακόλουθα:

  1. Συνομολόγηση νέου πλαισίου για τη συμφωνία 2024-2026 με τη συμμετοχή του Υπουργού Υγείας ως διαμεσολαβητή και του ΠΙΣ ως παρατηρητή. Καταληκτική ημερομηνία για τη συνομολόγηση του εν λόγω πλαισίου έχει οριστεί η 31η Οκτωβρίου 2024.
  2. Αποσύρεται η πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ ημερομηνίας 25 Ιουνίου 2024.
  3. Για την οικονομική πτυχή του θέματος που αφορά το έτος 2023 ορίστηκε να διέλθει των οικονομικών στοιχείων, στη βάση της υφιστάμενης συμφωνίας, ανεξάρτητος Οίκος, κοινά αποδεκτός και από τις δύο πλευρές. Το αποτέλεσμα που θα παρουσιάσει ο ανεξάρτητος Οίκος θα είναι δεσμευτικό για τα εμπλεκόμενα μέρη.
  4. Κατά τη διαπραγμάτευση υπήρξε παρέμβαση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη και πρόσκληση για διάλογο, στην οποία όλες οι πλευρές απάντησαν θετικά.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαχαιρώματα στη Λευκωσία: Υπέκυψε στα τραύματά του ο 26χρονος – Εκτός κινδύνου η οικιακή βοηθός

Σκέψεις για να μετατραπεί σε κόμμα η «ΑΙΧΜΗ» του Δημήτρη Παπαδάκη

Καταγγελία στην Αστυνομία για ανάρτηση φωτογραφίας με παιδιά - Έρευνα για αδικήματα ρατσισμού

Λεμεσός: Επιτέθηκε στον σύντροφο της πρώην του με ρόπαλο και λιβέρι - Στο νοσοκομείο 50χρονος

Συνέχεια στη συζήτηση για πλαφόν σε νερό - Ερωτηματικό αν προλαβαίνουν το κλείσιμο της Βουλής

Τέλος στο «ρίζωμα» των γιατρών στο ΓεΣΥ: Πότε θα πρέπει να βγαίνουν από το σύστημα - Θα μπορούν να ασκούν το επάγγελμα;



Υπ. Γεωργίας: Άμεση πρόσληψη 108 ατόμων για ενίσχυση Τμήματος Δασών

Υπ. Γεωργίας: Άμεση πρόσληψη 108 ατόμων για ενίσχυση Τμήματος Δασών

Την άμεση πρόσληψη 108 ατόμων για την ενίσχυση της στελέχωσης του Τμήματος Δασών που αφορούν την κάλυψη αναγκών σε δασοπυροσβέστες, χειριστές οχημάτων ειδικού τύπου, και πυροφύλακες, ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη, δήλωσε η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top