ΔΙΕΘΝΗ

Ηνωμένο Βασίλειο: Άνοιξαν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές – Ιστορική νίκη των Εργατικών βλέπουν οι αναλυτές

Ηνωμένο Βασίλειο: Άνοιξαν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές – Ιστορική νίκη των Εργατικών βλέπουν οι αναλυτές

Άνοιξαν σήμερα το πρωί οι κάλπες στη Βρετανία για τις βουλευτικές εκλογές. Τα εκλογικά κέντρα θα παραμείνουν ανοικτά ως τις 22:00 (τοπική ώρα, μεσάνυκτα ώρα Κύπρου). Εκατομμύρια ψηφοφόροι πρόκειται να ψηφίσουν στις πρώτες γενικές εκλογές του Ιουλίου στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1945.

Περίπου 46 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα να εκλέξουν 650 μέλη του Κοινοβουλίου στη Βουλή των Κοινοτήτων. Τα αποτελέσματα για κάθε περιοχή ή εκλογική περιφέρεια, θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας και το πρωί της Παρασκευής.

Τα πολιτικά κόμματα επιδιώκουν να κερδίσουν περισσότερες από τις μισές έδρες, 326, προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση πλειοψηφίας. Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ προκήρυξε εκλογές τον Μάιο, οι οποίες θα διεξαχθούν με νέες εκλογικές περιφέρειες μετά από μια προγραμματισμένη αναθεώρηση για να ληφθούν υπόψη οι αλλαγές στον πληθυσμό. Οι νέες περιφέρειες, βασισμένες σε στοιχεία εγγραφής ψηφοφόρων, έδωσαν στην Αγγλία επιπλέον 10 έδρες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό εδρών της σε 543. Ο αριθμός των εδρών στην Ουαλία μειώθηκε κατά οκτώ, φτάνοντας τις 32, και στη Σκωτία μειώθηκε από 59 σε 57. Η Βόρεια Ιρλανδία διατηρεί τις 18 έδρες της.

Για πρώτη φορά οι πολίτες πρέπει να φέρουν ταυτότητα με φωτογραφία για να ψηφίσουν. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από χώρες της Κοινοπολιτείας, κυρίως πρώην εδάφη της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, όπως η Νιγηρία, η Ινδία και η Μαλαισία, έχουν επίσης δικαίωμα ψήφου στις βρετανικές εκλογές. Μετά από μια νομική αλλαγή το 2022, περίπου δύο εκατομμύρια Βρετανοί πολίτες που ζουν στο εξωτερικό για περισσότερα από 15 χρόνια μπόρεσαν να εγγραφούν για να ψηφίσουν.

Καθυστερήσεις
Οι καθυστερήσεις στην παράδοση και εκτύπωση ψηφοδελτίων έχουν επηρεάσει ψηφοφόρους σε έως και 120 εκλογικές περιφέρειες, με τα προβλήματα να αποδίδονται στον σύντομο εκλογικό χρόνο. Χιλιάδες ψηφοφόροι δεν έλαβαν τα ψηφοδέλτιά τους εγκαίρως για τις εκλογές της Πέμπτης, αφήνοντας πολλούς στον “αέρα”.

Ανάλυση δείχνει ότι έως και το ένα τέταρτο των οριακών περιφερειών έχουν επηρεαστεί και ενδεχομένως σύμφωνα με την εφημερίδα telegraph αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε επαναληπτικές εκλογές. Ο δικηγόρος Τομ Κρος αναφέρει ότι ενδέχεται να υπάρχουν «αξιόπιστες προκλήσεις» και εξηγεί ότι οι βουλευτικές εκλογές μπορούν να ακυρωθούν από δικαστήριο σε διάφορες βάσεις διαδικαστικών λόγων, ανάλογα με το περιθώριο νίκης.

Η δικηγόρος Κάρολαϊν Μόρις επισημαίνει ότι μόλις τέσσερις ψηφοφόροι θα μπορούσαν να φέρουν την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο εάν ισχυριστούν ότι η ψήφος τους θα μπορούσε να είχε επηρεάσει το αποτέλεσμα.

Όμως οι εκλογές στο Ηνωμενο Βασίλειο ολοκληρώνονται σε έναν μόνο γύρο με το σύστημα «first past the post», όπου ο υποψήφιος με τις περισσότερες ψήφους κερδίζει την έδρα, ακόμα και αν δεν έχει την πλειοψηφία. άρα υπάρχει σχεδόν απόλυτη ταύτιση βουλευτή και ψηφοφόρου. Κάθε ψήφος μπορεί να κάνει τη διαφορά, αφού την έδρα καταλαμβάνει ο πρώτος, ακόμα και με μία ψήφο, ανεξαρτήτως ποσοστού.

Ιστορική νίκη των εργατικών
Το σύνολο των δημοσκοπήσεων προδικάζουν την ιστορική νίκη ακόμα και υπέρπλειοψηφία για τον Στάρμερ, έπειτα από 17 χρόνια, αφού ήταν το 2007 όταν ο Γκόρντον Μπράουν κέρδισε τις εκλογές για το εργατικό κόμμα. Επιπλέον προβλέπουν αφανισμό του Σουνακ αλλά και στελεχών των συντηρητικών που αναμένεται να χάσουν τις έδρες τους.

Η τελευταία δημοσκόπηση της YouGov προβλέπει ότι οι Εργατικοί θα κερδίσουν 431 έδρες στις εκλογές, τη μεγαλύτερη πλειοψηφία που έχει κατακτήσει οποιοδήποτε κόμμα από το 1832, Αυτό ξεπερνά το προηγούμενο μέγιστο των 419 εδρών το 1997 με τον Τόνι Μπλερ και καθιστά τον Sir Keir Starmer τον πιο επιτυχημένο ηγέτη των Εργατικών σε εκλογική επίδοση στην ιστορία του κόμματος.

Από την άλλη πλευρά, οι Συντηρητικοί προβλέπεται να κερδίσουν μόλις 102 έδρες, σημαντικά λιγότερες από τις 365 που είχαν κερδίσει το 2019. Αυτό αντικατοπτρίζει μια δυσμενή εικόνα για τους Συντηρητικούς, κυρίως σε περιοχές όπως τα βορειοανατολικά, τα βορειοδυτικά και την Ουαλία, όπου αναμένεται να υποστούν αισθητές απώλειες εδρών. Αυτή η προβολή υποδηλώνει ότι πολλά από τα μεγαλύτερα ονόματα στην πολιτική των Συντηρητικών θα χάσουν τις έδρες τους, συμπεριλαμβανομένων 16 από τους 26 υπουργούς του Υπουργικού Συμβουλίου που εξακολουθούν να βρίσκονται σε θητεία, όπως ο Υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες του Σερ Εντ Ντειβι προβλέπεται να λάβουν 72 έδρες Το κόμμα Reform UK του Nαι τζελ Φαραζή θα λάβει τρεις έδρες, ενώ οι Πράσινοι δύο έδρες. Το SNP πρόκειται να μειωθεί από 48 έδρες το 2019 σε 18 έδρες, σύμφωνα με το YouGov.

Τις τελευταίες ημέρες είχε καταγράφει μια μεγάλη εκστρατεία για την τακτική ψήφο με συνεργασίες μεταξύ Εργατικών και Φιλελεύθερων, που θα μπορούσαν να φέρουν τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Υπάρχει ανησυχία για δεκάδες έδρες που ενδέχεται να κριθούν από μερικές ψήφους με τα ερωτήματα να παραμένουν για το πόσοι Συντηρητικοί θα επιβιώσουν και ποιοι σημαντικοί πολιτικοί θα ηττηθούν. Ακόμα και ο Ρίσι Σούνακ έχει εκμυστηρευθεί σε μέλη του στενού του κύκλου ότι φοβάται μήπως δεν εκλεγεί στην περιφέρεια στο Γιορκσάιρ, σύμφωνα με πηγές του Guardian. Εάν πράγματι συμβεί αυτό, ο Σούνακ θα είναι ο πρώτος εν ενεργεία ηγέτης της χώρας που θα χάσει την έδρα του. Ο Ρισι Σούνακ είναι βουλευτής για την εκλογική περιφέρεια Richmond (Yorkshire).

Ο Κιερ Στάρμερ είναι βουλευτής για την εκλογική περιφέρεια Holborn and St Pancras. Αυτή η περιφέρεια βρίσκεται στο κεντρικό Λονδίνο και είναι γνωστή για την ποικιλόμορφη και δυναμική κοινότητά της. Ο Στάρμερ εκλέχθηκε για πρώτη φορά σε αυτή την έδρα το 2015 και έκτοτε την εκπροσωπεί στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Πρώτα αποτελέσματα
Στις 10:00 μ.μ. την νύχτα δημοσιεύονται τα αποτελέσματα των exit polls, που έχουν καλή ακρίβεια και βασίζονται σε ψήφους από περίπου 130 εκλογικά τμήματα. Οι προβλέψεις κοινοποιούνται από το BBC, το ITV και το Sky, με το περιθώριο σφάλματος να κυμαίνεται μεταξύ 1,5 και 7,5 εδρών στις τελευταίες πέντε γενικές εκλογές.

Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από τις εκλογικές περιφέρειες αναμένονται περίπου στις 11:30 μ.μ. και τα περισσότερα μέχρι τις 3:00 π.μ. Περίπου 440 από τις 650 έδρες θα έχουν ανακοινωθεί μέχρι τις 5 π.μ. και όλες οι έδρες συνήθως μέχρι τις 8 π.μ. της Παρασκευής.

Η κόκκινη γραμμή
Η πτώση της “κόκκινης γραμμής” το 2019 ήταν ένα πικρό πλήγμα για τους Εργατικούς, καθώς πολλές έδρες που υποστήριζαν το κόμμα επί γενιές, στράφηκαν εναντίον τους. Η ανάκτηση αυτών των χαμένων εδαφών δεν είναι μόνο θέμα συναισθήματος αλλά ουσιαστικό καθώς οι Εργατικοί δεν μπορούν να κερδίσουν πλειοψηφία χωρίς την επανόρθωση της “κόκκινης γραμμής στο Βορρά, τη Μεσοχώρα (Μίντλαντς) και την Ουαλία.

Οι περιοχές του Great Grimsby και του Cleethorpes που βρίσκονται στη βορειοανατολική Αγγλία και ανήκουν στο Lincolnshire, είναι σημαντικά εκλογικά κέντρα και οι εκλογές του 2024 ενδέχεται να έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αυτές τις περιοχές

Οι εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο παρουσιάζουν ένα σύνθετο πολιτικό τοπίο, όπου η πολιτική ποικιλία και οι τοπικές ιδιαιτερότητες παίζουν κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων.

Σκωτία
Στη Σκωτία, το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) έχει κερδίσει μεγάλη υποστήριξη τα τελευταία χρόνια, πιέζοντας για ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο. Άλλα σημαντικά κόμματα είναι το Εργατικό Κόμμα Σκωτίας, το Σκωτσέζικο Συντηρητικό Κόμμα και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες Σκωτίας.

Ουαλία
Στην Ουαλία, το Εργατικό Κόμμα παραδοσιακά έχει ισχυρή παρουσία. Το Plaid Cymru, το εθνικιστικό κόμμα της Ουαλίας, πιέζει για μεγαλύτερη αυτονομία ή και ανεξαρτησία. Άλλα σημαντικά κόμματα είναι οι Ουαλικοί Συντηρητικοί και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες.

Βόρεια Ιρλανδία
Η πολιτική σκηνή της Βόρειας Ιρλανδίας είναι διαφορετική, με κόμματα που επικεντρώνονται κυρίως σε εθνικιστικά και ενωτικά ζητήματα. Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) και το Σιν Φέιν είναι τα μεγαλύτερα κόμματα. Άλλα σημαντικά κόμματα είναι το Σοσιαλδημοκρατικό και Εργατικό Κόμμα (SDLP) και το Ulster Unionist Party (UUP).

4 έθνη
Τα εκλογικά αποτελέσματα και τα πολιτικά ζητήματα διαφέρουν μεταξύ των τεσσάρων εθνών λόγω της ποικιλίας των τοπικών ζητημάτων και των ιστορικών και πολιτιστικών διαφορών. Για παράδειγμα, το ζήτημα της ανεξαρτησίας είναι ιδιαίτερα σημαντικό στη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ στην Ουαλία υπάρχει μεγάλη έμφαση στη διατήρηση της γλώσσας και του πολιτισμού της Ουαλίας

Οι πολίτες επηρεάζονται
Η πολιτική κατάσταση στη Βρετανία επηρεάζεται σημαντικά από θέματα οικονομίας, πληθωρισμού, κόστους ζωής και ενέργειας, καθώς και από τις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Η επικείμενη εκλογική διαδικασία αναμένεται να επηρεάσει την πορεία της Βρετανίας τόσο σε εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Αναλυτές city
Οι Εργατικοί θα φέρουν σταθερότητα στις παγκόσμιες αγορές, ενισχύοντας τη λίρα, τις μετοχές και τις επενδύσεις σε μια περίοδο πολιτικής αναταραχής οπουδήποτε αλλού» εκτιμούν αναλυτές στο city του Λονδίνου στην εφημερίδα Guardian.

Πηγή: ertnews.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



MetaMax: Μαρτυρία Interpol «καίει» τον 54χρονο πρώην αστυνομικό - Υποσχόταν κέρδη ως ο «ηγέτης» στην Κύπρο

MetaMax: Μαρτυρία Interpol «καίει» τον 54χρονο πρώην αστυνομικό - Υποσχόταν κέρδη ως ο «ηγέτης» στην Κύπρο

Μαρτυρία και μέσω της Ιντερπόλ εξασφαλίστηκε, σύμφωνα με την Αστυνομία, εναντίον του 54χρονου συλληφθέντα σε σχέση με την απάτη "πυραμίδα" γνωστής ως Metamax, ο οποίος φέρεται να υποσχόταν μεγάλα κέρδη και να παρουσιαζόταν ως «leader (ηγέτης)» της Metamax στην Κύπρο. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έπεσε και αυτός θύμα της απάτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top