ΔΙΕΘΝΗ

Υπεγράφη πρώτο σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών στη Λετονία - Ουρές στα συμβολαιογραφεία

Υπεγράφη πρώτο σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών στη Λετονία - Ουρές στα συμβολαιογραφεία

Ο Μάκσιμς Ρίνγκο και ο Γάνης Λοκς έγιναν το πρώτο ομόφυλο ζευγάρι στη Λετονία που υπέγραψε σήμερα, Δευτέρα 1 Ιουλίου, σύμφωνο συμβίωσης, λίγο μετά τα μεσάνυχτα όταν τέθηκε σε ισχύ ο νέος νόμος.

Μετά την υπογραφή του συμφώνου σε ένα δικηγορικό γραφείο στο ιστορικό κέντρο της Ρίγας, το ζευγάρι αντάλλαξε ασημένια δαχτυλίδια σε ένα πάρτι στην κεντρική βιβλιοθήκη της πόλης και ελπίζει να πάρει χρυσά δαχτυλίδια αν και όταν η Λετονία νομιμοποιήσει τους γάμους ομοφυλόφιλων, είπε ο Ρίνγκο.

«Είμαστε μαζί για πεντέμισι χρόνια…συνεπώς για εμάς, αυτό είναι ως κυρίως πρακτικό», τόνισε ο Ρίνγκο, μιλώντας, για παράδειγμα για βελτίωση των δικαιωμάτων επίσκεψης σε νοσοκομείο, βάσει του νέου νόμου.

Διχάζει η ομοφυλοφιλία στη χώρα - Οι αλλαγές που φέρνει η νέα νομοθεσία

Η ομοφυλοφιλία παραμένει ένα διχαστικό θέμα στη Λετονία, της οποίας οι βουλευτές το 2005 τροποποίησαν το Σύνταγμα για να ορίσουν ότι ο γάμος επιτρέπεται μόνο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας.

Το λετονικό κοινοβούλιο ψήφισε τον περασμένο Νοέμβριο για να νομομοποιήσει επίσημα τις συμβιώσεις ομόφυλων ζευγαριών, αφού 46 ομόφυλα ζευγάρια προσέφυγαν στα δικαστήρια, κερδίζοντας υποθέσεις να αναγνωριστούν ως οικογένεια ενώπιον του νόμου.

Αυτό επέτρεψε σε ζευγάρια να υπογράψουν σύμφωνα συμβίωσης για να έχουν δικαιώματα επίσκεψης στο νοσοκομείο, καθώς και να αποκτούν ορισμένα φορολογικά και κοινωνικά προνόμια. Ωστόσο, δεν μπορούν να υιοθετήσουν παιδιά και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν κληρονομικά ζητήματα.

Η αλλαγή αυτή στη Λετονία σημαίνει ότι υπάρχουν πλέον μόνο πέντε χώρες της ΕΕ όπου άτομα με ομόφυλες σχέσεις δεν μπορούν να υπογράψουν σύμφωνα συμβίωσης: Βουλγαρία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία.

Το κοινοβούλιο της Λετονίας εξέλεξε τον πρόεδρο Έντγκαρς Ρίνκεβιτς ως τον πρώτο ανοιχτά ομοφυλόφιλο αρχηγό κράτους στην ΕΕ τον Μάιο του περασμένου έτους, παρά το γεγονός ότι το 45% των Λετονών τόνισε σε δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου του 2019 ότι θα ένιωθαν άβολα να έχουν έναν ομοφυλόφιλο ή αμφιφυλόφιλο υψηλόβαθμο αξιωματούχο.

Ο Λετονός ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων Κάσπαρς Ζαλίτης είπε ότι πολλά συμβολαιογραφικά γραφεία αντιμετωπίζουν ουρές ομόφυλων ζευγαριών που θέλουν να δηλώσουν τη σχέση τους όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαχαιρώματα στη Λευκωσία: Υπέκυψε στα τραύματά του ο 26χρονος – Εκτός κινδύνου η οικιακή βοηθός

Ανείπωτη θλίψη: 19χρονος βρήκε τραγικό θάνατο στα κατεχόμενα - Τι κατέδειξε η νεκροτομή

Σκέψεις για να μετατραπεί σε κόμμα η «ΑΙΧΜΗ» του Δημήτρη Παπαδάκη

Λεμεσός: Επιτέθηκε στον σύντροφο της πρώην του με ρόπαλο και λιβέρι - Στο νοσοκομείο 50χρονος

Συνέχεια στη συζήτηση για πλαφόν σε νερό - Ερωτηματικό αν προλαβαίνουν το κλείσιμο της Βουλής

Τέλος στο «ρίζωμα» των γιατρών στο ΓεΣΥ: Πότε θα πρέπει να βγαίνουν από το σύστημα - Θα μπορούν να ασκούν το επάγγελμα;



Δίκη Γεν. Ελεγκτή: Πολλαπλές συντάξεις και ευνοϊκές τοποθετήσεις στο ΥΠΑΜ ανέδειξε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης

Δίκη Γεν. Ελεγκτή: Πολλαπλές συντάξεις και ευνοϊκές τοποθετήσεις στο ΥΠΑΜ ανέδειξε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης

Οι απαντήσεις του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη για τα ζητήματα του τίτλου του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, της δωρεάς των δικηγόρων του για υπηρεσίες υπεράσπισης, των πολλαπλών συντάξεων, του Υπουργείου Άμυνας, καθώς και των πολιτογραφήσεων, ξεχώρισαν κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας την Τετάρτη στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο σχετικά με την αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη για παύση του Γενικού Ελεγκτή με τον ισχυρισμό περί ανάρμοστης συμπεριφοράς.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top