ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέλος στο «ρίζωμα» των γιατρών στο ΓεΣΥ: Πότε θα πρέπει να βγαίνουν από το σύστημα - Θα μπορούν να ασκούν το επάγγελμα;

Τέλος στο «ρίζωμα» των γιατρών στο ΓεΣΥ: Πότε θα πρέπει να βγαίνουν από το σύστημα - Θα μπορούν να ασκούν το επάγγελμα;

Ηλικιακό όριο στους επαγγελματίες υγείας που προσφέρουν τις υπηρεσίες στους ασθενείς μέσω του Γενικού Συστήματος Υγείας αποφάσισε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

Πρόκειται για πρωτοποριακή απόφαση αφού, μέχρι στιγμής, δεν υπήρχε ηλιακό όριο στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, που να καθορίζει την ηλικία που πρέπει οι γιατροί να σταματούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Τι προνοεί η πρόταση - Πότε θα εφαρμοστεί

Μιλώντας στο ThemaOnline, η Διευθύντρια του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Έφη Καμίτση ανέφερε ότι εδώ και καιρό είχε ξεκινήσει συζήτηση για το θέμα, στο πλαίσιο αναβάθμισης του συστήματος.

«Αποφασίσαμε, για σκοπούς ΓεΣΥ, να χειριστούμε το θέμα. Έτσι βάλαμε ως ηλικιακό όριο τα 75 χρόνια και 5 χρόνια ο χρόνος προσαρμογής», επεσήμανε.

Όπως εξήγησε η κα. Καμίτση, η χρονική περίοδος των πέντε χρόνων δίνεται για να υπάρχει ένα περιθώριο προσαρμογής των γιατρών που θα αποχωρήσουν από το ΓεΣΥ.

«Δεν θα πάμε μια μέρα και να πούμε όλοι οι γιατροί που είναι 76 και 77 χρονών να βγουν αμέσως έξω από το σύστημα. Θεωρώ αρκετά λογικό τα πέντε χρόνια, δίνεται έτσι χρόνος προσαρμογής», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα πότε θα τεθεί σε εφαρμογή η συγκεκριμένη απόφαση, η κα. Καμίτση ανέφερε ότι πρέπει πρώτα να γίνει κανονισμός και μετά να πάει στη Βουλή για να ψηφιστεί.

«Θα γίνουν κανονισμοί από εμάς και μετά θα πάνε στην Βουλή για έγκριση. Είναι πρόωρο να πούμε πότε θα ετοιμαστούν οι κανονισμοί. Η πρόθεση και η απόφαση που έλαβε το συμβούλιο ήταν για να τροχιοδρομήσουμε το ζήτημα», επεσήμανε.

Θα μπορούν να ασκούν μετά το επάγγελμα οι γιατροί;

Ερωτηθείσα αν ένας γιατρός άνω των 75 ετών θα μπορεί να ασκεί το επάγγελμα εκτός ΓεΣΥ, η κα. Καμίτση απάντησε ότι ο ΟΑΥ δεν μπορεί να ανακαλέσει την άδεια ενός γιατρoύ.

«Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) αδειοδοτεί τον κάθε γιατρό οπότε, όταν φύγει από το ΓεΣΥ, μπορεί μετά να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του εκτός ΓεΣΥ», εξήγησε.

Ωστόσο, η κα. Καμίτση σημείωσε ότι είχε υπάρξει μια συζήτηση στον ΠΙΣ αναφορικά με το αν θα μπουν ηλικιακά ότι και πώς μπορούν να ελεγχθούν.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη απόφαση αφορά όλους τους παροχείς που προσφέρουν υπηρεσίες στο ΓεΣΥ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Φονικό στην Πάφο: Στο νοσοκομείο η μητέρα του θύματος - Φαίνεται να δέχθηκε σπρώξιμο κατά την διάρκεια της αντιπαράθεσης

Ρίχνουν «στάχτη» στα μάτια καταναλωτών και τους πωλούν διαμάντια «μαϊμού» - Πώς τους ξεγελούν και τι να προσέξετε

Μονή Αββακούμ: Αντιμέτωποι με 19 κατηγορίες και 14 χρόνια φυλάκισης - Ποιος έδωσε τα χρήματα της εγγύησης

«Λαμπάδιασαν» όχημα 34χρονου στη Λεμεσό - Υπέστη εκτεταμένες ζημιές

Βρετανία: Ποιος είναι ο ο νέος Πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ - Η πορεία του μέχρι τη Ντάουνινγκ Στριτ

Aπολύθηκες; Μάθε τα δικαιώματα σου - Ολες οι λεπτομέρειες



Εθνικό Συμβούλιο: Έντονη διαφωνία μεταξύ ΠτΔ-ΓΓ ΑΚΕΛ - «Ο Στέφανος δεν μας μιλά»

Εθνικό Συμβούλιο: Έντονη διαφωνία μεταξύ ΠτΔ-ΓΓ ΑΚΕΛ - «Ο Στέφανος δεν μας μιλά»

Με έντονη διαφωνία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου άρχισε η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top