ΥΓΕΙΑ

Φάρμακο χημειοθεραπείας μπορεί να προκαλέσει σημαντική απώλεια ακοής σε επιζώντες καρκίνου

Φάρμακο χημειοθεραπείας μπορεί να προκαλέσει σημαντική απώλεια ακοής σε επιζώντες καρκίνου

Μια ευρέως χρησιμοποιούμενη χημειοθεραπεία για την αντιμετώπιση διαφόρων μορφών καρκίνου μπορεί να προκαλέσει σημαντική απώλεια ακοής στους επιζώντες καρκίνου, σύμφωνα με διεπιστημονική μελέτη με επικεφαλής ερευνητές των Πανεπιστημίων της Νότιας Φλόριντα και της Ιντιάνα στις ΗΠΑ.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «JAMA Oncology», συμμετείχαν επιζώντες από καρκίνο των όρχεων που έλαβαν χημειοθεραπεία με σισπλατίνη για 14 χρόνια κατά μέσο όρο. Τα ευρήματα έδειξαν ότι το 78% των ασθενών της μελέτης αντιμετώπιζαν σημαντικές δυσκολίες με την ακοή τους, γεγονός που επηρέαζε αρνητικά την ποιότητα ζωής τους.

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις των αισθητηριακών προβλημάτων των ασθενών στον πραγματικό κόσμο και αν μπορούμε να το κατανοήσουμε αυτό, τότε μπορούμε να αναπτύξουμε καλύτερες θεραπευτικές στρατηγικές και προληπτικά μέτρα για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης ποιότητας ζωής των επιζώντων από καρκίνο», δήλωσε ο Ρόμπερτ Φρισίνα, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα.

Η σισπλατίνη χορηγείται για την αντιμετώπιση διάφορων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων της ουροδόχου κύστης, του πνεύμονα, του λαιμού και των όρχεων. Χορηγείται ενδοφλεβίως και επηρεάζει διάφορα μέρη του σώματος. Ωστόσο, τα αυτιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα επειδή έχουν μειωμένη ικανότητα απέκκρισης της σισπλατίνης. Αυτό σημαίνει ότι το φάρμακο παγιδεύεται σε αυτά με αποτέλεσμα να προκαλείται φλεγμονή που καταστρέφει τα αισθητήρια κύτταρα τα οποία είναι απαραίτητη για την ακοή.

Η επικεφαλής συγγραφέας Βικτόρια Σάντσεζ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ωτορινολαρυγγολογίας, Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα, δήλωσε ότι παρά τους γνωστούς κινδύνους, οι γιατροί εξαολουθούν να μην ελέγχουν την ακοή των ασθενών που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία.

«Οι περισσότεροι ασθενείς εξακολουθούν να μην εξετάζουν την ακοή τους πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τη χημειοθεραπεία. Η μελέτη μας υπογραμμίζει την ανάγκη για τακτικές αξιολογήσεις της ακοής για τη διαχείριση και τον μετριασμό των μακροπρόθεσμων βλαβών της ακοής» εξήγησε.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι υψηλότερες δόσεις σισπλατίνης οδήγησαν σε πιο σοβαρή και εξελισσόμενη απώλεια ακοής, ιδίως σε ασθενείς με παράγοντες κινδύνου, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και κακή καρδιαγγειακή υγεία.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, εκτός από τη σισπλατίνη, υπάρχουν και άλλα φάρμακα χημειοθεραπείας που πλήττουν την ακοή, όπως η καρβοπλατίνη, η οποία προκαλεί βλάβη στον κοχλία στο εσωτερικό του αυτιού και οδηγεί σε απώλεια ακοής. Ο κίνδυνος βλάβης είναι μεγαλύτερος για τους ασθενείς που λαμβάνουν με υψηλότερες δόσεις χημειοθεραπείας.

ΠΗΓΗ: Medicalxpress/ertnews

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top