ΔΙΕΘΝΗ

Ο Νετανιάχου διαψεύδει τους ΝΥΤ για παραμονή Χαμάς στη Γάζα μετά την κατάπαυση πυρός

Ο Νετανιάχου διαψεύδει τους ΝΥΤ για παραμονή Χαμάς στη Γάζα μετά την κατάπαυση πυρός

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, διαψεύδοντας δημοσίευμα των New York Times, επανέλαβε ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα τερματιστεί μόνο όταν εκριζωθεί η Χαμάς από την Λωρίδα της Γάζας και όταν απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι.

«Η Κυβέρνηση έχει ορίσει στις ένοπλες δυνάμεις τους αντικειμενικούς σκοπούς του πολέμου και ο στρατός έχει τα μέσα για να τους επιτύχει», τόνισε, προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τις ηττοπαθείς θέσεις των New York Times ή οποιουδήποτε άλλου μέσου».

Οι δηλώσεις Νετανιάχου την Τρίτη αποτέλεσαν την απάντηση σε πληροφορίες που δημοσίευσαν νωρίτερα οι New York Times. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, έξι αξιωματικοί του ισραηλινού στρατού – κάποιοι εκ των οποίων εν ενεργεία - φέρονταν να δηλώνουν υπό τον όρο της ανωνυμίας ότι «η επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για την απελευθέρωση των ομήρων», προσθέτοντας ότι με αυτόν τον τρόπο «τα στρατεύματα θα μπορέσουν να ανασυγκροτηθούν για να προετοιμαστούν σε περίπτωση που θα ξεσπάσει πόλεμος στον βορρά».

Το δημοσίευμα των New York Times ερμηνεύθηκε από τα ισραηλινά φιλοκυβερνητικά μέσα ότι οι ισραηλινοί αξιωματικοί που μίλησαν με την εφημερίδα άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο η Κυβέρνηση να αποδέχεται το ενδεχόμενο διατήρησης της παρουσίας της Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας, παράλληλα με την εφαρμογή συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Στο ίδιο δημοσίευμα, πρώην στέλεχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Εγιάλ Χουλάτα, εξέφρασε την άποψη ότι «επειδή ο Νετανιάχου αποφεύγει να δηλώσει δημοσίως και με ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν θα επανακαταληφθεί στρατιωτικά η Γάζα ή ότι η διοίκηση του θύλακα θα παραχωρηθεί σε τοπικούς παλαιστινιακούς παράγοντες, δημιουργεί ανησυχία σε ηγετικά στελέχη του στρατού ότι αυτό που θα επακολουθήσει στη Λωρίδα της Γάζας θα είναι ένας πόλεμος δίχως τέλος».

«Εάν τέτοιο ενδεχόμενο αποδειχθεί αληθές στην πράξη, συνεχίζει ο Χουλάτα, τότε οι στρατιωτικές δυνάμεις θα εξαντληθούν, ενώ την ίδια στιγμή οι όμηροι θα συνεχίζουν να τελούν υπό ομηρεία και η ηγεσία της Χαμάς στη Γάζα θα συνεχίζει να δρα ελεύθερα». Το δημοσίευμα συνεχίζει ότι, «μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η συνέχιση της παρουσίας της Χαμάς στη Γάζα τουλάχιστον για την ώρα, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ομήρων, θα ήταν προτιμότερη από τη συνέχιση του πολέμου».

Το γραφείο Τύπου του ισραηλινού στρατού εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή το δημοσίευμα των New York Times, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «ο στρατός είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τη μάχη προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του πολέμου, που δεν είναι άλλοι από την πλήρη καταστροφή των στρατιωτικών και διοικητικών δυνατοτήτων της Χαμάς, την απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών ομήρων και την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων των ισραηλινών πόλεων στις εστίες τους, στις νότιες και τις βόρειες περιοχές της χώρας».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Εκλογές στη Βρετανία: Νίκη των Εργατικών μετά από 14 χρόνια δείχνουν τα exit polls

Εκλογές στη Βρετανία: Νίκη των Εργατικών μετά από 14 χρόνια δείχνουν τα exit polls

Έκλεισαν οι κάλπες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Νίκη των Εργατικών μετά από 14 ολόκληρα χρόνια, δείχνουν τα exit polls.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top