ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το περιουσιακό εξακολουθεί να απασχολεί την επικαιρότητα στα κατεχόμενα

Το περιουσιακό εξακολουθεί να απασχολεί την επικαιρότητα στα κατεχόμενα

Σε τοίχο θα οδηγήσουν τα πράγματα όσοι οδήγησαν στις πωλήσεις περιουσιών στα κατεχόμενα σε ξένους, ανέφερε ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Έρχιουρμαν κι έκανε λόγο σε ζημιά που δημιουργήθηκε και θα είναι δύσκολο να απαλειφθεί.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρεται σε ανάρτηση του κ. Έρχιουρμαν στα ΜΚΔ σχετικά με το θέμα των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, τις διώξεις εμπλεκομένων από την ΚΔ και τις επιπτώσεις που αυτό έχει γενικότερα.

«Τρεις ξεχωριστές ειδήσεις σχετικά με την ιδιοκτησία σε μία ημέρα: 1. Οι τιμές των διαμερισμάτων στην τδβκ αυξήθηκαν κατά 92% σε τρία χρόνια σε στερλίνες (Yenidüzen). 2. Ο Χασάν Σουνγκούρ, πρόεδρος της ένωσης κτηματομεσιτών είπε: ‘οι πωλήσεις ακινήτων έχουν σχεδόν σταματήσει εδώ και δύο μήνες’ λόγω των συλλήψεων και των διώξεων στο νότο (Haber Kıbrıs) 3. Ο κ. Χριστοδουλίδης, αφού δήλωσε ότι η κυβέρνησή του ‘δεν πολιτικοποιεί το θέμα και ότι πρόκειται για θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων’, είπε ότι η κυβέρνησή του θα κάνει τα πάντα για να τιμωρήσει όσους ‘σφετερίζονται ελληνοκυπριακές περιουσίες’. (Kıbrıs Postası)».

Ο κ. Έρχιουρμαν πρόσθεσε ότι για περισσότερα από 3 χρόνια ο ίδιος και το κόμμα του λένε ότι αν δεν γίνει μια σωστή ρύθμιση για την πώληση ακινήτων σε ξένους και πως θα προκύψουν προβλήματα που θα απειλήσουν τη βιωσιμότητα του κατασκευαστικού τομέα και αυτό θα δημιουργήσει τριγμούς όχι μόνο στον τομέα αλλά και στην οικονομία γενικότερα. «Στην αρχή, κανείς δεν τους έδωσε σημασία, τους είπαν ‘περπατήστε και μη φοβάστε’, και περπάτησαν προς τον τοίχο με γρήγορα βήματα».

Έκανε επίσης λόγο σε προσπάθεια εργαλειοποίησης του θέματος από την ε/κ πλευρά και όλα αυτά – όπως είπε - έγιναν σε μια εποχή που «η βάση για διαπραγματεύσεις που διαμορφώθηκε από τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ στην Κύπρο απορρίφθηκε, η προσπάθεια για ένταξη στο διεθνές δίκαιο όσο το δυνατόν περισσότερο μέχρι τη λύση ξεχάστηκε και ο διάλογος με τη διεθνή κοινότητα περιορίστηκε στο ελάχιστο. Αυτή είναι και η ιστορία των σημερινών προβλημάτων! Μπήκαμε σε περιπέτειες και εντός και εκτός Κύπρου και η βιωσιμότητα του κατασκευαστικού τομέα τέθηκε σε κίνδυνο».

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ θεωρεί ότι υπάρχει λύση «για να βγούμε με τη μικρότερη δυνατή ζημιά» κι αυτή είναι «με το να σταματήσουμε να ορίζουμε τη μη λύση ως λύση, να αγνοούμε το διεθνές δίκαιο και να κατανοήσουμε τη σημασία του διαλόγου με τη διεθνή κοινότητα»

Οι τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη για το περιουσιακό σχολιάστηκαν και από τον γγ του ΡΤΚ, Ασίμ Ακάνσοϊ που είπε ότι η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» αποτελεί τη μόνη διέξοδο «στην κρίση με τις ελληνοκυπριακές περιουσίες».

Ο Χασάν Σουνγκούρ, «πρόεδρος» της «ένωσης κτηματομεσιτών» ανέφερε σε διαδικτυακή εκπομπή της Χαμπέρ Κίπρις ότι o τομέας των ακινήτων περνά κρίση μετά τη σύλληψη του Σαιμόν Αϊκούτ. «Οι αγοραστές σκέφτονται μήπως η τδβκ είναι κακό μέρος για επενδύσεις. Όσοι επένδυσαν εδώ πιο πριν τα πουλάνε πίσω στις εταιρείες. Η νομοθεσία αναφορικά με την αγορά περιουσιών από ξένους είχε ήδη επηρεάσει την αγορά, η σύλληψη του Αϊκούτ έγινε αιτία για να χειροτερέψει η κατάσταση. Εδώ και σχεδόν δυο μήνες σταμάτησε η πώληση ακινήτων».

Θεωρεί ότι η «κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας» και διερωτήθηκε εάν το ψευδοκράτος θα κινηθεί νομικά εναντίον των ε/κ για περιουσίες του ΕΒΚΑΦ στις ελεύθερες περιοχές, τις οποίες - όπως είπε- «κατέχουν οι Ελληνοκύπριοι και έχτισαν ξενοδοχεία, σχολεία και επιχειρήσεις».

«Τι θα γίνει σε περίπτωση που συλληφθεί κάποιος Τουρκοκύπριος, ο οποίος έχτισε ένα σπίτι σε ακίνητο με ισοδύναμο τίτλο ιδιοκτησίας (ΣΣ: σύστημα απόκτησης σπιτιών από Τ/κ μετά την εισβολή); Υπάρχει κάποια προεργασία για αυτό το θέμα; Μπορεί η κυβέρνηση να δώσει στο λαό μας αυτό το αίσθημα ασφάλειας; Θέλουμε να νιώσουμε το κράτος μας».

Εξάλλου, ο Ενβέρ Μαμουλτζού, «πρόεδρος» της «ένωσης τ/κ επιχειρηματιών (İŞAD)», σχολιάζοντας τις συλλήψεις ατόμων που έχτισαν σε ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα δήλωσε ότι το ψευδοκράτος πρέπει «να στηρίξει τους πολίτες του, πρέπει να προφυλάξει τα εδάφη που έδωσε» και κατηγόρησε το «υπεξ» ότι σιώπησε,. Ζήτησε όπως η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» λειτουργήσει «πιο έντονα».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πνιγμός 15χρονης: Μπροστά στα μάτια του παππού και της ξαδέρφης της «έσβησε» η άτυχη Γαρδένια - Έτσι σημειώθηκε η τραγωδία

Δίκη Γεν. Ελεγκτή - Αναβολή αντεξέτασης του Οδυσσέα - Ποιος ο λόγος

Έκρηξη βόμβας σε όχημα στη Λευκωσία: Ανήκει σε εργαζόμενο των Κεντρικών Φυλακών

Έτσι έγινε το φονικό στην Πέγεια: Ο 50χρονος άρπαξε το κυνηγετικό και πυροβόλησε τον κουνιάδο του

ΠΑΣΥΞΕ: Απόλυτη ικανοποίηση από τις κινήσεις της Κυβέρνησης - Στα σκαριά φορέας για επενδύσεις στο τουριστικό branding

Χαμός με Πελετιέ στο Power of Love: Η απιστία είναι διαφορετική για τον άνδρα από τη γυναίκα - Βίντεο



ΠτΔ: «Να καταστήσουμε τη χώρα μας ένα από τα καλύτερα μέρη στον κόσμο για να ζει κάποιος»

ΠτΔ: «Να καταστήσουμε τη χώρα μας ένα από τα καλύτερα μέρη στον κόσμο για να ζει κάποιος»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης παρακάθησε σήμερα σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με μέλη της κυπριακής επιχειρηματικής κοινότητας, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top